Europautvalget - Møte i Europautvalget torsdag den 4. februar 2021 kl. 8:30

Dato: 04.02.2021
Møteleder: Anniken Huitfeldt (

Sak nr. 3

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil etter planen redegjøre for følgende: - Avtalen mellom EU og Storbritannia, og forhandlingene om Norges framtidige forhold til Storbritannia Storbritannia og EU kom 24. desember 2020 til enighet om en avtale for deres framtidige forhold, og man unngikk dermed en avtaleløs periode etter overgangsperiodens utløp. Avtalen, som er gjennomgått grundig på norsk side, er en ordinær handelsavtale mellom to markeder og er mindre omfattende enn EØS-avtalen. Utenriksministeren vil i sitt innlegg besvare spørsmålene fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om avtalens kapittel om Law enforcement and judicial cooperation in criminal matters. Utenriksministeren vil også redegjøre for status i forhandlingene om en ny frihandelsavtale mellom Norge og Storbritannia, og når denne kan ventes å være ferdigforhandlet og klar for oversendelse til Stortinget for godkjenning. - EUs forsterkede klimamål/Europas grønne giv I desember 2020 vedtok Det europeiske råd et forsterket klimamål for EU. Det nye målet er å redusere utslippene med minst 55 prosent innen 2030. Norges klimapolitikk er tett knyttet til EUs klimapolitikk, og regjeringen ønsker å samarbeide med EU om å oppfylle våre forsterkede klimamål. Med et mer ambisiøst mål vil EU også måtte forsterke klimaregelverket sitt, og Kommisjonen vil legge fram forslag til endret klimaregelverk i juni. Endret klimaregelverk i EU kan føre til at Norges forpliktelser under dette regelverket blir skjerpet. Utenriksministeren har en koordinerende rolle i arbeidet med Europas grønne giv og vil orientere om den siste tids utvikling i EU og arbeidet som pågår på norsk side. - Utvidet rett til å opptre for EU-domstolen EU-domstolen har i en kjennelse i sak C-328/20 slått fast at EØS/EFTA-statene og ESA har anledning til å intervenere i saker mellom EUs medlemsstater, mellom EUs institusjoner eller mellom medlemsstater og institusjoner innenfor EØS-avtalens virkeområde. Dette kommer i tillegg til Norges mulighet til å engasjere seg i andre sakstyper for EU-domstolen. - Aktuelle ESA-saker Utenriksministeren vil orientere om status i to saker mellom ESA og Norge. - Pågående søksmål fra ESA om tilknytningskrav ESA har tatt Norge inn for EFTA-domstolen for påståtte brudd på EØS-avtalens regler om etableringsfrihet og fri bevegelighet for arbeidstakere. ESA sendte inn stevning i saken i juli 2020. Både utenriksministeren og næringsministeren har orientert Europautvalget om saken i tidligere møter. - Ideelle aktører og reglene for offentlige anskaffelser ESA ønsker å gjenoppta dialogen om forskriftsbestemmelsene om reservasjon av konkurranser om kontrakter om helse- og sosialtjenester for ideelle organisasjoner etter at EU-kommisjonens veiledning om Socially Responsible Procurements publiseres i 2021.

Talere

Møtelederen: Da gir jeg ordet til utenriksministeren – vær så god.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide: Takk for det. Overraskelsen var like stor her på Victoria Terrasse, hvis det kan være en indikator.

Jeg har først lyst til å orientere litt om avtalen mellom EU og Storbritannia, og på julaften kom endelig nyheten om at de hadde blitt enige om en handels- og samarbeidsavtale som skal regulere det framtidige forholdet mellom dem. Det var godt nytt for EU, det var godt nytt for Storbritannia, og det var godt nytt for oss. I tida framover kommer det likevel til å være en del utfordringer for forholdet mellom EU og Storbritannia.

Den avtalen EU og britene har inngått, er en bred og moderne frihandelsavtale mellom to separate markeder. I tillegg inneholder den en god del elementer som går utover det som er en vanlig frihandelsavtale, men så er den likevel begrenset sammenliknet med både EU-medlemskap og EØS-avtalen. Det er av den enkle grunn at britene nå ikke lenger er omfattet av de fire friheter, og det betyr også at dette blir – som jeg sa – en avtale mellom to separate markeder, der vi har en avtale gjennom f.eks. EØS som gjør at vi er en del av samme indre marked.

Avtalen sikrer null toll og ingen kvotebegrensninger for handel med varer. Det gjelder både industrivarer, landbruksvarer og sjømat. Storbritannia kan sette sine egne regler for f.eks. miljøstandarder og arbeidsvilkår, men hvis britene avviker for mye fra EUs regelverk, kan EU kreve tvisteløsning og eventuelt kompenserende tiltak som f.eks. straffetoll.

Brexit innebærer også at det er innført grensekontroll for sjekk av toll og papirer, produktstandarder og moms. Samarbeidet som er inngått for en såkalt grenseforenkling, kan bare i begrenset grad kompensere for ulempene ved denne kontrollen. Det har ikke helt uventet ført til at vi har sett noe friksjon i varehandel mellom EU og Storbritannia som følge av nye regler og krav. Det rapporteres kanskje spesielt om betydelige problemer for britiske sjømateksportører. For eksempel kan man i medierapporter i The Guardian, bl.a., lese at hver kartong med sjømat og fisk nå må lastes av trailere og gå gjennom en veterinærkontroll før de får forlate Skottland. Det ble rapportert om at det er et veldig tidkrevende arbeid som tar flere timer per trailer for å få dette helsesertifikatet som trengs for å søke om andre tollpapirer.

Så gir avtalen også begrenset markedsadgang på tjenesteområdet. Selv om det i prinsippet gis adgang til å yte tjenester i hverandres markeder, er det begrensninger sammenlignet med det indre marked. Britiske tjenestetilbydere er ikke automatisk godkjent i EU/EØS og må godkjennes av det enkelte vertslandet. Det er også noen begrensninger på finansielle tjenester.

Avtalen er heller ikke like omfattende på noen områder sammenlignet med andre frihandelsavtaler. For eksempel er det regulatoriske samarbeidet innen finansielle tjenester mindre enn det mellom EU og Japan. SPS-bestemmelsene som gjelder plante- og dyrehelse, er svakere enn de som er mellom EU og New Zealand og EU og Canada. Det er ingen gjensidig godkjenningsavtale, som EU har med en rekke andre land, og som innebærer at man anerkjenner prosedyrene for samsvarsvurdering som gjelder i det landet man vil ha markedsadgang til. Reglene for kumulasjon, dvs. reglene for hvordan opprinnelsesprodukt defineres, er begrenset. Vi hadde et møte på EØS/EFTA-nivå med Barnier for litt siden, og han fortalte da at dette er første gang EU har forhandlet en frihandelsavtale som reiser handelsbarrierer.

Avtalen inneholder også bestemmelser om administrasjon av avtalen, med et partnerskapsråd og en lang rekke spesialiserte komiteer og arbeidsgrupper. Avtalen etablerer også en tvisteløsningsmekanisme langs de linjene som er vanlig i mange handelsavtaler.

Avtalen regulerer også områder som vanligvis ikke behandles av frihandelsavtaler, som f.eks. justissamarbeid, trygdekoordinering og fiskeriforvaltning.

Når det gjelder justisområdet, har Arbeiderpartiets stortingsgruppe bedt meg si noe om hvordan avtalen mellom EU og Storbritannia kan påvirke vårt samarbeid med Storbritannia på dette feltet.

Norge deltar ikke fullt ut i EUs politi- og strafferettssamarbeid fordi det ligger utenfor EØS-avtalens anvendelsesområde. Men vi er imidlertid tilknyttet deler av dette arbeidet gjennom Schengen-samarbeidet og andre avtaler.

Avtalen mellom Storbritannia og EU er dels videre og dels smalere enn Norges tilknytning til EU på dette feltet. Storbritannia har f.eks. ikke fått delta i Schengen informasjonssystem, som er det systemet som gir den raskeste informasjonsutvekslingen mellom politimyndighetene. På den annen side inneholder avtalen bestemmelser om bl.a. utveksling av passasjeropplysninger, noe Norge ikke har avtale med EU om foreløpig.

Fra norsk side ser vi det som positivt at Storbritannia og EU har blitt enige om en avtale på justisområdet. Særlig det at Storbritannia får delta i Europol og Eurojust, vil gi norsk politi- og påtalemyndighet en god mulighet til å fortsette samarbeidet med Storbritannia. Vi vil vurdere avtalen mellom EU og Storbritannia med sikte på eventuelle oppdateringer av avtaleverket mellom EU og Norge på politi- og strafferettsfeltet.

På trygdeområdet er det enighet om fortsatt koordinering og en viss adgang til helsetjenester.

På fiskeriområdet er avtalen trolig mindre ambisiøs enn mange på britisk side hadde ønsket. Det gjelder både andelen fisk som fordeles til Storbritannia, og nivå på adgang for EU-fartøy til å fiske i britisk sone. Fordelingen av kvoter mellom EU og Storbritannia bygger fortsatt på EUs opprinnelige, interne kvotefordeling, altså relativ stabilitet. EU-kvoten, målt i verdi etter hva de fisker i britisk farvann, er redusert med 15 pst. i 2021 og skal reduseres ytterligere med 2,5 pst. årlig til 2026, slik at kvoten det året er redusert med 25 pst.

Kjernen er at EU beholder sin store soneadgang til Storbritannias farvann. Den adgangen var helt avgjørende fordi det i praksis ikke er mulig for EU-flåten å fiske noe særlig av sine kvoter kun i EU-farvann. Så det viktigste er at EU får beholde soneadgangen. Avtalen kobler også framtidig soneadgang med framtidig markedsadgang.

Avtalen omfatter, som dere er godt kjent med, ikke utenrikspolitisk samarbeid. Britene har heller ikke lenger samme adgang som oss til å gi innspill og kunne påvirke når EU utarbeider forslag til nytt EU/EØS-regelverk. Her kan vi komme med innspill på lik linje med EU-landene og bruke de mulighetene vi har, for å sikre norske interesser, bl.a. gjennom ekspertkomiteer og deltakelse i arbeidsgrupper. Vi har også muligheten gjennom EFTA-kommentarer, som Storbritannia ikke har.

Regjeringa mener at EØS-avtalen sikrer norske interesser, norske arbeidsplasser, velferd og økonomi på en langt bedre måte enn den type frihandelsavtale som er inngått mellom EU og Storbritannia.

Norge var, som vi har diskutert i utvalget flere ganger, godt forberedt 1. januar i år med en rekke både permanente og midlertidige løsninger med Storbritannia. Det som gjenstår å fullføre nå, er frihandelsavtalen. De forhandlingene pågår for fullt, og vi forventer at enigheten mellom EU og Storbritannia vil bidra til fortgang i forhandlingene. Det er et rent kapasitetsspørsmål på britisk side.

Samtidig har Storbritannia gitt uttrykk for at de vurderer å justere sitt mandat i lys av avtalen med EU. Det er også noe vi har til vurdering, men vi har foreløpig ikke vurdert at det er behov for det. Før nyttår var Storbritannias posisjoner ganske fastlåste på grunn av landets forhandlingsstrategi overfor EU.

Vi antar at en justering i Storbritannias mandat vil være positivt for våre forhandlinger og bidra til å sikre EU-parallellitet på regulatoriske områder som tekniske handelshindre og veterinære spørsmål.

På flere områder har vi imidlertid ikke sammenfallende interesser med det Storbritannia og EU har avtalt seg imellom. Regjeringa ønsker f.eks. ikke en tilsvarende løsning som den EU og Storbritannia har, uten toll og uten kvoter for landbruksvarer. På tjenesteområdet ønsker vi mer omfattende forpliktelser om gjensidig godkjenning av yrkeskvalifikasjoner, maritime tjenester og telekom.

Fram til frihandelsavtalen trer i kraft, er det for handel med varer den midlertidige varehandelsavtalen som gjelder, og som regulerer vår handel med Storbritannia.

Vår målsetting er å ferdigstille frihandelsavtaleforhandlingene innen utgangen av mars. Det er imidlertid ikke mulig å gjennomføre juridisk gjennomgang, oversettelse, trykking og alle andre former for prosedyrer tidsnok til å rekke å oversende avtalen til Stortinget innen 10. april, som er fristen. Men næringsministeren, som er konstitusjonelt ansvarlig for frihandelsavtalen, har hatt dialog med lederen av næringskomiteen om når de siste fristene er. Den dialogen fortsetter, og jeg håper derfor at Stortinget også vil akseptere å få oversendt proposisjonen senere enn fristen, for å kunne sikre at avtalen blir behandlet i vårsesjonen, og at den da kan tre i kraft så fort som mulig. Regjeringa kommer til å følge opp dette spørsmålet videre i ukene som kommer.

På trygdeområdet har Storbritannia tatt initiativ til forhandlinger med Norge, basert på protokollen om trygdekoordinering som er inngått mellom EU og Storbritannia. Det er derfor ikke usannsynlig at det også på dette området vil være behov for avklaring av når Stortinget eventuelt må få forelagt en avtale for å rekke behandling før sommeren.

Når det gjelder andre forhandlingsspor, vil jeg bare kort nevne at Kunnskapsdepartementet er i dialog med sine motparter for å se på muligheten til å få på plass en avtale om framtidig utdanningssamarbeid. Neste møte der er i morgen.

Siden vårt forrige møte i utvalget har EU forsterket sitt klimamål for 2030. Det forsterkede klimamålet er å redusere netto utslipp med minst 55 pst. innen 2030. Det målet skal ta EU på god vei til å bli klimanøytrale i 2050.

Norge meldte som kjent allerede i februar i fjor inn et forsterket klimamål for 2030. Vårt mål er å redusere utslippene med minst 50 pst. og opp mot 55 pst. Målene for EU og Norge er noe forskjellig utformet, men godt sammenlignbare når det gjelder ambisjonsnivå for utslippskutt. Som følge av at EU har forsterket sitt klimamål, vil de også stramme inn på regelverkene som skal sikre at de når målet. Det pågår akkurat nå en prosess i EU for å utforme og vedta forsterkede klimaregelverk. Denne regelverkspakken omtales som «Fit for 55». Kommisjonen har varslet at pakken vil bli lagt fram i juni.

Regjeringa er tett på prosessen på EU-sida og vil spille inn norske posisjoner der det er hensiktsmessig. Etter at regelverkene er vedtatt i EU, må Norge vurdere om og eventuelt på hvilke vilkår de skal gjelde for Norge. For at nye regelverk skal gjelde for Norge, må selvfølgelig også Stortinget gi sitt samtykke.

Jeg er glad for å kunne informere om en positiv utvikling fra EU-domstolen. EU-domstolen har nylig avgjort at Norge kan intervenere i saker mellom EUs medlemsstater, mellom EUs institusjoner eller mellom medlemsstater og institusjoner innenfor EØS-avtalens virkeområde. Det samme gjelder for de andre EØS/EFTA-statene og ESA. Dette er en adgang vi hadde fram til 2010, og så ble den borte. Retten til å intervenere i slike saker er viktig for EFTA-sida fordi det betyr at vi kan fremme våre synspunkter for EU-domstolen før den avgjør saker som også har betydning for EØS-retten. Samtidig vil jeg understreke at denne situasjonen ikke har påvirket vår mulighet til å engasjere oss i andre typer saker for EU-domstolen.

En konkret sak Norge nå har fått tillatelse til å intervenere i, er en traktatbruddsak mot Østerrike, hvor Kommisjonen mener at de østerrikske reglene om kjøpekraftjustering av familieytelser er i strid med EU-retten.

Regjeringa har, som dere er godt kjent med, i Granavolden-plattformen slått fast at vi vil jobbe for aksept i EU for kjøpekraftjustering av velferdsytelser. Det har også Stortinget stilt seg bak, og det er derfor spesielt positivt at vi kan intervenere i en sak som gjelder et prioritert spørsmål for både regjeringa og Stortinget.

Så vil jeg orientere om de to ESA-sakene. Den første er saken om ideelle aktører og reglene for offentlige anskaffelser.

ESA har, som utvalget er godt kjent med, stilt spørsmål ved om adgangen til å reservere kontrakter for ideelle organisasjoner er i strid med EØS-retten. ESA har imidlertid ikke åpnet en formell traktatbruddsak ennå. Det siste som har skjedd, er at ESA i november ga beskjed om at de vil utsette videre behandling av saken fordi de ønsker å avvente veiledning fra Europakommisjonen om «Socially Responsible Procurement», som forventes å bli publisert i løpet av 2021. Vi avventer derfor saken fra norsk side.

Så en kort oppdatering om ESA-søksmål for EFTA-domstolen om påståtte norske brudd på EØS-avtalen på foretakslovgivningens område.

Både næringsministeren og jeg har orientert Europautvalget om saken tidligere. Kort oppsummert åpnet ESA i mai 2014 formell sak mot Norge om aksjelovens, allmennaksjelovens og finansforetakslovens regler om tilknytningskrav for daglig leder og minst halvparten av styrets medlemmer. ESA vurderte at kravet var i strid med EØS-avtalens regler om fri etableringsrett og fri bevegelighet for arbeidstakere.

Vi mottok stevningen i saken fra EFTA-domstolen 10. juli i fjor. Saken reiser spørsmål om bl.a. hvilket handlingsrom som ligger i EØS-avtalen på foretakslovgivningens område.

Regjeringa har holdt fast ved at tilknytningskravet ligger innenfor det handlingsrommet Norge har under EØS-avtalen. Island har i skriftlig innlegg til domstolen støttet Norges oppfatning av saken, mens Europakommisjonen har støttet hovedlinjene i ESAs argumentasjon.

Den skriftlige saksbehandlingen er nå sluttført, med Norges innsendelse av duplikk 22. januar i år. Dato for muntlig høring er fastsatt til 18. mars. Jeg vil holde utvalget orientert om den videre utviklingen.

Møtelederen: Da sier jeg tusen takk til utenriksministeren.

Det er en del som har tegnet seg, så da fordeler Eivind Homme ordet.

Svein Roald Hansen (A): Jeg har tre spørsmål knyttet til vår kommende avtale.

Det ene knytter seg til den friheten som britene mener å ha fått med hensyn til å følge EU-regler og -standarder, som altså har sine grenser som må vurderes. Det er veldig detaljert, f.eks. på statsstøtteregelverket i avtalen. Det ligner veldig på EØS-avtalen. Spørsmålet er: Vil vi sørge for å få inn de samme mulighetene til å flagge brudd på disse bestemmelsene, som ligger i avtalen mellom Storbritannia og EU?

Det andre er: Hvor omfattende komitéopplegg tenker man seg at vi skal ha overfor Storbritannia for å administrere denne avtalen?

Det tredje gjelder justissamarbeidet. Vil vi forsøke å få et tilsvarende med Storbritannia? For hvis jeg ikke tar feil – hvis vi ikke har det, vil vel det bety at samarbeidet om kriminalitetsbekjempelse, terrorbekjempelse osv. mot Storbritannia vil bli betydelig svekket.

Geir Sigbjørn Toskedal (KrF): Mitt spørsmål gjelder den ESA-saken om kontraktsinngåelse og bestemmelser omkring hva frivillige organisasjoner kan tillate seg eller ha tillatelse til.

I den saken vil det være et pro–kontra, fordeler og ulemper, som ESA må vurdere. Da må Norge fremme sine interesser. Så mitt spørsmål er: Hvilket grunnlag har de fått for å foreta den vurderingen? Selv om en nå avventer behandlingen, hadde det vært veldig greit å få vite på hvilket grunnlag de skal vurdere den norske situasjonen. Noen av oss mener jo at det er en veldig god ordning, som vi er redd for og ønsker å beskytte. Derfor er det viktig hvilket grunnlag ESA har til å vurdere den saken på.

Espen Barth Eide (A): Takk for orienteringen.

Jeg vil understreke at det som skjer i European Green Deal kanskje er noe av det viktigste som skjer i global klimapolitikk, fordi det konkretiserer hva det egentlig betyr å gjennomføre Parisavtalen. Og det faktum at vi har fått en president i USA som er på samme vei, og at vi får lignende lyder fra Asia, betyr at i alle fall mesteparten av verdens BNP nå lages i land som setter seg et netto null-mål. Det er altså en massiv endring i internasjonal klimapolitikk, og ekstrem positiv, og vi vil være så tett på som mulig – så full støtte fra oss i det arbeidet.

I forlengelsen av det, vil jeg stille spørsmål, som i og for seg kanskje er enda mer til klimaministeren, men jeg tar det nå her. Når vi nå er så nært koblet til EU og EU sier 55 pst. kutt i hele økonomien, altså både i kvotepliktig og ikke kvotepliktig sektor – burde vi ikke da like godt sette oss det samme målet for å unngå forvirringen og unngå omveien med å si at vi har nesten det samme målet, og bare rett og slett harmonisere vårt mål med EUs mål siden vi uansett skal harmonisere gjennomføringen med EU?

Audun Lysbakken (SV): Jeg lurer på litt av det samme som Toskedal var inne på, fordi dette spørsmålet om å kunne forbeholde konkurranser for ideelle aktører er jo både viktig og omstridt i norsk politikk. Så til tidsbildet der – når kan vi vente oss at EU er ferdig med den veiledningen og saken eventuelt ruller videre?

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Jeg kan frafalle. Toskedal og Lysbakken har vært innom det jeg hadde spørsmål om.

Møtelederen: Da går ordet til utenriksministeren – vær så god.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide: Da kan jeg egentlig begynne med ESA-saken. Dette er en sak, som flere har vært inne på, som har gått en stund. Vi har argumentert hele veien for at dette er mulig å gjøre, og at vi mener … (lyd mangler). Argumentasjonen vår har også vært i retning av at det bidrar til å oppnå sosiale formål, er til fellesskapets beste og betyr budsjetteffektivitet, så det har vært en argumentasjonsrekke langs det som er godt kjent for Stortinget.

Vi har rett og slett ikke mer info enn det vi har fått via Næringsdepartementet knyttet til tidslinjene, som Lysbakken spør om. Vi vet ikke når i 2021 denne veiledningen kommer, men det er sagt å skulle komme i 2021. Etter alt å dømme vil det også ta noe tid etter det før saken kommer opp igjen. Det er fordi man da eventuelt må forberede nye eller justerte posisjoner fra EU-sida også. Så vi vet rett og slett ikke mer enn akkurat dette nå. Så fort vi har mer, og så fort vi hører mer om en fastlagt tidslinje, kommer vi gjerne tilbake til det.

Til spørsmålet fra Barth Eide om European Green Deal, som jeg jo absolutt er helt enig i at egentlig er noe av det aller viktigste som skjer nå, og som ikke minst kan operasjonalisere veldig mye av det som vi har ønsket å få til, og som har vært både i norsk og europeisk planverk over tid.

Det er utfordringer knyttet til European Green Deal – dette er litt teknisk komplisert, men likevel, jeg gjør et forsøk på å si noe om det, selv om det egentlig er klima- og miljøministeren som er best egnet til det:

Det vi ender på, er mer eller mindre det samme, selv om vi ikke endrer vårt mål. Det er fordi EU gjør andre endringer i hva de inkluderer og hva de regner inn. Det vil si at hvis vi hadde lagt oss på de samme parameterne for hva vi hadde regnet inn, ville vårt klimamål plutselig bli lavere i den forstand at vi måtte ta mindre utslipp hjemme enn det vi må ved å opprettholde målet. Det er grunnen til at vi har opprettholdt det målet vi har. Og så er jeg helt sikker på at klima- og miljøministeren vil kunne si noe mer detaljert om dette, men vi ville altså kommet i en situasjon hvor vi ble mindre ambisiøse på utslipp enn det vi er i dag. Det er bl.a. fordi EU tar med klima og skog. Det er bakgrunnen. – Det er litt teknisk komplisert, men det er i hvert fall forklaringen.

Så er jeg kommet til spørsmålene fra Svein Roald Hansen. Jeg tror ikke det var noe jeg har oversett ellers da.

Spørsmålet om Norge og Storbritannia: Jeg går ikke inn i de konkrete forhandlingsspørsmålene nå, fordi dette er fortsatt underlagt forhandlinger. Men når det gjelder justissamarbeidet generelt med UK, er vårt utgangspunkt egentlig annerledes enn forholdet mellom Storbritannia og EU, for vi er ikke fullt ut, eller var heller ikke fullt ut med i alt justis- og politisamarbeidet. Så er det klart at noe av det som jeg tenker er utfordrende, er at de f.eks. ikke lenger har tilgang til Schengen informasjonssystem, som er et veldig viktig bindeledd for vårt felles arbeid med kriminalbekjempelse. Det forsvinner jo nå. Det klarer ikke vi å kompensere for i avtalen med britene. Nettopp derfor er det en del forutsetninger som vi nå må grundig igjennom for å se hvordan vi kan opprettholde et tettest mulig samarbeid, for det er i begges interesse. Når noen av de byggeklossene som det samarbeidet bygger på, forsvinner ut for britenes del, kan ikke vi ensidig gi britene tilgang til Schengen informasjonssystem. Det er en utfordring som vi nå går grundig igjennom for å se hvordan vi eventuelt kan løse for å fortsette å ha et så nært samarbeid som mulig på dette feltet.

– Da tror jeg det var det hele.

Møtelederen: Fint. Da sier jeg tusen takk til utenriksministeren for et veldig godt møte.