Odelstinget - Møte tirsdag den 30. november 1999 kl. 11.25

Dato: 30.11.1999

Dokumenter: (Innst. O. nr. 9 (1999-2000), jf. Ot.prp. nr. 91 (1998-1999))

Sak nr. 2

Innstilling fra finanskomiteen om endringer i lov av 25. april 1986 nr. 11 om fordeling av utgifter til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen

Talere

Votering i sak nr. 2

Øystein Djupedal (SV) : Jeg tviler på at engasjementet i denne saken kommer til å bli like stort som det var i den forrige.

Jeg skal kort redegjøre for finanskomiteens innstilling. Det denne innstillingen dreier seg om, er fordeling av utgifter mellom staten og oljeselskapene knyttet til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen. Slike utgifter er ikke fradragsberettiget som en del av det ordinære skattesystemet. Selskapene får derfor tilskudd direkte fra staten for sin andel av kostnadene. Dette er en praksis som ble nedfelt i lov av 1986. Den lovteksten Odelstinget i dag behandler, gjelder nødvendige endringer, da det gamle regelverket var mangelfullt på viktige områder – i tillegg er det nødvendig for å tilpasse fjerningsutgiftsloven til nye regler i petroleumsloven.

Finansdepartementet nedsatte i 1995 en arbeidsgruppe for å gjennomgå nødvendige endringer, og departementet har i all hovedsak fulgt opp arbeidsgruppens anbefalinger.

Komiteen er enstemmig på alle punkt i innstillingen, så nær som ett, der Fremskrittspartiet har et avvikende forslag, som jeg antar vil bli begrunnet av mindretallet.

Fordelingen av kostnader til fjerning av innretninger bygger på en fordelingsformel mellom selskapene og staten. Hensikten med formelen er å sikre en alt i alt akseptabel fordeling av kostnadene. Hovedregelen er at selskapene ikke kan motta tilskudd som beløpsmessig overstiger tidligere betalt skatt med fradrag av tidligere mottatt tilskudd. Eventuelt overskytende tilskudd skal avregnes mot framtidig betalt skatt.

I enkelte spesielle tilfeller kan hovedregelen fravikes, da formelen kan virke sterkt urimelig. Komiteen slutter seg til departementets vurdering og lovendringsforslag i disse spørsmålene. Selskapene er sikret en minste tilskuddsats lik skattesatsen på 28 pst., videre vil sjablonmessige kriterier for når unntakene skal komme til anvendelse, gi mindre vilkårlighet enn den skjønnsmessige praktiseringen dagens lov legger opp til.

Komiteen har videre sluttet seg til departementets vurderinger av hvem som til syvende og sist er ansvarlig for å fjerne innretningene, og at det er eierandelen på det tidspunktet da fjerning er aktuelt, som skal legges til grunn.

Komiteen mener videre at det er Olje- og energidepartementet som skal ha den endelige kompetanse og myndighet i forhold til hva som anses som fjerningsutgifter etter denne loven. Det vil etter komiteens mening ikke være hensiktsmessig å opprette et nytt organ for dette, selv om det har vært drøftet i arbeidsgruppa og selvfølgelig også i departementet.

Med denne korte gjennomgang av de endringer som ligger i fjerningsutgiftsloven, anbefaler jeg komiteens innstilling.

Siv Jensen (Frp): Jeg skal bare veldig kort ta opp Fremskrittspartiets alternative forslag til § 6, som vi har fremmet fordi vi mener at forslaget fra departementet, som flertallet nå altså slutter seg til, vil forverre oljeselskapenes fiskale rammebetingelser. Vi mener også at det er urimelig slik lovgivningen nå blir innrettet etter dette.

Presidenten: Siv Jensen har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 109)

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har Siv Jensen på vegner av Framstegspartiet sett fram eit forslag til § 6.

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endringer i lov av 25. april 1986 nr. 11 om fordeling av utgifter til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen

I

I lov av 25. april 1986 nr. 11 om fordeling av utgifter til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen gjøres følgende endringer:

Lovens tittel skal lyde:

Lov om tilskudd til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen

§ 1 skal lyde:

Når innretninger brukt til utvinning eller rørledningstransport av petroleum kreves fjernet i medhold av petroleumsloven § 5-3 skal staten ved tilskudd dekke sin andel av de samlede utgifter ved fjerningen i samsvar med reglene i denne lov. Dette gjelder likevel ikke utgifter pådratt før det er truffet vedtak om fjerning i medhold av petroleumsloven.

Avgjørelse ved ligningen om hva som er utgifter ved fjerningen, jf petroleumsskatteloven 3 g, er bindende for utbetalinger av tilskudd etter denne lov.

Departementet kan ved enkeltvedtak eller forskrift fastsette hva som etter denne lov skal anses som utgifter ved fjerningen.

§ 2 skal lyde:

Statens prosentvise andel av fjerningsutgiftene i forhold til det enkelte tilskuddssubjekt fastsettes lik summen av tilskuddssubjektets endelig utlignede skatter på inntekt av utvinning og rørledningstransport av petroleum over de år vedkommende fjerningsenhet har vært i bruk for tilskuddssubjektet, dividert med summen over de samme årene av tilskuddssubjektets alminnelige inntekt henført til sokkeldistriktet. Skatt som nevnt i selskapsskatteloven § 3-5, eller tilsvarende skatt beregnet på grunnlag av utbytte som det er gitt fradrag for ved skattleggingen i Norge, tas ikke i betraktning ved beregningen etter første punktum.

Med tilskuddssubjekt menes i denne lov eier eller rettighetshaver som endelig bærer utgifter ved fjerningen, når innretninger brukt til utvinning eller rørledningstransport av petroleum kreves fjernet i medhold av petroleumsloven 5-3. Bestemmelsen gjelder bare for tilskuddssubjekt som er skattepliktig etter petroleumsskatteloven 5.

Tilskudd som utbetales i medhold av 1, jf 2, kan ikke overstige tidligere samlet skatt etter petroleumsskatteloven 3 og 5 betalt av tilskuddssubjektet med fradrag for tidligere utbetalt tilskudd. Eventuelt overskytende tilskudd avregnes mot fremtidig ilignet skatt.

Ved fastsettelse av statens prosentvise andel etter første ledd tas ikke med utlignede skatter og beregningsgrunnlag for skatt for inntektsår før 1975.

§ 5 skal lyde:

Ved fastsettelsen av statens andel etter § 1 skal de ulike tilskuddssubjekts kostnadsandel legges til grunn. Med kostnadsandel menes den andel av de samlede utgifter ved fjerningen vedkommende tilskuddssubjekt endelig bærer. Har et tilskuddssubjekt ervervet sin eierandel i de aktuelle innretninger helt ut gjennom overdragelse av innretningene etter de starttidspunkter for brukstiden som er angitt i § 3 tredje ledd, anses brukstiden for dette tilskuddssubjektet å starte det året overdragelsen fant sted. Departementet kan likevel gjøre vedtak om at en annen brukstid skal legges til grunn hvor en eierandel helt eller delvis er overdratt etter de starttidspunkter som er angitt i § 3 tredje ledd. Slikt vedtak kan også bestemme at andre kostnadsandeler enn nevnt i første punktum eller at tidligere eiere eller rettighetshaveres inntekts- og skatteforhold skal legges til grunn ved andelsberegningen.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.Vidare var tilrådd:

§ 6 skal lyde:

Dersom statens tilskuddsandel fastsatt etter 2 er lavere enn skattesatsen for alminnelig inntekt på tidspunktet for vedtak om fjerning, kan tilskuddssubjektet likevel kreve at staten dekker en andel lik nevnte skattesats. Tilskudd fastsatt i medhold av denne bestemmelse som overstiger beregnet tilskudd etter 2, kommer ikke til utbetaling, men avregnes mot fremtidig skatt etter petroleumsskatteloven 3 og 5 ilignet tilskuddssubjektet.

Presidenten: Her ligg det føre eit avvikande forslag frå Framstegspartiet. Forslaget lyder:

Ǥ 6 skal lyde:

Dersom statens tilskuddsandel fastsatt etter § 2 er lavere enn 50 pst., kan tilskuddssubjektet likevel kreve at staten dekker en slik andel av fjerningsutgiftene. Tilskudd fastsatt i medhold av denne bestemmelsen som overstiger beregnet tilskudd etter § 2, kommer ikke til utbetaling, men avregnes mot fremtidig skatt etter petroleumsskatteloven §§ 3 og 5 ilignet tilskuddssubjektet.»

Det vert votert alternativt mellom tilrådinga frå komiteen og dette forslaget.

Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaget frå Framstegspartiet vart tilrådinga vedteken med 63 mot 12 røyster.(Voteringsutskrift kl. 20.05.51)Vidare var tilrådd:

Ny § 8 skal lyde:

Departementet kan fastsette nærmere regler til utfylling og gjennomføring av denne lov.

II

Endringene under I trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Det vert votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Lovvedtaket vil verte sendt Lagtinget.