Søk

Innledning

Stortingets presidentskap legger i innstillingen frem forslag til endring i § 2 i instruks om Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM).

Instruks om Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter ble vedtatt av Stortinget 30. april 2015 og trådte i kraft 1. juli 2015, jf. lov 22. mai 2015 nr. 33 om Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM-loven). Denne lovens § 2 slår fast at Stortinget fastsetter alminnelig instruks for virksomheten til den nasjonale institusjonen.

Bakgrunn

Presidentskapet viser til at den nasjonale institusjonens mandat og myndighet fremgår av NIM-loven. I instruksen er det fastsatt bestemmelser som regulerer institusjonens virksomhet nærmere.

Instruksen § 2 omhandler styret. Her defineres innholdet i styrets overordnede ansvar for institusjonen nærmere. Styret skal ha ansvar for at institusjonen holder høy faglig kvalitet. Videre skal styret ha ansvar for at institusjonen drives effektivt og i samsvar med det gjeldende regelverk. Styret skal også påse at ressursbruken ved institusjonen er forsvarlig. En annen viktig oppgave tillagt styret, er å foreta prioriteringer av arbeidet ved institusjonen ved å legge den overordnede strategien for virksomheten.