Søk

Sammendrag

Formålet med meldingen er å belyse hvordan Norge kan fremme demokrati, rettsstat og menneskerettigheter – og derigjennom sikkerhet – i Europa, med hovedfokus på arbeid og prioriteringer i Europarådet. En oppdatering av politikken i Europarådet er nødvendig for å gi veiledning og politiske signaler om hvordan vi skal bruke vårt medlemskap i organisasjonen for best mulig å støtte demokrati og rettsstat i Europa.

Mens NATO og militært samarbeid utgjør den «spisse enden» av Norges sikkerhetspolitikk, utgjør stabile demokratiske nabostater en del av den «myke enden».

Europarådets utgangspunkt for å sikre bærekraftig fred i Europa er det rettslige, med standarder for demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper, og med Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i sentrum. Til sammenligning har OSSE et helhetlig sikkerhetskonsept basert på tre dimensjoner der demokrati og menneskerettigheter, sikkerhet og militære spørsmål og økonomi og klima ses i sammenheng, men ingen rettslige standarder.

Norges arbeid i Europarådet understøttes av betydelige bistandsmidler og EØS-midlene. I meldingen påpeker regjeringen at det er viktig å starte en diskusjon om hvordan det internasjonale samarbeidet kan brukes mest mulig effektivt for å nå våre målsettinger.

Meldingen er konsentrert om arbeidet i Europarådet. Den belyser hvordan man kan styrke den norske innsatsen for å fremme norske interesser i internasjonalt samarbeid for demokrati, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter som en del av arbeidet med å fremme fred og sikkerhet i Europa. Meldingen omtaler regjeringens ønske om å sikre et strategisk og målrettet engasjement som styrker både Norges posisjon og den europeiske responsen på noen av dagens utfordringer.

I tillegg til å tydeliggjøre Norges prioriteringer omtaler meldingen regjeringens ønsker om å styrke Norges evne til å utnytte synergier mellom de europeiske organisasjonene Norge deltar i. OSSEs helhetlige tilnærming til sikkerhet og demokrati, samt militært samarbeid og NATO, vil berøres der det er relevant for meldingens hovedtema. Det samme gjelder EU og EØS-samarbeidet.

Meldingen omtaler også parlamentarikernes deltakelse i demokratiarbeidet, herunder Europarådets parlamentarikerforsamling PACE sin rolle.

Kapittel 2 i meldingen beskriver trusselbildet vi står overfor, og kapittel 3 de viktigste europeiske institusjonene. I kapittel 4 og 5 presenteres regjeringens prioriteringer og hvordan Norge arbeider for å møte utfordringene.

Det er lagt til grunn at de tiltak og den politikk som gjøres rede for i denne meldingen, dekkes innenfor gjeldende budsjettrammer. Eventuelle behov for økte bevilgninger for å møte nye utfordringer og krav til vår utenrikspolitikk vil fremmes gjennom ordinære budsjettprosesser.

Sakens dokumenter er tilgjengelige på sakssiden på stortinget.no.