Lagtinget - Møte torsdag den 17. desember 1998 kl. 19.20

Dato: 17.12.1998

Dokumenter: (Besl. O. nr. 27 (1998-99), jf. Innst. O. nr. 21 (1998-99) ogOt.prp. nr. 4 (1998-99))

Sak nr. 2

Odelstingets vedtak til lov om endringer i lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) og i enkelte andre lover

Talere

Erik Dalheim (A): Jeg vil vise til den grundige og saklige debatt som ble ført i Odelstinget i forhold til de forslag jeg nå vil referere, men som der beklageligvis ikke fikk flertall. Med bakgrunn i det vil jeg også i Lagtinget fremme følgende forslag på vegne av Arbeiderparitet og Sosialistisk Venstreparti:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 8-3 andre ledd antas å burde utgå.

§ 8-47 fjerde ledd antas å burde utgå.

§ 9-3 andre ledd antas å burde utgå.

§ 15-12 sjette ledd antas å burde lyde:

«Uten hensyn til bestemmelsen i § 15-5 tredje ledd bokstav c, kan det fortsatt gis utdanningsstønad til et medlem som under utdanningen mister retten til andre stønader etter dette kapitlet.»»

Så vil jeg på vegne av Arbeiderpartiet fremme følgende forslag, som vi stod alene om:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

I

Folketrygdloven

§ 8-12 første og andre ledd antas å burde lyde:

«Når en arbeidstaker har mottatt sykepenger fra trygden i til sammen 247 dager i de siste tre årene, opphører retten til sykepenger fra trygden. Når andre medlemmer har mottatt sykepenger fra trygden i til sammen 250 dager i de siste tre årene, opphører retten til sykepenger fra trygden. Dersom trygden yter sykepenger i de første 17 kalenderdagene eller to ukene, ytes det sykepenger i opptil 260 dager.

Et medlem som har vært helt arbeidsfør i 26 uker etter at vedkommende sist fikk sykepenger fra trygden, får igjen rett til sykepenger fra trygden i 247, 250 eller 260 sykepengedager. Ved vurderingen av om medlemmet har vært helt arbeidsfør, ses det bort fra perioder da vedkommende har mottatt sykepenger i arbeidsgiverperioden eller fra forsikringen for selvstendig næringsdrivende og frilansere for de første 14 dagene»

§ 8-14 andre ledd antas å burde lyde:

«Til en arbeidstaker ytes reisetilskottet tidligst fra og med 18. dag etter at arbeidsuførheten oppstod. Ellers ytes reisetilskottet tidligst fra og med 15. dag.»

§ 8-17 første ledd bokstav b antas å burde lyde:

«når arbeidstakeren har rett til sykepenger i de første 17 kalenderdager av sykefraværet, men arbeidsgiveren ikke er forpliktet til å yte sykepenger etter § 8- 18,»

§ 8-19 første ledd antas å burde lyde:

«Arbeidsgiveren skal betale sykepenger i et tidsrom på opptil 17 kalenderdager (arbeidsgiverperioden).»

§ 8-19 tredje og fjerde ledd antas å burde lyde:

«Når det er gått mindre enn 17 kalenderdager siden forrige sykefravær, skal et nytt sykefravær regnes med i samme arbeidsgiverperiode.

Når arbeidstakeren har vært i arbeid sammenhengende i 17 kalenderdager etter et sykefravær, plikter arbeidsgiveren igjen å betale sykepenger for et tidsrom på opptil 17 kalenderdager (en ny arbeidsgiverperiode).»

§ 8-21 første ledd antas å burde lyde:

«En arbeidsgiver kan forsikre seg mot ansvar for sykepenger i arbeidsgiverperioden når de samlede lønnsutbetalingene i det foregående året ikke overstiger 40 ganger grunnbeløpet.»

§ 8-24 fjerde ledd antas å burde lyde:

«Egenmelding kan nyttes for opptil tre kalenderdager om gangen. Ved nytt sykefravær innen 17 kalenderdager regnes tidligere fraværsdager uten legeerklæring med.»

§ 8-33 første ledd antas å burde lyde:

«Trygden yter feriepenger av sykepenger som trygden har utbetalt til en arbeidstaker etter § 8-17. Feriepenger ytes bare for de første 47 sykepengedagene i opptjeningsåret, se ferieloven § 10 nr. 4

§ 8-55 bokstav f antas å burde lyde:

«Sykepenger fra trygden ytes i opptil 247, 250 eller 260 dager uten hensyn til bestemmelsene i § 8-12.»

§ 10-8 tredje ledd bokstav a og b antas å burde lyde:

  • «a) har mottatt sykepenger fra trygden i til sammen 247, 250 eller 260 sykepengedager i løpet av de siste tre årene (§ 8-12), og fortsatt er arbeidsufør,

  • b) har mottatt sykepenger fra trygden i til sammen 247, 250 eller 260 sykepengedager i løpet av de siste tre årene (§ 8-12), og igjen blir arbeidsufør mens vedkommende er i arbeid uten å ha opparbeidet seg rett til sykepenger på nytt,»

II.

Lov 29. april 1988 nr 21 om ferie

§ 10 nr. 4 andre ledd bokstav a antas å burde lyde:

«sykepenger utbetalt av folketrygden for inntil 47 dager hvert opptjeningsår, jf. folketrygdloven § 8-33. I tillegg betaler trygden feriepenger av sykepenger som arbeidsgiver får refundert fra trygden for arbeidstakere som er unntatt fra reglene om arbeidsgiverperioden etter folketrygdloven § 8-20 eller av omsorgspenger ved barns eller barnepassers sykdom ut over 10 dager etter folketrygdloven § 9-8 , jf. § 9-9. Trygden betaler også feriepenger for inntil 12 uker (60 sykepengedager) av opplæringspenger og pleiepenger ved barns sykdom etter folketrygdloven § 9-17.»»

Presidenten: Representanten Erik Dalheim har fremsatt det forslag han har referert.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg vil også henvise til debatten i Odelstinget om denne viktige, store saken. I og med at dette ikke har omfattet det kompromisset vi har inngått med mellompartiene, ser vi det nødvendig å ta opp forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Derfor vil jeg fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 8-31 første ledd antas å burde utgå.

Romertall VIII § 1 fjerde ledd og ny § 19 b antas å burde utgå.

Romertall IX Ny § 1-1 a antas å burde utgå.»

Presidenten: Representanten Vidar Kleppe har fremsatt det forslaget han har referert.

Flere har ikke bedt om ordet.

Presidenten vil anbefale at vi først stemmer over forslaget fra Fremskrittspartiet, deretter over forslaget fra Arbeiderpartiet og til slutt over forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti. – Slik vil det bli gått frem.

Votering:
  • 1. Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 22 mot 4 stemmer ikke bifalt.

  • 2. Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 16 mot 10 stemmer ikke bifalt.

  • 3. Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 15 mot 11 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.