Odelstinget - Møte torsdag den 14. desember 2000 kl. 18

Dato: 14.12.2000

Dokumenter: (Innst. O. nr. 37 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 9 (2000-2001)unntatt kap. 15 og 16)

Sak nr. 2

Innstilling fra sosialkomiteen om lov om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover

Talere

Votering i sak nr. 2

Karin Lian (A) (ordfører for saken): Sosial- og helsedepartementet har lagt fram tolv forslag til lovendringer. Komiteen har fremmet et forslag om en ny lov-bestemmelse om stønad til dekning av behandling hos ortoptist. I tillegg har Fremskrittspartiet og Høyre fremmet eget lovforslag om avkorting av pensjon mot arbeidsinntekt.

Noen av disse forslagene vil jeg redegjøre for.

I punkt 2 presiserer departementet at kiropraktorer ikke har anledning til å rekvirere laboratorieprøver. En tidligere lovendring ble misforstått, og nå har Statens Helsetilsyn uttalt at det ikke er faglig forsvarlig å gi kiropraktorene anledning til å rekvirere laboratorieprøver. Komiteen slutter seg til dette.

I punkt 4 lovfestes tilskudd til arbeidsreiser som er omtalt i budsjettet. Komiteen støtter forslaget om at tilskudd til arbeidsreiser, der dette er et alternativ til sykmelding, skal gis uavhengig av diagnose. I dag gis støtte kun til arbeidsreise når det er sykdom eller skade i støtte- og bevegelsesorganene. Komiteen ber i tillegg Regjeringen vurdere en ordning med transportstøtte istedenfor uføretrygd.

I punkt 8 klargjøres begrepet nødvendig utdanning for enslige forsørgere i forhold til utvidet overgangsstønad. Flertallet i komiteen støtter forslaget og påpeker at utdanningsstønad er et av flere hensiktsmessige virkemidler for å styrke enslige forsørgeres muligheter på det åpne arbeidsmarkedet, og dermed også å oppnå økonomisk uavhengighet.

I punkt 12, der forslaget går ut på at Trygderetten skal kunne omgjøre et påanket vedtak til ugunst for den ankende part, har komiteen bedt om at saken sendes på høring. Komiteen ber derfor om at punkt 12 sendes tilbake til Regjeringen.

I punkt 15 har komiteen fremmet forslag om at det lovfestes rett til stønad til dekning av behandling hos ortoptist. Etter komiteens mening vil ikke denne lovfestingen medføre merutgifter for staten, da pasientene har fått refusjon med hjemmel i § 5-22 i mer enn 30 år.

Marit Nybakk hadde her overtatt presidentplassen.

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg vil få lov til å knytte noen kommentarer til en del av de forslag til endringer som fremkommer i Ot.prp. nr. 9.

Det første punktet gjelder tilskudd til arbeidsreise i folketrygdloven §§ 8-14 og 10-7. Det er verd å merke seg at en samlet komite sier at den er blitt gjort kjent med at funksjonshemmede som ikke selv kan kjøre bil eller benytte kollektivtrafikk, har vurdert om de i det hele tatt har råd til å være i arbeid, på grunn av manglende støtte til arbeidsreise. Alternativet blir da uførepensjon. For disse er dagens ordninger faktisk ikke tilstrekkelige slik Regjeringen fremholder i proposisjonen. Komiteen er av den oppfatning at det bør kunne gis varig støtte til arbeidsreiser til disse personene, slik at de skal kunne ta seg arbeid. Det er derfor verd å merke seg at en enstemmig komite fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere en ordning med transportstøtte istedenfor uføretrygd i de tilfeller bevegelseshemming er eneste grunnen til uføretrygden, og der den uføre har mulighet til fast arbeid.»

Fremskrittspartiet er meget glad for at en enstemmig komite står bak dette forslaget, og håper arbeidet kan gjøres raskt, slik at disse personene får en mulighet til å kunne gå ut i arbeid.

Regjeringen har ved fremleggelsen av denne proposisjonen lagt fram forslag om at trygderettloven § 20 andre ledd skal endres slik at Trygderetten gis adgang til å omgjøre saker til ugunst for den ankende part. Prinsipielt er det selvfølgelig viktigst at loven blir oppfylt, enten det er til gunst eller ugunst for den enkelte. Det er imidlertid grunn til å tro at mange vil la være å anke til Trygderetten dersom muligheten til en lavere ytelse er til stede. Dette vil igjen kunne føre til at mange som har krav på bedre ytelser enn den de mottar, mister retten til å oppnå disse. Det er også et viktig moment at med de meget kompliserte reglene som legges til grunn for de fleste saker i folketrygden, er det for mange bortimot kom- plett umulig å forstå sin egen trygdesak fullt ut. Fremskrittspartiet har derfor tatt et standpunktet i denne saken som tilsier at Trygderetten ikke skal kunne anke til ugunst.

Et flertall i komiteen har ikke konkludert i saken slik Fremskrittspartiet har gjort, men sender saken tilbake til Regjeringen, slik at den kan sendes ut på høring, noe som foreløpig ikke har vært gjort i denne saken. Fremskrittspartiet må derfor si seg glad for at komiteen i hvert fall ikke på det nåværende tidspunkt støtter Regjeringens ønske om å la Trygderetten avgjøre til ugunst. Fremskrittspartiet vil derfor også stemme for det forslaget som går på å sende saken tilbake og ut på høring.

Fremskrittspartiet anser det som nødvendig å lovbeskytte opptjente rettigheter i folketrygden – dette for å bedre fremtidige pensjonisters mulighet til å planlegge sin egen pensjonisttilværelse med rimelig sikkerhet for at gitte betingelser ikke endres etter at opptjening i folketrygden har funnet sted. Fremskrittspartiet vil derfor i motsetning til det Regjeringen legger opp til, ha inn en bestemmelse i folketrygden som sikrer dette. Fremskrittspartiet fremmer derfor forslag om dette i tråd med Trygderettsutvalgets innstilling i NOU 1995:29.

Avslutningsvis tar jeg opp de forslagene der Fremskrittspartiet står alene eller sammen med andre.

Presidenten: Representanten Nesvik har tatt opp de forslag han har referert til.

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Jeg er veldig glad for at komiteen har tatt opp dette med arbeidsreiser. Folk skal leve av eget arbeid. Det er den primære måten å leve på i vårt land, og det er det vi ser på som god sosialpolitikk. Da er det beklagelig at noen mennesker i dette landet faktisk ikke kan leve av eget arbeid fordi de ikke klarer å komme seg dit.

Departementet arbeider nå med et landsomfattende forsøk for å finne ut hvor mange det er som virkelig trenger dette, og på hva slags måte vi best kan imøtekomme behovene både når det gjelder arbeidsreiser og utdanningsreiser. Dette vil vi komme tilbake til like over nyttår.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 244)

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er :

  • forslag nr. 1, fra Harald T. Nesvik på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslag nr. 2, fra Harald T. Nesvik på vegne av Fremskrittspartiet

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slike vedtak:

A

lov

om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover

I

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endringer:

§ 5-5 tredje ledd skal lyde:

Det er et vilkår for rett til stønad for prøver og undersøkelser ved private medisinske laboratorier at det foreligger rekvisisjon fra lege eller tannlege. Det er et vilkår for rett til stønad for undersøkelser og behandling ved private røntgeninstitutter at det foreligger rekvisisjon fra lege, tannlege eller kiropraktor.

§5-10a skal lyde:

5-10a Behandling hos ortoptist

Trygden yter stønad til dekning av utgifter til behandling hos ortoptist. Det er et vilkår for rett til stønad at medlemmet er henvist fra spesialist i øyesykdommer. Behandling må være av vesentlig betydning for medlemmets funksjonsevne.

Stønaden ytes etter fastsatte satser.

Departementet gir forskrifter om stønad etter paragrafen.

§ 7-2 andre ledd skal lyde:

Det ytes et tillegg til gravferdsstønaden etter følgende regler:

  • a) Når den avdøde ikke hadde fylt 18 år, ytes det fullt tillegg.

  • b) Når den avdøde var over 18 år og ikke var gift, ytes det tillegg som reduseres med midlene i boet og forsikringsbeløp utbetalt som følge av dødsfallet.

  • c) Når den avdøde var over 18 år og var gift, ytes det tillegg som reduseres med summen av ektefellenes finansformue og forsikringsbeløp utbetalt som følge av dødsfallet, etter at et fribeløp tilsvarende tillegget er trukket fra.

§ 7-2 tredje ledd oppheves. Nåværende fjerde, femte, sjette og syvende ledd blir tredje, fjerde, femte og sjette ledd.

§ 8-14 første ledd skal lyde:

Det kan ytes reisetilskott i stedet for sykepenger dersom et medlem midlertidig ikke kan reise på vanlig måte til og fra arbeidsstedet på grunn av sykdom eller skade. Reisetilskottet skal dekke nødvendige ekstra transportutgifter.

§ 8-19 andre ledd nytt andre punktum skal lyde:

Dersom arbeidstakeren er delvis sykmeldt av lege, regnes likevel arbeidsgiverperioden fra den første fraværsdag arbeidstakeren var delvis sykmeldt.

§ 9-5 første ledd ny bokstav c skal lyde:

  • c) fordi den som har det daglige barnetilsynet er forhind-ret fra å ha tilsyn med barnet fordi vedkommende følger et annet barn til utredning eller til innleggelse i helseinstitusjon.

§ 10-7 femte ledd skal lyde:

Til et medlem som fyller vilkårene i § 10-8, kan det ytes reisetilskott i stedet for rehabiliteringspenger dersom et medlem midlertidig ikke kan reise på sin vanlige måte til og fra arbeidsstedet på grunn av sykdom eller skade. Reisetilskottet skal dekke nødvendige ekstra transportutgifter og begrenses til det beløpet medlemmet ville ha fått utbetalt i rehabiliteringspenger for samme tidsrom.

§ 12-12 tredje ledd skal lyde:

En uførepensjonist beholder retten til pensjon selv om uførepensjonen reduseres eller faller helt bort

  • a) under tidsbegrenset arbeidstrening som er godkjent av arbeidsmarkedsetaten,

  • b) i tre år når pensjonisten har gitt trygdekontoret melding om inntektsendring fordi han eller hun har tatt arbeid eller oppdrag, eller har startet virksomhet. Det er et vilkår at vedkommende i løpet av de tre årene melder fra om ytterligere inntektsendringer. Det kan ses bort fra at meldinger som nevnt ikke er gitt dersom det foreligger særlige grunner som kan forklare hvorfor det ikke er meldt fra.

§ 15-6 tredje ledd skal lyde:

Stønadstiden kan utvides med opptil to år fram til barnet fyller åtte år når den enslige moren eller faren er under nødvendig utdanning eller opplæring for å bli i stand til å forsørge seg selv ved eget arbeid. Det gis vanligvis ikke stønad etter at yrkeskompetanse er oppnådd. Utdanningen må utgjøre minst halvparten av utdanning på full tid.

Presidenten: Presidenten vil gjøre oppmerksom på en rettelse i § 5-10 a siste ledd. Dette skal lyde: «Departementet gir forskrifter om stønad etter denne paragrafen.»

Votering:Komiteens innstilling – med den foretatte rettelse – bifaltes enstemmig.

Presidenten: Presidenten vil så la votere over forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet og Høyre til § 19-6. Forslaget lyder:

«I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjøres følgende endringer:

§ 19-6 tredje ledd skal lyde:

Alderspensjonen skal ikke reduseres hvis den pensjonsgivende årsinntekten er mindre enn to ganger grunnbeløpet. Pensjonen uten ektefelletillegg og barnetillegg reduseres med 40 prosent av inntekt over to ganger grunnbeløpet.

§ 19-6 fjerde ledd første punktum skal lyde:

For en pensjonist som fram til fylte 67 år hadde avtalefestet pensjon med statstilskott, skal pensjonen uten ektefelletillegg og barnetillegg reduseres med 50 prosent av inntekt over to ganger grunnbeløpet.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 54 mot 23 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.59.52)Videre var innstillet:

§ 21-6 første ledd skal lyde:

Det kan gjøres nytt vedtak dersom det skjer en endring i forhold som er av betydning for retten til den ytelsen vedkommende mottar. Skjer det en endring i forhold som har betydning for graderingen av en ytelse til livsopphold etter kapittel 12, 15, 16, 17 eller 19, kan det gjøres nytt vedtak bare hvis endringen er vesentlig. Etter nærmere retningslinjer fra Rikstrygdeverket kan også bestemte typer saker tas opp til nærmere etterprøving for å vurdere om forholdene har endret seg.

§ 21-6 nytt fjerde ledd skal lyde:

Trygdens organer kan pålegge helseinstitusjoner, fengsler og boformer for heldøgns omsorg og pleie å gi rutinemessige meldinger om innskriving og utskriving av klienter.

§ 22-12 andre ledd første og andre punktum skal lyde:

Uførepensjon og foreløpig uførestønad til en person som har rett til sykepenger, utbetales fra og med den måneden retten til sykepenger utløper. Det samme gjelder når en person som har rett til sykepenger og mottar gradert uførepensjon, får hel uførepensjon.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Presidenten vil så la votere over forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd skal § 25-14 lyde:

Rettigheter etter denne lov kan endres eller oppheves ved senere lov. Opptjente rettigheter kan ikke inn-skrenkes eller oppheves.»

Votering: Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 64 mot 13 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.00.38)Videre var innstillet:

Ny § 25-16 skal lyde:

25-16 Planplikt for beredskap i trygdeetaten

Rikstrygdeverket skal påse at det utarbeides beredskapsplaner for å sikre virksomheten i trygdeetaten ved krise i fred eller krig. Planene skal inneholde krav til opprettholdelse av driftssikkerhet for behandling av krav om ytelser og for utbetaling, til lagring av materiell og utstyr, og til øvelser og opplæring av personell.

Rikstrygdeverket har ansvaret for å samordne tiltak etter første ledd med berørte organer for å sikre behandling og utbetaling av ytelser som utbetales gjennom trygdeetaten.

Rikstrygdeverket skal påse at avtaler med leverandører av varer og tjenester inneholder krav til leveringsdyktighet og informasjonssikkerhet ved kriser i freds- og krigstid.

Ny § 25-17 skal lyde:

25-17 Unntak fra loven ved krise i freds- og krigstid

Ved krig, eller når krig truer, og trygdeetaten er satt, eller ventes å bli satt, ute av stand til å utbetale ytelser etter denne lov med riktig beløp, kan ytelser utbetales med nedsatte beløp, holdes tilbake eller stanses. Ytelser kan også utmåles etter skjønn når beløpets størrelse ikke kan beregnes eksakt som følge av manglende tilgang på opplysninger som er nødvendige for korrekt beregning. Utbetaling av ytelser til å sikre inntekt etter kapitlene 8, 10, 11, 12, 16, 17 og 19 skal prioriteres foran utbetaling av andre trygdeytelser.

Dersom en krisesituasjon som nevnt i første ledd fører til at trygdeetaten over et lengre tidsrom ikke ventes å ville kunne behandle alle nye krav om ytelser, skal behandling av krav etter kapitlene 8, 10, 11, 12, 16, 17 og 19 prioriteres foran krav om andre ytelser. Dersom det er nødvendig med medisinske vurderinger eller andre opplysninger for å kunne innvilge en ytelse, og krisen har ført til at disse opplysningene ikke kan innhentes innen rimelig tid, kan trygdeetaten likevel gi den aktuelle ytelsen dersom det er sannsynlig at søkeren fyller vilkårene.

I en krisesituasjon kan Rikstrygdeverket gis rett til rekvisisjon av naturalytelser til erstatning for ytelser etter denne lov. Bestemmelsene i lov 23. juni 2000 nr. 56 om helsemessig og sosial beredskap kapittel 3 gjelder tilsvarende så langt de passer.

De forvaltningsmessige bestemmelser i kapitlene 20, 21 og 22 og de finansielle bestemmelsene i kapitlene 23 og 24 kan helt eller delvis settes til side ved trygdeetatens behandling etter denne paragrafen.

Departementet bestemmer når fullmaktene etter denne paragrafen skal anvendes. Kongen i statsråd kan bestemme at bestemmelsene skal gjelde tilsvarende ved kriser og katastrofer i fredstid for et begrenset tidsrom og maksimalt for 1 måned av gangen.

Ny § 25-18 skal lyde:

25-18 Beordring ved krise i freds- og krigstid

I situasjoner som nevnt i 25-17 første og andre ledd, jf. femte ledd, kan Rikstrygdeverket pålegge ansatte i trygdeetaten å utføre arbeid ved andre organer i etaten, jf. 20-1.

Pålegg om å gjøre tjeneste i helse- og sosialtjenesten i medhold av lov 23. juni 2000 nr. 56 om helsemessig og sosial beredskap 4-1 kan omfatte også ansatte i trygdeetaten.

Ny § 25-19 skal lyde:

25-19 Forskrifter

Kongen gir forskrifter om gjennomføringen av bestemmelsene i 25-16 til 25-18.

II

I lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m.v. gjøres følgende endring:

§ 33A nr. 2 skal lyde:

Arbeidstakeren har tilsvarende rett til permisjon for nødvendig tilsyn med barn under 12 år, henholdsvis 18 år, når den som har det daglige barnetilsynet er syk eller er forhindret fra tilsyn med barnet fordi vedkommende følger et annet barn til utredning eller til innleggelse i helseinstitusjon.

III

Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser

  • 1. 1. Endringene i folketrygdloven § 5-5 tredje ledd, § 15-6 tredje ledd og § 21-6 fjerde ledd trer i kraft straks.

  • 2. Endringene i folketrygdloven §§ 7-2, 8-14, 8-19, 9-5, 10-7 femte ledd, 12-12, 21-6 første ledd og 22-12 og arbeidsmiljøloven § 33A nr. 2 trer i kraft 1. januar 2001.

  • 3. Folketrygdloven §§ 5-10a og 25-16 til 25-19 trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. De enkelte bestemmelser kan settes i kraft til ulik tid.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.

Videre var innstillet:

B

Ot.prp. nr. 9 (2000-2001) – Kap. 12 Trygderetten skal kunne omgjøre et påanket vedtak til ugunst for den ankende part – trygderettsloven § 20 andre ledd – sendes tilbake til Regjeringen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

C

Stortinget ber Regjeringen vurdere en ordning med transportstøtte istedenfor uføretrygd i de tilfeller bevegelseshemming er eneste grunnen til uføretrygden, og der den uføre har mulighet til fast arbeid.

Presidenten: C blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.