Søk

Innhold

2. Høring av lovforslagene og øvrige innspill

Et høringsnotat med beskrivelse av de foreslåtte endringene ble lagt ut på www.stortinget.no 15. mars 2022. Høringen var åpen for alle. Et orienteringsbrev ble i tillegg sendt til Norges institusjon for menneskerettigheter, EOS-utvalget, Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret, Sametinget og Statsministerens kontor, som ble ansett som særlig berørte instanser. Det ble bedt om at informasjonen ble videreformidlet til andre aktuelle instanser. Frist for skriftlige høringsinnspill var 13. april 2022.

Norges institusjon for menneskerettigheter, EOS-utvalget, Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret, Sametinget og Justis- og beredskapsdepartementet innga høringsinnspill. Høringsinnspillene kommenteres fortløpende under drøftelsen av de ulike problemstillinger i innstillingen. Høringsinnspillene i sin helhet følger som vedlegg til innstillingen.

NIM har videre ved brev til presidentskapet 12. oktober 2022 orientert om at Den globale alliansen for nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner (GANHRI), ved sin underkomité for akkreditering, har gått inn for å forlenge NIMs A-status for fem nye år, og at dette vil bli formelt vedtatt av styret i GANHRI. NIM viser i den forbindelse til at GANHRI også har noen anbefalinger knyttet til reguleringen av grunnlaget og prosessen for utnevnelse og oppsigelse av direktør og styre. Det fremmes også anbefalinger knyttet til NIMs oppgaver med å fremme ratifisering av menneskerettskonvensjoner. Det opplyses at underkomiteen for akkreditering har merket seg at dette allerede inngår i det arbeidet NIM gjør, men peker på at dette også bør fremgå av loven. NIM viser i den forbindelse til at anbefalingene fra GANHRI i hovedsak er i tråd med NIMs tidligere høringsinnspill. Brevet fra NIM følger som vedlegg til innstillingen.