Lagtinget - Møte torsdag den 3. mai 2001 kl. 15.00

Dato: 03.05.2001

Dokumenter: (Besl. O. nr. 85 (2000-2001), jf. Innst. O. nr. 73 (2000-2001)og Ot.prp. nr. 39 (2000-2001))

Sak nr. 7

Odelstingets vedtak til lov om endring i lov 3. juni 1983 nr. 40 om saltvannsfiske m.v. (spesielle kvoteordninger)

Talere

Elsa Skarbøvik (KrF): Jeg viser til debatten i Odelstinget om denne saken og vil på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremme følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

Det henstilles til Odelstinget å henlegg lovforslaget.»

Presidenten: Elsa Skarbøvik har på vegne av Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti tatt opp det forslag hun selv refererte.

Flere har ikke bedt om ordet.

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 19 mot 7 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.

Erik Dalheim (A): Jeg beklager å måtte henlede oppmerksomheten på en konklusjon vi har trukket i forbindelse med sak nr. 3, og det forslaget som jeg på vegne av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet der fremmet.

Jeg skal ikke legge skylden på noen andre enn meg selv. Men ved å gå gjennom Besl. O. nr. 81 vil man se at Odelstinget under kap. 1 § 7 tredje ledd fattet et vedtak som er i tråd med det forslaget som jeg har fremmet igjen i dag. Og det betyr at det vedtaket som vi har gjort tidligere i Odelstinget, og det vedtaket som vi i dag gjorde i Lagtinget, er sammenfallende. Det må da bety at saken ikke skal sendes tilbake til Odelstinget til fornyet behandling.

For å være konkret tror jeg vi er i den situasjon at jeg på vegne av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har fremmet et forslag som det ikke var nødvendig å fremme.

Presidenten: Presidenten tar til etterretning det som er sagt av representanten Erik Dalheim.

Hans J. Røsjorde (Frp): Det er farlig dette med etterretninger. Man skal forsøke å holde seg på isen selv om den kan være av variabel tykkelse. Men etter min oppfatning er det altså slik at når et vedtak er fattet i Lagtinget, og i en slik sammenheng som det nå er gjort, så skal det tilbakesendes til Odelstinget.

Presidenten: Presidenten er av den oppfatning at det er en riktig tolkning. Skulle Odelstinget komme til at det forslaget som Dalheim har fremsatt, og som et flertall har votert for, er unødvendig, eller at man eventuelt har vedtatt det tidligere, så er jeg trygg på at Odelstinget vil vite å forholde seg til det, og saken vil komme tilbake til Lagtinget, og Lagtinget kan da eventuelt fatte en endelig beslutning. Så hvis ingen ytrer seg mot det, vil saken bli behandlet slik Lagtinget vedtok under sak nr. 3, nemlig at den sendes tilbake til Odelstinget.

Flere har ikke bedt om ordet.