Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jone Blikra, Kirsti Leirtrø og Nils Kristen Sandtrøen, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Trond Helleland og Henning Wold, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen, Geir Inge Lien og lederen Erling Sande, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Frank Edvard Sve, fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Prop. 123 S (2022–2023), om revidert finansieringsopplegg på Haugalandet i Rogaland og Vestland fylkeskommuner (Haugalandspakken). I proposisjonen legges det fram forslag som innebærer at perioden for innkreving av bompenger i Haugesund og Tysvær kommuner forlenges fra 1. juli 2023 til utgangen av 2026, eller til en eventuell ny bompengefinansiert bypakke for Haugesund er finansiert, dersom det skjer tidligere enn 2026.

Komiteen merker seg at det i Karmøy kommune ikke er tilslutning til forlengelse av bompengeinnkrevingen. Komiteen merker seg at konsekvensen av at Karmøy nå er ute, er en reduksjon i antall bomstasjoner og at bomstasjoner i Karmøy avvikles.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, merker seg at formålet med forlengelse av perioden for bompengeinnkrevingen er å bidra til å dempe trafikkvekst i perioden mellom pakkene og få finansiering til pågående prosjekter, tilsvarende 600 mill. kroner.

Flertallet viser til at Haugalandspakken har blitt lagt fram for Stortinget to ganger tidligere, med formål om å støtte opp om fylkesdelsplanen for areal og transport på Haugalandet. Målet er å utvikle et miljømessig og samfunnsmessig godt transportsystem, redusere veksten i biltrafikk i byområdet, redusere antall trafikkulykker og støyplager og utvikle et velfungerende trafikksystem.

Videre merker flertallet seg at øvrige kommuner som er omfattet av pakken, har gjort de nødvendige politiske avklaringer for likevel å kunne gjennomføre en videreføring av bompengepakken uten Karmøy kommunes deltakelse.

Flertallet merker seg at det er stor politisk enighet i de gjenværende kommunene samt i de to berørte fylkeskommunene om den forlengelsen som proposisjonen omtaler.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er imot bompengefinansiering og mener at utbygging og vedlikehold av vei er et offentlig finansielt ansvar. Disse medlemmer mener derfor at proposisjonens forslag om å øke bompengebelastningen i Haugalandspakken med 525 mill. kroner og innkrevingsperioden med tre år er uholdbart og må avvises. Disse medlemmer reagerer også kraftig på begrunnelsen om at det er viktig å opprettholde bompengeordningen inntil eventuell bypakkeløsning for Haugesund er etablert. Disse medlemmer mener det er bra dersom bompengeordningen avvikles snarest mulig og folk får oppleve en bompengefri transporthverdag. Disse medlemmermener at politikere og byråkrater ikke skal innskrenke folks frihet til å velge bilen som transportmiddel. Bilen er vårt mest fleksible transportmiddel og står for mer enn 80 pst. av persontransporten. Disse medlemmer mener folk skal ha frihet til å velge bilen som transportmiddel i både by og bygd, og avviser derfor bypakkeløsninger og nullvekstmålet.

Disse medlemmer vil i denne forbindelse vise til følgende forslag fremsatt i forbindelse med behandlingen av Dokument 8:203 S (2022–2023), jf. Innst. 426 S (2022–2023) samt Dokument 8:228 S (2022–2023), jf. Innst. 423 S (2022–2023):

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å avvikle nullvekstmålet i veitrafikken.»

«Stortinget ber regjeringen legge til rette for bilen som transportalternativ i hele landet.»

«Stortinget ber regjeringen avvikle dagens ordning med bypakker finansiert av bompenger.»

Disse medlemmer ønsker å fremheve Karmøy kommune, som avviser videre bompengeinnkreving i Haugalandspakken, og der bomstasjonene i Karmøy vil avvikles som opprinnelig planlagt.

Disse medlemmer mener at bompengeordningen i Haugalandspakken skal avvikles, og at proposisjonen om å utvide innkrevingsperioden skal vedlegges protokollen.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Prop. 123 S (2022–2023) – vedlegges protokollen.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti ønsker å presisere at forlengelsen av perioden for innkreving av bompenger i Haugesund og Tysvær kommuner må gjelde fram til bypakken for Haugesund er på plass, og at forlengelsen ikke skal bidra til å redusere framdriften i arbeidet med en bypakke for Haugesund.