Odelstinget - Møte torsdag den 7. juni 2001 kl. 13.40

Dato: 07.06.2001

Dokumenter: (Innst. O. nr. 108 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 82 (2000-2001))

Sak nr. 2

Innstilling fra samferdselskomiteen om lov om endringer i lov 4. juni 1976 nr. 63 om samferdsel

Talere

Votering i sak nr. 2

Rigmor Kofoed-Larsen (KrF) (ordfører for saken): I proposisjonen blir det vist til at proposisjon om ny yrkestransportlov vil bli noe forsinket, bl.a. med bakgrunn i høringsrunde. På bakgrunn av denne forsinkelsen har altså departementet valgt å fremme et særskilt forslag til endringer i samferdselsloven.

I proposisjonen blir det gjort framlegg om å differensiere «drive»omgrepet noe, med sikte på å lette arbeidet med å avdekke ulovlig transport uten løyve for person- og godstransport.

Endringene i samferdselsloven som vi sannsynligvis vedtar i dag, vil bli innarbeidet i utkast til lov om yrkestransport, som senere vil bli lagt fram for Stortinget.

Utviklingen den senere tiden har vist at omfanget av ulovlig transport har økt, og manglende mulighet til kontroll og oppfølging av lovbruddene kan ha medvirket til økningen.

Komiteen har i forhold til § 5 merket seg at det er større usikkerhet knyttet til omfanget av ulovlig godstransport, og at dagens lovformulering gjør det vanskelig å påvise ulovlig transport ved kontroll. Hele komiteen deler målsettingen om å legge bedre til rette for kontroll og oppfølging, og slutter seg til forslaget til lovendring.

Når det gjelder § 7, som bl.a. omfatter ulovlig persontransport med pirattaxi, så er det ikke minst denne saken vi har fått mye tilbakemelding på fra folk flest og også fra næringen selv, selvfølgelig. Vi er kjent med at omfanget av ulovlig persontransport med pirattaxi sannsynligvis har økt ganske mye, og at manglende mulighet for kontroll og oppfølging kan være medvirkende årsak til økningen. Derfor er komiteen helt enig i at det er viktig at mulighetene for kontroll og oppfølging blir bedre.

Komiteen har en enstemmig tilråding i denne saken.

Eirin Faldet (A): Det er lett å forbigå i stillhet en sak om «endringer i lov» osv., særlig når en enstemmig komite har sluttet seg til departementets forslag. Og «differensiering av driveomgrepet» i samferdselssektoren er det neppe særlig mange som skjønner noe av. Når jeg likevel bruker litt tid nå, er det for å understreke hva denne saken egentlig handler om.

Vi mennesker har som kjent ganske kort hukommelse, så jeg tillater meg å minne om at vi for en tid tilbake kunne registrere at omfanget av ulovlig transport med pirattaxi førte til noen fæle episoder. Da dette skjedde, var det ikke måte på hva som måtte gjøres, og det ble etterlyst tiltak fra mange hold.

Nå gjør vi noe. Denne regjeringen har tatt tak i det som ble krevd både fra politiet, og ikke minst fra Norges Taxiforbund, som selvsagt er fortvilet over den belastningen dette er for taxinæringens renommé. Derfor forutsetter jeg da også at politiet nå benytter seg av den muligheten de får, og slår ned på piratdrosjevirksomheten.

Samtidig skjer det en endring for næringstransport med lastebil, der det også blir enklere å kontrollere at løyvebetingelser overholdes.

For å si det kort er dette en lenge etterlengtet endring fra lastebilnæringens side, og den bidrar til mer ryddige forhold innen dette området når den i dag blir vedtatt. Jeg er derfor glad for de vedtakene som nå blir gjort, og er sikker på at det vil bidra til mer ordentlige forhold innen transportbransjen både for person- og varetransport.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet i sak nr. 2.

(Votering, se side 780)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 4. juni 1976 nr. 63 om samferdsel

I

I lov 4. juni 1976 nr. 63 om samferdsel gjøres følgende endringer:

§ 5 nr. 1 skal lyde:

  • 1. Den som mot vederlag vil drive godstransport med motorvogn med tillatt totalvekt 3.500 kg eller meir, må ha løyve frå departementet, jf. likevel § 8. Det same gjeld den som utfører godstransport mot vederlag med motorvogn som elles er friteken frå kravet til løyve i medhald av 8 nr. 1, når transporten kan sjåast som ledd i næringsverksemd.

§ 7 nr. 1 skal lyde:

  • 1. Den som mot vederlag vil drive persontransport med motorvogn utanom rute, må ha løyve frå fylkeskommunen, jf. likevel § 8. Det same gjeld den som utfører persontransport mot vederlag på liknande måte som drosje når tilbod om transport vert retta til ålmenta på offentleg plass.

II

Kongen fastset kva tid lova skal ta til å gjelde.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering: Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.