Lagtinget - Møte torsdag den 9. juni 2000 kl. 14

Dato: 09.06.2000

Dokumenter: (Besl. O. nr. 89 (1999-2000), jf. Innst. O. nr. 70 (1999-2000)og Ot.prp. nr. 29 (1999-2000))

Sak nr. 12

Odelstingets vedtak til lov om endring i lov 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste

Talere

Erik Dalheim (A): Med henvisning til debatten i Odelstinget vil jeg på vegne av Arbeiderpartiet fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 15 første og andre ledd antas å burde lyde:

"Ved feste av tomt til bustadhus og fritidshus, kan kvar av partane krevje den avtalte festeavgifta regulert i samsvar med endringa i pengeverdien i tida sidan festeavtala vart inngått, om ikkje dei tvillaust har avtalt at festeavgifta skal stå uendra. Er festeavgifta tidlegare regulert, er det tidspunktet for forrige regulering og den avgift som då vart lovleg innkrevd, som dannar grunnlaget for reguleringa. Dersom det i avtala er fastsett ein reguleringsmåte som gjev lågare festeavgift enn den som fylgjer av fyrste og andre punktum, gjeld avtala.

Ved feste av tomt til anna enn bustadhus og fritidshus kan kvar av partane krevje den avtalte festeavgifta regulert i samsvar med endringa i pengeverdien i tida sidan festeavtala vart inngått, med mindre partane tvillaust har avtalt regulering på annan måte. Vert partane ikkje samde om ny festeavgift og dei ikkje har avtalt eller vert samde om annan avgjerdsmåte, høyrer avgjerda under skjønn.»»

Presidenten: Erik Dalheim har på vegne av Arbeiderpartiet tatt opp det forslaget han har referert.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg vil også henvise til debatten i Odelstinget om dette og bare presisere at Fremskrittspartiet og Høyre er av den formening at vi vil ha en større avtalefrihet når det gjelder tomtefesteavtaler inngått mellom dem det angår.

Jeg vil derfor på bakgrunn av vårt syn i denne saken fremme følgende forslag på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

Det henstilles til Odelstinget å henlegge lovforslaget.»

Presidenten: Vidar Kleppe har på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre tatt opp det forslaget han har referert.

Ann Kathrine S. Tornås (KrF): Som Kristelig Folkeparti-representant fra Oslo vil jeg bare henlede oppmerksomheten på en forklaring i forbindelse med min stemmeavgivning, hvor jeg i denne saken finner det riktig å følge Fremskrittspartiet og Høyre. Argumentasjonen for dette vil stort sett fremgå av den fremstilling som Høyres representant gav av saken i Odelstinget.

Jeg har imidlertid full forståelse for Kristelig Folkepartis ønske om å ivareta den sosiale profilen, og er veldig glad for forslaget om at saken skal evalueres om to år.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet.

Presidenten vil først la votere over forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre, deretter over forslaget fra Arbeiderpartiet.

Votering:
  • 1. Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 17 mot 9 stemmer ikke bifalt.

  • 2. Forslaget fra Arbeiderpartiet ble med 16 mot 10 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.