Innstilling fra finanskomiteen om Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 215/2021 av 9. juli 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/2115

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

I proposisjonen bes det om samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 215/2021 av 9. juli 2021, jf. Grunnloven § 26 annet ledd. I denne EØS-komitébeslutningen innlemmes SMB-vekstmarkedsforordningen i EØS-avtalen. Videre tilføyes forordning (EU) 2016/1011 (referanseverdiforordningen) som en endringsrettsakt til markedsmisbruksforordningen.

Uoffisiell oversettelse av EØS-komiteens beslutning og forordning (EU) 2019/2115 følger som trykt vedlegg til proposisjonen.

Det vises til proposisjonen punkt 2.5.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Frode Jacobsen, Benjamin Jakobsen, May Britt Lagesen, Mona Nilsen og Ramani Nordli, fra Høyre, Mahmoud Farahmand, Irene Heng Lauvsnes, Heidi Nordby Lunde og Helge Orten, fra Senterpartiet, Lars Vegard Fosser, fung. leder Geir Pollestad og Per Martin Sandtrøen, fra Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi og Roy Steffensen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Rødt, Marie Sneve Martinussen, fra Venstre, Ane Breivik, fra Miljøpartiet De Grønne, Lan Marie Nguyen Berg, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, viser til at det er samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning som behandles i denne innstillingen. Endringer i verdipapirhandelloven mv. (samleproposisjon) behandles i Innst. 226 L (2022–2023).

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt, tilrår at Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 215/2021 av 9. juli 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/2115.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at det uttalte formålet med SMB-vekstmarkedsforordningen er å gjøre det lettere for små og mellomstore bedrifter å sikre seg finansiering. På tross av at dette formålet kan framstå som kurant, mener disse medlemmer at det er problematisk at man i endringene i forordningen primært søker å oppnå dette gjennom å svekke reguleringer som er ment å motvirke innsidehandel og markedsmanipulasjon. Disse medlemmer merker seg også at forordningen på ett punkt ikke bare myker opp regulering for utstedere notert på SMB-vekstmarkeder, men for alle utstedere generelt.

Disse medlemmer mener det er bra at departementet, etter anbefaling fra Finanstilsynet, på ett punkt foreslår å benytte muligheten til nasjonale valg til å innføre litt strengere regulering enn forordningens hovedregel for hvem som må oppføres på innsidelister. Flere av de øvrige endringene i markedsmisbruksforordningen medfører, etter disse medlemmers syn, derimot økt risiko for misbruk av informasjon og innsidehandel. Et generelt problem med at endringsforordningen i hovedsak skal gjennomføres uten mulighet for nasjonale valg, er etter disse medlemmers mening at potensielle negative konsekvenser av endringene ikke blir drøftet i tilstrekkelig grad.

Disse medlemmer støtter av ovennevnte grunner ikke innlemming av forordning (EU) 2019/2115 i EØS-avtalen.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Komiteen har forelagt utkast til innstilling for utenriks- og forsvarskomiteen, som i brev av 9. mars 2023 viser til finanskomiteens utkast til innstilling uten ytterligere merknader.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene i komiteen fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Kristelig Folkeparti.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 215/2021 av 9. juli 2021 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/2115.

Oslo, i finanskomiteen, den 14. mars 2023

Geir Pollestad

Mahmoud Farahmand

fung. leder

ordfører