2. Krav om konto for utbetaling av tilgodebeløp på skatt og avgift

Sammendrag

Departementet foreslår å innføre krav om at tilgodebeløp på skatt og avgift skal utbetales til skattepliktiges konto.

De fleste tilgodebeløp utbetales i dag til skattepliktiges konto, men i enkelte tilfeller har ikke Skatteetaten opplysninger om slik konto. Tilgodebeløpet må da utbetales på annen måte for å unngå at det påløper forsinkelsesrente. Alternative utbetalingsmåter, hovedsakelig bruk av utbetalingskort og utenlandssjekker, påfører Skatteetaten ekstrakostnader i form av gebyrer og andre administrasjonskostnader. For den skattepliktige kan bruken av alternative utbetalingsmåter medføre at tilgangen til pengene forsinkes.

For å redusere bruken av utbetalingskort og utenlandssjekker foreslår departementet å innføre et krav om at tilgodebeløp på skatt og avgift skal utbetales til skattepliktiges konto. Skattekontoret skal kunne gjøre unntak fra kravet, fortrinnsvis ved utbetalinger til skattepliktige som ikke har eller ikke kan få etablert konto. Forslaget medfører at skattepliktige ikke vil få utbetalt tilgodebeløp med mindre de opplyser om konto eller får unntak fra kravet om konto.

Departementet foreslår at det ikke skal gis rentegodtgjørelse dersom manglende utbetaling av tilgodebeløpet skyldes at Skatteetaten ikke har mottatt opplysninger om konto og det ikke er besluttet at utbetalingen skal skje på annen måte. Det skal heller ikke gis rentegodtgjørelse hvis utbetaling av tilgodebeløp ikke lar seg gjennomføre på grunn av forhold ved kontoen utenfor Skatteetatens kontroll.

Forslaget har vært på høring, og høringsinstansene er i hovedsak positive til forslaget.

Forslaget medfører besparelser for Skatteetaten. For de skattepliktige antas forslaget å ha begrensede konsekvenser.

Departementet viser til forslag til endringer i skattebetalingsloven § 9-1 nytt andre ledd og § 11-3 første ledd nytt andre og tredje punktum. Departementet foreslår at endringene trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Gjeldende rett, høringen, vurderinger og forslag samt administrative og økonomiske konsekvenser er nærmere omtalt i proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen viser til regjeringens forslag om at innkrevingsmyndighetene skal ha myndighet til å utbetale tilgodebeløp på annen måte enn til konto, og at det fortsatt skal påløpe forsinkelsesrente i tilfeller der skattekontoret kan lastes for forsinket utbetaling, også når det er besluttet utbetaling på annen måte enn til konto.

Komiteen slutter seg til regjeringens lovforslag.

Komiteens flertall, alle unntatt Venstre og Kristelig Folkeparti, viser til høringsinnspillet fra NTL Skatt og at organisasjonen utrykker bekymring for at bostedsløse, innsatte i fengsel og eldre skal gå glipp av sitt tilgodebeløp dersom det innføres krav om bankkonto. Flertallet vil understreke at det er viktig at skattemyndighetene gir unntak fra kravet om konto og får overført pengene på andre måter i de tilfellene der det er gode grunner til at mottakerne ikke har bankkonto.