Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Rune Støstad, Siri Gåsemyr Staalesen, Terje Sørvik og lederen Lene Vågslid, fra Høyre, Mudassar Kapur, Anne Kristine Linnestad og Mari Holm Lønseth, fra Senterpartiet, Heidi Greni, Kathrine Kleveland og Haakon Skramstad, fra Fremskrittspartiet, Helge André Njåstad og Erlend Wiborg, fra Sosialistisk Venstreparti, Grete Wold, og fra Rødt, Tobias Drevland Lund, viser til forslag til lovvedtak som tar sikte på å gi adgang til å utlevere ansiktsfoto i form av direkte søk og tilrettelegger for biometrisk én-til-mange-sammenligning mellom pass- og ID-kortregistrene og utlendingsregisteret i behandlingen av søknad om pass og nasjonalt ID-kort og i utlendingssaker.

Komiteen er opptatt av at det gjøres tilfredsstillende kontroll med hvem som får utstedt norsk pass og nasjonalt ID-kort. Bruk av biometriske data i denne sammenheng er med på å sikre at kun de som har rett på norske ID-papirer, får utstedt dette.

Komiteen er gjort oppmerksom på at formuleringen «eller grenseloven kapittel 3» ved en inkurie er falt ut av gjengivelsen av utlendingsloven § 100 annet ledd bokstav a i lovforslaget. Det fremgår blant annet av merknadene til endringen i utlendingsloven § 100 at endringen består i tilføyelsen av en ny bokstav g. Komiteen foreslår på denne bakgrunn at «eller grenseloven kapittel 3» tas inn i lovforslagets § 100 annet ledd bokstav a.

Komiteen viser videre til at i utlendingsloven § 100 annet ledd bokstav a er «eller» brukt som bindeord mellom to lover det er henvist til i bestemmelsen. I forslaget til § 100 annet ledd ny bokstav g er «og» brukt som bindeord mellom to lover det er henvist til i bestemmelsen. Når disse bestemmelsene ses i sammenheng, mener komiteen at «eller» bør benyttes konsekvent som bindeord i begge bestemmelsene, og foreslår derfor at «og» erstattes med «eller» i lovforslagets § 100 annet ledd ny bokstav g.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt merker seg at lovendringsforslagene vil gi personer med oppholdstillatelse i Norge mulighet til å reise, skaffe seg bankkonto, få utbetalt lønn, skaffe seg førerkort etc. Disse medlemmer mener derfor at lovendringene vil oppfylle viktige rettigheter for nye medborgere.