Odelstinget - Møte tirsdag den 8. februar 2000 kl. 13.20

Dato: 08.02.2000

Dokumenter: (Innst. O. nr. 42 (1999-2000), jf. Ot.prp. nr. 22 (1999-2000))

Sak nr. 1

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om lov om endring i lov 26. april 1985 nr. 21 om utdanningsstøtte til elever og studenter

Talere

Votering i sak nr. 1

Arne Lyngstad (KrF) (ordfører for saken): Jeg har grunn til å tro at dette blir en relativt kort debatt.

I budsjettet for 2000 fikk Regjeringen tilslutning til å igangsette ulike tiltak for å snu befolkningsutviklingen i seks kommuner i Indre Namdal i Nord-Trøndelag.

Indre Namdal er utpekt til prøveområde for å få folk til å bosette seg i Distrikts-Norge. En rekke prosjekt er satt i gang med dette for øye, og ett av dem er å ettergi utdanningslån for en periode på tre år for låntakere som er bosatt eller utøver yrke i Indre Namdal.

Det var ingen merknader til dette forsøksprosjektet under budsjettbehandlingen før jul. Regjeringen foreslår nå å lovfeste forsøksprosjektet, og flertallet i komiteen er enig i en slik lovfesting av en tidsavgrenset ettergivelse. Skal forsøket ha noen verdi, må det virke over tre år og ikke være avhengig av årlige budsjettdebatter. En lovhjemmel er derfor riktig.

Jeg er glad for at vi nå kan prøve ut avskrivning av studielån som et virkemiddel i distriktspolitikken. Ordningen for Indre Namdal blir lik ordningen for Nord-Troms og Finnmark. Vi trenger flere virkemidler i distriktspolitikken, og forsøket vil avklare om dette er et egnet virkemiddel.

Ursula Evje (Frp): Vi har fremmet våre merknader som går på at vi ikke ønsker å tilslutte oss lovfestingen av forsøksordningen i Indre Namdal. Vi har dog i budsjettbehandling både i kommunalkomiteen og i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen stilltiende tilsluttet oss bevilgningene, men prinsippene som kommer i bevegelse når det er snakk om lovfesting, kan vi altså ikke tilslutte oss. Vi tror ikke at kommuner vil sikres varig bosetting over tid ved ettergivelse av f.eks. studielån – helt eller delvis – fordi det er en stor sannsynlighet som taler for at de som kommer til disse kommunene, er studenter med spesielt svak økonomi, og som, når de har vært der en tid, har fått avskrevet sine lån og fått opparbeidet seg den praksis som er nødvendig for å bli enda mer attraktive på arbeidsmarkedet, vil forlate disse kommunene igjen. Derfor er dette etter vår oppfatning et slag i løse luften, og det er heller egnet til å si noe om seks kommuners muligheter for å være attraktive i forhold til en generell bosetningsproblematikk.

Derfor vil jeg anbefale Fremskrittspartiets gruppe å stemme mot komiteens innstilling.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se nedenfor)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i lov 26. april 1985 nr. 21 om utdanningsstøtte til elever og studenter

I

I lov 26. april 1985 nr. 21 om utdanningsstøtte til elever og studenter gjøres følgende endring:

§ 8 tredje ledd nytt fjerde punktum skal lyde:

Departementet kan også gi regler for hel eller delvis ettergivelse i perioden 2000-2002 for låntakere som er bosatt og utøver et yrke i seks kommuner i Indre Namdal.

Tidligere fjerde, femte, sjette og syvende punktum blir henholdsvis nytt femte, sjette, syvende og åttende punktum.

II

Loven trer i kraft straks.

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes med 62 mot 10 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.29.31)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Presidenten antar at Fremskrittspartiet også her vil stemme imot.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes med 60 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.29.58)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.