Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om representantforslag om å be regjeringen sørge for snarest mulig å etablere en midlertidig bro ved Tretten

Dette dokument

Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at det snarest mulig blir etablert en midlertidig bro ved Tretten, herunder sørge for at de relevante statsetatene hastebehandler søknadene om nødvendige tillatelser og godkjenninger.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jone Blikra, Kirsti Leirtrø og Nils Kristen Sandtrøen, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Trond Helleland og Erlend Larsen, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen, Geir Inge Lien og lederen Erling Sande, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Frank Edvard Sve, fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til representantforslag fra representantene Carl I. Hagen, Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Bård Hoksrud og Tor André Johnsen om å be regjeringen snarest mulig etablere en midlertidig bro ved Tretten. Komiteen viser videre til departementets svarbrev av 26. oktober 2022, hvor det bekreftes at Bruberedskap hos Statens vegvesen står klar til å bygge midlertidig bru så snart nødvendige godkjenninger, tillatelser, fundamentering og øvrige forberedelser, inkludert ny pilar, er på plass. Komiteen merker seg videre at statsråden vil ta initiativ til et møte med de berørte departementer, Innlandet fylkeskommune og berørte etater om videre framdrift i saken. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteen viser også til at det ble valgt å gjennomføre en skriftlig høring med frist 1. november. Det innkom ingen høringssvar innen fristen.

Komiteen viser til at Innlandet fylkeskommune har besluttet å sette opp en midlertidig bru ved Tretten etter brukollapsen i august i år. Det har vært jobbet for å få på plass denne midlertidige brua så raskt som mulig for at lokalsamfunnet skal unngå å måtte bruke uegnede og lange omkjøringsveier gjennom vintermånedene.

Komiteen viser til at statsråden i sitt svarbrev til forslaget sier seg enig i at det haster å få på plass en bruforbindelse, og peker på både trafikksikkerhet og fremkommelighet.

Komiteen mener i likhet med statsråden at det haster med å få på plass en midlertidig bru. På bakgrunn av at mange av omkjøringsveiene er meget smale og at det på vinterføre lett kan oppstå farlige situasjoner med fare for ulykker, som også kan utsette mange skolebarn for unødvendig fare, er det viktig å vedta en tydelig bestilling på å få bruforbindelsen opp snarest mulig. Baksidevegen, som benyttes til omkjøring, er meget smal, og på flere steder kan ikke to personbiler møtes. Tungtransport vil få en umulig situasjon på de smale omkjøringsveiene.

Komiteen viser til at det blant annet er snakk om en pliktig anbudsprosess og en høring om NVEs behandling. Begge disse forhold, samt Statsforvalterens behandling, tar betydelig med tid i forbindelse med etableringen av en midlertidig bru. Komiteen mener disse søknadsprosessene bør kunne gjøres raskere i sitasjoner som denne, som gjelder etablering av en midlertidig bru på et sted hvor det allerede har vært etablert en permanent bru, eksempelvis gjennom hurtigbehandlet dispensasjon og statlig inngripen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, viser til at det den 10. oktober ble opplyst om at det ikke blir noen midlertidig bru over elva ved Tretten i 2022. Hovedsakelig er årsaken at det tar tid å få på å plass de nødvendige tillatelser og godkjenninger fra Statsforvalteren i Innlandet, Norges vassdrags- og energidirektorat og Vegdirektoratet. Flertallet viser til statsrådens svarbrev, hvor han skriver at beregnet byggetid for midlertidig bru er tre uker. Det er ut fra statsrådens egne ord tydelig at det er de byråkratiske prosessene som sørger for at det ikke blir etablert noen midlertidig bru i 2022.

Flertallet viser videre til uttalelse fra prosjektleder Rolf Klemetrud i Innlandet fylkeskommune til avisen Gudbrandsdølen Dagningen (GD) 12/10:

«Vi får ikke gjort noe mer før vi får de tillatelsene vi trenger fra Statsforvalteren og Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). Men vi kaster ikke bort tida. Vi har levert søknad om å få beholde arbeidsvegen ut i elva til 1. mai neste år og vi fortsetter prosjekteringen av midlertidig bru.»

Flertallet mener derfor at regjeringen må engasjere seg og gjøre det den kan for å sikre en radikal fortgang i prosjektering og behandling av tillatelser m.m. for å få på plass en midlertidig bru snarest mulig.

Flertallet påpeker at staten har et klart ansvar idet den ødelagte Tretten bru ble bygget og konstruert av Statens vegvesen, noe som også bør tilsi at staten må finansiere både en midlertidig og permanent bru hvis det blir klart at ulykken skyldes en konstruksjonsfeil.

På denne bakgrunn fremmer flertallet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at det snarest mulig blir etablert en midlertidig bru ved Tretten, herunder sørge for at de relevante statsetatene hastebehandler søknadene om nødvendige tillatelser og godkjenninger.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at forslagsstillerne ønsket representantforslaget hastebehandlet i tråd med Stortingets forretningsorden, i håp om å kunne få etablert den midlertidige brua innen utgangen av 2022, men registrerer at stortingsflertallet stemte ned en slik hastebehandling.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene i komiteen fra Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget ber regjeringen sørge for at det snarest mulig blir etablert en midlertidig bru ved Tretten, herunder sørge for at de relevante statsetatene hastebehandler søknadene om nødvendige tillatelser og godkjenninger.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i transport- og kommunikasjonskomiteen, den 22. november 2022

Erling Sande

Kirsti Leirtrø

leder

ordfører