Søk

Innhold

14. Kommunal- og distriktsdepartementet

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) har ansvar for bostedspolitikk, plan- og bygningsloven, arbeidet med bærekraftsmålene, kart- og geodatapolitikken, kommuneøkonomi og lokalforvaltning, IKT- og forvaltningspolitikk, elektronisk kommunikasjon, regional- og distriktspolitikk, administrative oppgaver for statsforvalterne, valggjennomføring, deler av personvernpolitikken, politikken overfor samer og nasjonale minoriteter, statlig arbeidsgiverpolitikk og statlig bygg- og eiendomsforvaltning. KDD er også kontaktdepartement overfor Kongehuset.

Kommunal- og distriktsdepartementet har i samarbeid med Finansdepartementet ansvar for kommunesektorens inntekter. Størstedelen av kommunenes inntekter kommer fra skatteinntekter og rammeoverføringer fra staten. Ifølge regjeringens budsjettforslag for 2022 skal det legges til rette for god kommuneøkonomi og for at kommunesektoren kan tilby flere og bedre tjenester. En rimelig og rettferdig fordeling av inntektsrammene mellom kommuner og fylkeskommuner er en forutsetning for at innbyggerne i hele landet skal kunne få et likeverdig tjenestetilbud. Departementet skiftet navn fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet 1. januar 2022.

14.1 Konklusjoner for Kommunal- og distriktsdepartementet

14.1.1 Sammendrag

  • Statsregnskapet for Kommunal- og distriktsdepartementet er i det vesentlige riktig avlagt og presentert.

  • Alle årsregnskapene, med unntak av regnskapet for Statens kartverk, er riktig avlagt.

  • Det er avdekket brudd på det administrative regelverket hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

  • Riksrevisjonen har ingen nye saker.

  • Riksrevisjonen har fulgt opp tidligere saker om

    • Stortingets forutsetninger for gebyrfinansiering av offentlige tjenester – kritikkverdig, saken følges videre

    • bruken av digitale løsninger ved etablering av restaurant – saken avsluttes.

14.1.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Dokument 1 (2023–2024) kapittel 14 om Kommunal- og distriktsdepartementet.

Komiteen merker seg at statsregnskapet for Kommunal- og distriktsdepartementet i det vesentlige er riktig avlagt og presentert. Komiteen registrerer at departementet har hatt betydelig større inntekter fra tilbakebetalinger i 2022 enn tidligere år. Dette er tilbakebetalinger på rundt 14 mrd. kroner Husbanken har mottatt. I tillegg er boliglånsordningen i Statens pensjonskasse overført fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet fra 2022. Ordningen ga inntekter på 8 mrd. kroner i tilbakebetalinger.

Komiteen tar til etterretning at Kommunal- og distriktsdepartementet har gitt tilfredsstillende forklaringer på alle poster der regnskapet avviker vesentlig fra bevilgningen.

Komiteen tar til etterretning at ubrukte midler fra 2022 på departementets ansvarsområde ble overført i samsvar med bevilgningsreglementets bestemmelser.

Komiteen merker seg at Riksrevisjonen har gjennomført revisjon av 25 årsregnskap på departementets ansvarsområde, og at alle årsregnskapene for departementet og underliggende virksomheter er riktig avlagt, med unntak av regnskapet for Statens kartverk. For Statens kartverk har Riksrevisjonen funnet at Kartverket ikke har vært i stand til å legge fram tilstrekkelig og hensiktsmessig dokumentasjon for fordelingen av utgiftene til prosjekter på 259 mill. kroner eller for prosjektinntekter på 192 mill. kroner. Det samme gjelder for tilhørende forskuddsbetaling på 129 mill. kroner som er regnskapsført på mellomværende med statskassen. Det er derfor usikkert om bevilgnings- og artskontorapporteringen er korrekt. Statens kartverk administrerer samfinansierte prosjekter over hele Norge. Samfinansiering betyr at det er flere interessenter, både private og offentlige, som går sammen om felles finansiering av prosjektene.

Komiteen merker seg også at det er avdekket brudd på det administrative regelverket hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Bruddet oppstod i forbindelse med reintellingen statsforvalteren gjennomførte vinteren 2022 i reinbeitedistrikt 13. De holdt seg da ikke innenfor gjeldende budsjettfullmakter i tidsrommet tellingen fant sted. Komiteen merker seg at statsråden skriver at departementet har fulgt opp embetet for å sikre at internkontrollen fungerer bedre i fremtiden.

Komiteen viser også til omtalen av Stortingets forutsetninger for gebyrfinansiering av offentlige tjenester i kapittel 1.5 om tverrgående saker i denne innstillingen.

14.2 Oppfølging av Kommunal- og distriktsdepartementets tilrettelegging for bruk av digitale løsninger ved etablering av restaurant

14.2.1 Sammendrag

Konklusjon

Riksrevisjonen avslutter saken.

Kommunal- og distriktsdepartementet har iverksatt flere relevante tiltak som bidrar til å følge opp Riksrevisjonens anbefalinger. Tiltakene legger til rette for mer bruk av digitale løsninger ved etablering av restaurantvirksomhet. Riksrevisjonen merker seg at utviklingsarbeidet på området er i gang, men ser at tiltakene er avhengige av at kommunale saksbehandlingsløsninger moderniseres.

Ansvarlig departement: Kommunal- og distriktsdepartementet.

14.2.2 Komiteens merknader

Komiteen tar til etterretning at Riksrevisjonen avslutter saken om Kommunal- og distriktsdepartementets tilrettelegging for bruk av digitale løsninger ved etablering av restaurant.