Odelstinget - Møte tirsdag den 13. april 1999 kl. 14.05

Dato: 13.04.1999

Dokumenter: (Innst. O. nr. 52 (1998-99), jf. Ot.prp. nr. 28 (1998-99))

Sak nr. 3

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i lov av 10. juni 1977 nr. 73 om jernbaneansvar overfor reisende (jernbaneansvarslova)

Talere

Votering i sak nr. 3

Jan Petter Rasmussen (A) (ordfører for saken): Vi har nå hatt en del saker i forhold til det som går på rettssikkerhet og forsikringstakere, og flere brikker begynner nå å falle på plass. De drøftingene vi har hatt i tidligere saker, viser problematikken rundt dette med at trikk ikke hadde et objektivt forsikringsansvar overfor skader som påføres tredjeperson. I kjølvannet av det kom det også en del eksempler fra media, f.eks. fra Oslo, som viste urimeligheten i at ulykker som er blitt påført av trikk, ikke skulle medføre ansvar, men hvis en ulykke skjedde med bil i det samme krysset, ville bilen ha et ansvar. Det er en klar urimelighet.

Vi fikk også Dokument nr. 8:90 for 1997-98 til behandling, som gikk ut på at en for trikk ville ha et lovfestet forsikringsansvar inn i bilansvarsloven. Justisdepartementet ville se dette i en større sammenheng. Det dukket nemlig opp en del avgrensningsproblemer i forhold til forskjellige typer skinnegående kjøretøy – forstadsbane, sporvei og tunnelbane – og også om ansvaret skulle legges til jernbaneansvarsloven istedenfor til bilansvarsloven. Komiteen var enig i Justisdepartementets vurderinger under forutsetning av at en la til grunn at forslagsstillernes intensjon var utgangspunktet.

Jeg skal gjøre dette kort. Komiteen var også veldig godt fornøyd med den oppfølgingen som har kommet om at det nå er tillagt et objektivt forsikringsansvar for personskader som kjøringen volder andre enn de reisende, også når det gjelder skinnegående kjøretøy.

Det er mange detaljer her som jeg ikke skal gå inn på. Jeg vil bare igjen understreke tilfredsheten med at vi nå har tettet et viktig hull i lovgivningen.

Sverre Myrli (A): Jeg slutter meg heilt og fullt til det som saksordfører har sagt i saka. Jeg vil allikevel peke på et par ting.

Jeg er enig i det departementet skriver til Stortinget i saka, at det er vanskelig å skille mellom ulike typer jernbanevirksomhet, sjøl om Stortinget i si tid fattet vedtak om erstatningsansvar forårsaket av sporvogn, som var saka det da dreide seg om.

Vi har flere ulike typer jernbanevirksomhet i henhold til loven, det som vi på mer folkelig språk kaller tog, T-bane og trikk. Mange steder sklir dette inn i hverandre. Enkelte steder kan vi etter hvert også få såkalte bybaner, så det er vanskelig å skille mellom ulike typer jernbane.

Jeg er også enig med komiteen i at det er viktig å skille mellom de områdene som er åpne for allmenn ferdsel for befolkninga, og de områdene som det er ulovlig for folk å oppholde seg på. Jeg er, som sagt, enig med komiteen i dette, og at jernbanen ikke skal være erstatningspliktig hvis folk kommer inn på et område som det er forbudt å være til stede på. Jeg er også enig i grensa på 15 år som er satt.

Så over til begrepet «jernbanen», som så langt har blitt brukt. Det er nok vanskeligere enn som så. Menes det med det den som driver jernbanen, altså jernbaneselskapene, eller menes det de som eier skinnegangen? Jeg registrerer i høringsprosessen at Samferdselsdepartementet og Jernbaneverket mente at det var operatøren, altså den som driver jernbanevirksomhet, som skulle være ansvarlig, mens NSB BA mente at det var infrastruktureieren, altså den som eier skinnegangen, som skulle være ansvarlig. Justisdepartementet og komiteen konkluderer med at det er den som driver, som skal være ansvarlig, altså jernbaneoperatøren. Det er jeg enig i, men – og det er her et av mine poeng kommer – det må ikke bli slik at NSB BA, Oslo Sporveier eller etter hvert også andre jernbaneaktører, hvis vi får det på sporet, nå skal kunne oppleve at folk krever erstatning, og at beløpet går ut av jernbaneoperatørenes kasser. Det må være jernbaneselskapenes forsikringsselskap – på lik linje med en bileier og bileierens forsikringsselskap – som eventuelt skal dekke slike utbetalinger.

Jeg understreker derfor det som er sagt i innstillinga om forsikringsplikten for jernbaneselskapene. Jeg går ut fra at dagens lover og dagens forskrifter regulerer dette, og at Jernbanetilsynet eller Samferdselsdepartementet kan kontrollere dette i henhold til eksisterende forskrifter, hvor det jo heter at jernbaneoperatører skal være tilstrekkelig forsikret eller ha garanti for erstatningsansvar. Justisdepartementet skriver at en tolker det dit hen at dagens regler er tilstrekkelige. Det håper jeg er riktig. Men hvis det skulle vise seg at det ikke er nok, vil jeg understreke det også justiskomiteen sier, at da må Justisdepartementet eventuelt komme tilbake til Stortinget med et forslag om dette. Som sagt, det må være jernbaneselskapenes forsikringsselskaper som eventuelt skal dekke disse kostnadene og ikke jernbaneselskapene sjøl. Jeg går ut fra at dette er i trygge hender når vi veit hvilket departementet nåværende justisminister kommer fra.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 443 )

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov av 10. juni 1977 nr. 73 om

jernbaneansvar overfor reisende

(jernbaneansvarslova).

I.

Lovens tittel skal lyde:

Lov om jernbaneansvar (jernbaneansvarsloven)

Før § 1 skal følgende overskrift tilføyes:

Kap. I. Innledende bestemmelser

§ 1 første og annet ledd skal lyde:

Bestemmelsene i loven her gjelder jernbanens erstatningsansvar vedpersonskade og skade på reisegods m.v.Med jernbane forstås innretning for motordrevet transport på skinner, således også tunnelbane, forstadsbane, kabelbane og sporveg.

Krav på erstatning etter loven her kan bare rettes mot den som driver trafikkvirksomheten, se jernbaneloven 3.

§ 2 skal lyde:

Bestemmelsene i denne lov gjelder ikke skade som går inn under lov 12. mai 1972 nr. 28 om atomenergivirksomhet.

Fra lovens regler i kap. II, jf. kap. IV, unntas befordring som jernbanen svarer for etter lov 15. juni 1984 nr. 74 om befordring av personer og gods på jernbane i henhold til overenskomst 9. mai 1980 om internasjonal jernbanetrafikk (COTIF).

Før § 3 skal følgende overskrift tilføyes:

Kap. II. Skade på reisende og deres håndbagasje ved innenriks befordring

§ 3 annet ledd oppheves.

§ 4 første ledd skal lyde:

Går håndbagasje eller ting som den reisende bærer på seg, helt eller delvis tapt, eller blir slike gjenstander skadd under reisen, plikter jernbanen å erstatte tapet eller skaden såframt det ved samme hending oppstår personskade som jernbanen hefter for etter § 3, eller tapet eller skaden skyldes feil eller forsømmelse på jernbanens side (jf. § 13).

§ 5 skal lyde:

Jernbanens ansvar for håndbagasje (eller ting den reisende bærer på seg) som er gått tapt eller blitt skadd, begrenses til halve grunnbeløpet i folketrygden for hver reisende.

Retten til begrensning etter første ledd tapes for så vidt skaden er voldt forsettlig eller grovt uaktsomt av noen på jernbanens side (jf. § 13).

Nåværende §§ 6, 7 og 9 oppheves.

Nåværende §§ 8 og 10 blir nye §§ 6 og 7.

§ 8 skal lyde:

Reglene i kapitlet her kan ikke fravikes ved avtale til skade for den reisende.

Før § 9 skal følgende overskrift tilføyes:

Kap. III. Annen skade på person og ting

§ 9 skal lyde:

Jernbanen plikter uten hensyn til skyld å erstatte annen personskade enn nevnt i 3 som kjøringen volder. Var skadelidte på skadetidspunktet 15 år eller eldre, gjelder dette likevel bare når vedkommende befant seg utenfor jernbanens kjørevei eller på et sted åpent for allmenn ferdsel da skaden inntraff.

Første ledd gjelder ikke for skader som rammer

  • a) personer i motorvogner eller jernbanevogner, eller

  • b) ansatte ved jernbanen når skaden omfattes av lov 16. juni 1989 nr. 65 om yrkesskadeforsikring.

§ 10 skal lyde:

Jernbanen plikter uten hensyn til skyld å erstatte tingskade som kjøringen volder utenfor jernbanens kjørevei eller på et sted åpent for allmenn ferdsel.

Første ledd gjelder ikke for skade på

  • a) motorvogner, jernbanevogner eller gods i slike vogner, eller

  • b) dyr som går løse på jernbanens kjørevei.

§ 11 skal lyde:

Bestemmelsene i 9 og 10 begrenser ikke den skadelidtes rett til erstatning på annet rettsgrunnlag.

Før § 12 skal følgende overskrift tilføyes:

Kap. IV. Fellesbestemmelser

§ 12 skal lyde:

Jernbanens ansvar kan settes ned eller falle bort i medhold av skadeserstatningsloven 5-1 når skadelidte har medvirket til skaden. Dette gjelder likevel ikke dersom skadelidte bare kan legges lite til last.

Dersom det godtgjøres at en uavvendelig naturhending, sabotasjehandling, krigshandling eller liknende handling under væpnet konflikt eller opprør i betydelig grad har bidratt til skaden eller dennes omfang under forhold som er utenfor jernbanens kontroll, kan dennes ansvar settes ned forholdsmessig, idet man særlig legger vekt på den innflytelse jernbanen har hatt på skaden og dens omfang.

Ny § 13 skal lyde:

Jernbanen svarer for skade som er voldt i tjenesten av noen som er ansatt hos jernbanen eller som den nytter til befordringen.

Ny § 14 skal lyde:

Reglene om jernbanens innsigelser og om grensen for ansvar gjelder tilsvarende når erstatningskrav gjøres gjeldende mot noen på jernbanens side (jf. § 13) og kravet kunne vært grunnet på denne loven.

Nåværende § 12 blir ny § 15.

II.

Loven trer i kraft straks. Loven gjelder bare for skader som blir voldt etter at den har trådt i kraft.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.