Odelstinget - Møte torsdag den 18. mai 2000 kl. 22.20

Dato: 18.05.2000

Dokumenter: (Innst. O. nr. 62 (1999-2000), jf. Ot.prp. nr. 30 (1999-2000))

Sak nr. 1

Innstilling fra finanskomiteen om lov om endringer i lov 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond m.v.

Talere

Votering i sak nr. 1

Kjellaug Nakkim (H) (ordfører for saken): Ot. prp. nr. 30 omhandler lovregler som gir verdipapirfondene adgang til å foreta utdeling av midler til andre enn andelseierne, samt mindre endringer av revisorloven og verdipapirhandelloven.

Annelise Høegh og Per-Kristian Foss foreslo i Dokument nr. 8:30 for 1998-1999 at verdipapirfondloven burde endres slik at det ble gitt adgang til å opprette ideelle verdipapirfond. Stortinget sa seg enig i dette. Det er dette forslaget vi nå vil lovfeste.

Det er en enstemmig innstilling komiteen legger fram. Komiteen slutter seg i all hovedsak til Regjeringens lovforslag, unntatt på ett punkt. Det fremgår av forslaget at utdeling av midler bare kan foretas til organisasjoner som må anses å ha et bredt allmennyttig formål, ideelle organisasjoner/stiftelser. Dette er komiteen enig i. Imidlertid ble avgrensningen av hvilke organisasjoner som kan motta midler, knyttet opp mot skatteloven § 6-50. Komiteen har kommet til, etter høringer i komiteen, at skatteloven stiller for strenge krav til hvilke organisasjoner eller stiftelser som kan være berettiget til utdeling av midler.

Komiteen mener det ikke er en god nok begrunnelse for en sammenkobling mellom de foreslåtte reglene for ideelle fond og en del bestemmelser i skatteloven § 6-50. Ved ideelle fond blir det ikke gitt noen form for skattefradrag, dette er kun en alternativ måte for andelseierne å gi bort pengene på. Etter komiteens vurderinger er det derfor ikke rimelig å stille samme krav til organisasjoner som kan motta midler fra ideelle fond, som til gaver til organisasjoner som gir rett til skattefradrag.

Den av Regjeringen foreslåtte avgrensning at organisasjonen minst må ha 3 000 medlemmer pr. 1. januar i det året gaven gis, er problematisk. En slik avgrensning vil ekskludere organisasjoner med lave medlemstall, som f.eks. Leger uten grenser og Landsforeningen til støtte ved krybbedød, den siste en forening vi ikke ønsker skal ha mange medlemmer.

Komiteen har på denne bakgrunn enstemmig kommet til at avgrensningen endres til at utdeling av midler kan skje til organisasjoner som har et nasjonalt omfang, og som oppfyller skatteloven § 6-50 første ledd. Verdipapirfondene er underlagt et strengt offentlig rammeverk, og Kredittilsynet skal videre ha løpende tilsyn med fondene, slik at ytterligere kontrolltiltak synes unødvendig. Komiteen er videre enig i at tilsynet også må omfatte forvaltningsselskapenes utdeling av midler fra fondet til de frivillige organisasjonene.

Til slutt: De endringer Regjeringen foreslår i verdipapirhandelloven, er logiske, siden Postbanken BA ble endret til AS og senere fusjonert med Den norske Bank. Det samme gjør seg gjeldende for Norges Kommunalbank, som i 1999 ble omdannet til Kommunalbanken AS.

Da vi behandlet den nye revisorloven, ble ikke adgangen til overføring av revisjonsoppdrag ved sammenslutning og omorganisering av revisjonsselskap tatt inn. Komiteen er enig i at denne adgangen gjeninnføres i den nye revisjonsloven.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF): Innhaldet i denne proposisjonen er svært viktig for det som me ofte kallar for den tredje sektoren, frivillige lag og organisasjonar i Noreg. Denne delen av Organisasjons-Noreg utfører ein uvurderleg og heilt uerstatteleg samfunnsinnsats.

Me veit at mange av desse laga og organisasjonane slit med økonomien, trass i at dei slett ikkje sløser bort midlane sine i tung administrasjon eller feite lønningar. Difor er realiteten i denne saka eit verdifullt bidrag.

Organisasjons-Noreg er svært ueinsarta. Nokre organisasjonar har svært mange medlemer, registrert i eit sentralt medlemsregister. Andre er lags- og gruppebaserte utan eit sentralt medlemsregister, men med eit høgt aktivitetsnivå og mange aktørar. Endå andre organisasjonar har ein slik karakter at føremålet er å ha færrast mogleg medlemer, sjølv om organisasjonen har eit nasjonalt omfang. Saksordføraren nemnde døme på ein slik organisasjon.

Det er viktig at ulike stimulerings- og støtteordningar vert utforma på ein slik måte at organisasjonane ikkje må leggja om organisasjonsform og art for å tilpassa seg eit byråkratisk regelverk. Utgangspunktet må heile tida vera kva som tener til det beste for organisasjonane, og så får me tilpassa byråkratiet etter dette – ikkje omvendt.

Eg er glad for at ein samla komite går inn for at vilkåret for å koma inn under ordninga ikkje skal vera eit bestemt tal medlemer, men at organisasjonen skal ha eit nasjonalt omfang. Nasjonalt omfang betyr ikkje aktivitet i t.d. alle fylke, men eit engasjement langt utover lokal aktivitet.

Slik det no ligg an til at vedtaket i denne saka vert, vil det heilt klårt vera eit handslag og ei god støtte til det verdifulle samfunnsarbeidet som frivillige lag og organisasjonar gjer.

Presidenten: Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 1.

(Votering, sjå neste side)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond m.v.

I

I lov 12. juni 1981 nr. 52 om verdipapirfond gjøres følgende endringer:

§ 3-3 første ledd nytt nr. 13 skal lyde:

  • 13. regler for eventuell utdeling av midler fra fondet til frivillige organisasjoner, jf. 4-8 første ledd nr. 4, herunder opplysninger om hvem som skal tilgodeses ved utdelingen, hvor stor andel av fondets midler som skal deles ut til andre enn andelseiere, hvordan størrelsen på utdelingen skal beregnes, samt hvilken betydning slik utdeling vil ha for beregningen av den løpende innløsningsverdi på andelene.

§ 4-8 første ledd nytt nr. 4 skal lyde:

  • 4. utdeling til frivillige organisasjoner som har et nasjonalt omfang og som oppfyller vilkårene i skatteloven 6-50 første ledd og annet ledd tredje punktum.

Nåværende nr. 4 til 6 blir nye nr. 5 til 7.

§ 4-8 annet ledd skal lyde:

Med godkjenning av tilsynsmyndigheten kan forvaltningsselskapet anvise midler til utbetaling for andre formål enn nevnt i første ledd nr. 1-7.

§ 7-2 annet ledd nytt nr. 5 skal lyde:

  • 5. særskilt angivelse av eventuelle vedtektsfestede bestemmelser om utdeling av midler fra fondet til frivillige organisasjoner.

II

I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:

§ 10-31 tredje ledd nytt annet til sjette punktum skal lyde:

Det kan i fondets vedtekter likevel bestemmes at det kan deles ut midler til andre enn andelseierne, jf. lov 12. juni 1981 nr. 52 4-8 nr. 4. Dersom den samlede utdeling fra fondet overstiger fondets skattlagte inntekt, skal fondet inntektsføre en forholdsmessig del av aksjegevinster. Det skal inntektføres et bruttobeløp, som etter fradrag for skatt tilsvarer den del av fondets aksjegevinster som deles ut. Utdelinger til andre enn andelseierne regnes som utbytte etter 10-34 annet ledd. Inntektsføringen skal tidfestes til det år utdelingen besluttes avsatt i aksjefondets regnskap.

III

I lov 19. juni 1997 nr. 79 om verdipapirhandel gjøres følgende endring:

§ 2a-1 første ledd nr. 6 skal lyde:

  • 6. Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, Husbanken, Folketrygdfondet, Norges Bank, Statens Bankinvesteringsfond og Statens Banksikringsfond,

IV

I lov 15. januar 1999 nr. 2 om revisjon og revisorer (revisorloven) gjøres følgende endringer:

Overskriften til kapittel 7 skal lyde:

Kapittel 7. Revisors fratreden og overføring av revisjonsoppdrag

Ny § 7-3 skal lyde:

7-3 Overføring av revisjonsoppdrag ved sammenslutning og omorganisering

Ved sammenslutning av revisjonsselskaper fortsetter det sammensluttede selskap de revisjonsoppdrag som selskapene hadde før sammenslutningen. Det samme gjelder ved selskapsrettslige omorganiseringer av revisjonsselskapet dersom det ikke skjer reelle endringer i eierforholdet. Bestemmelsene foran får tilsvarende anvendelse når personlig drevet revisjonsvirksomhet opptas i revisjonsselskap.

Adgangen til overføring av revisjonsoppdrag etter første ledd medfører ingen innskrenkninger i oppdragsgivers adgang til å bytte revisor.

Person eller selskap som nevnt i første ledd skal uten ugrunnet opphold gi skriftlig melding om sammenslutning, omorganisering eller opptak til oppdragsgiveren og Kredittilsynet.

V

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan bestemme at lovens avsnitt IV gis virkning fra 1. januar 2000.

Kongen kan gi forskrift om overgangsbestemmelser.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Det vert votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Lovvedtaket vil verte sendt Lagtinget.