Lagtinget - Møte torsdag den 3. mai 2001 kl. 15.00

Dato: 03.05.2001

Dokumenter: (Besl. O. nr. 81 (2000-2001), jf. Innst. O. nr. 74 (2000-2001)og Ot.prp. nr. 15 (2000-2001))

Sak nr. 3

Odelstingets vedtak til lov om stiftelser (stiftelsesloven)

Talere

Per Erik Monsen (Frp): Idet jeg viser til debatten i Odelstinget vil jeg fremme følgende forslag på vegne av Fremskrittspartiet:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

Kap. 3 § 14 antas å burde lyde:

«Stiftelser skal ved opprettelsen ha en grunnkapital på minst 10.000 kroner. Stiftelsestilsynet kan gjøre unntak fra første punktum.

Hvis grunnkapitalen ikke fyller vilkåret i første ledd, er det ikke opprettet noen stiftelse. Er den som hadde til hensikt å opprette stiftelsen død, skal Stiftelsestilsynet treffe vedtak om hvem som skal overta de formuesverdier som skulle inngå som grunnkapital i stiftelsen. § 49 annet punktum gjelder tilsvarende. Vedtaket skal ta hensyn til hva som best er i samsvar med det formålet stiftelsen var ment å skulle ha, og forhold som det ellers må antas at oppretteren la vesentlig vekt på. Hvis det ut fra de hensyn som er nevnt i fjerde punktum, ikke er mulig å finne frem til en passende mottaker av formuesverdiene, skal de overføres til oppretterens arvinger, hvis ikke det er mer rimelig at de går til et almennyttig formål. Reises det sak for domstolene om vedtak etter denne bestemmelsen, kan retten prøve alle sider av saken.»»

Presidenten: Per Erik Monsen har tatt opp det forslag han selv refererte.

Elsa Skarbøvik (KrF): Jeg viser til debatten i Odelstinget om stiftelsesloven og vil på vegne av Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

Kap. 1 § 7 tredje ledd antas å burde utgå.»

Presidenten: Elsa Skarbøvik har tatt opp det forslag hun refererte.

Erik Dalheim (A): Jeg har innledningsvis behov for å få avklart en formalitet knyttet til det omdelte forslag vedrørende sak nr. 3, som vi nå har oppe til behandling. Det gjelder også forslag fra Arbeiderpartiet knyttet til sak nr. 4. Det som er mitt lille problem, er at de forslag som er omdelt, er omdelt i dag, men etter fristen kl. 9. Begrunnelsen for det er at vi hadde akutt sykdom i gruppen, og det førte til at det ble en forsinkelse i forbindelse med omdelingen av forslagene. Så jeg håper at Lagtinget med bakgrunn i de hjemler man har, vil innvilge oss en slik mulighet. Nikkes det fra presidenten til det?

Presidenten: Presidenten tenkte representanten kunne fremme forslaget først.

Erik Dalheim (A): Jeg vil da fremme følgende forslag på vegne av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

Kap. 1 § 7 tredje ledd antas å burde lyde:

«Kongen kan gi forskrift om Stiftelsestilsynets organisasjon og virksomhet og om registrering av stiftelser. Det kan kreves gebyr for registrering av stiftelser i Stiftelsesregisteret. Kongen kan gi forskrift om når gebyr skal kreves, om gebyrenes størrelse og om innkrevingen av disse.»»

Presidenten: Representanten Dalheim har da tatt opp det forslag som han refererte, og som han også riktig sier, er forslagene innlevert for sent i forhold til Stortingets forretningsorden. Jeg vil minne om § 30, der det heter:

«Dersom et forslag vedrørende lovbehandling som fremsettes i Lagtinget, ikke er forhåndsvarslet ved innlevering til presidenten gjennom Stortingets kontor senest kl. 09.00 den dag saken skal behandles i Lagtinget, kan presidenten eller 1/5 av de medlemmer som er til stede, motsette seg avstemning over forslaget.»

Presidenten er kjent med at det er på grunn av sykdom denne situasjonen er oppstått. Presidenten har ikke tilgang til epikrisen til pasienten, men min holdning er at vi bør godta den begrunnelsen som er fremsatt, og at forslagene tas til behandling. – Ingen har ytret seg mot det, og det vil bli stemt over forslagene i tidens fylde.

Petter Løvik (H): Når det gjeld forslaget som representanten Monsen sette fram på vegner av Framstegspartiet, stemde Høgre subsidiært for det i Odelstinget. Eg vil derfor tilrå Høgre si gruppe å stemme for det forslaget her i dag.

Vidar Kleppe (uavh): Jeg vil også vise til debatten i Odelstingen om denne viktige saken som gjelder stiftelser og stiftelsesloven. Jeg vil bare gi til kjenne at jeg støtter forslaget fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre. Jeg synes det er helt unødvendig, som Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har lagt opp til i sitt forslag, å innføre en ordning som vil medføre gebyr for registrering av stiftelser. Jeg tror at det regelverket vi har på det området, er godt slik som det er i dag. Dette er altså en stemmeforklaring. Jeg ser ingen grunn til å støtte et slikt forslag, som ikke er så godt gjennomtenkt som forslaget fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet.

Presidenten vil foreslå at vi først stemmer over forslaget fra Per Erik Monsen på vegne av Fremskrittspartiet, deretter over forslaget fra Elsa Skarbøvik på vegne av Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre og til slutt over forslaget fra Erik Dalheim på vegne av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

– Ingen innvendinger har kommet mot det, og slik vil det bli gått frem.

Høyre har varslet at de vil stemme for forslaget fra Fremskrittspartiet.

Representanten Vidar Kleppe har varslet at han vil støtte forslaget fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre.

Votering:
  • 1. Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 18 mot 8 stemmer ikke bifalt.

  • 2. Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Venstre ble med 14 mot 12 stemmer ikke bifalt.

  • 3. Forslaget fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet bifaltes med 14 mot 12 stemmer.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen. Se presidentens korrigering side 34 og videre kommentarer etter votering i sak nr. 7.