Odelstinget - Møte tirsdag den 9. april 2002 kl. 19

Dato: 09.04.2002

Dokumenter: (Innst. O. nr. 30 (2001-2002), jf. Ot.prp. nr. 35 (2001-2002))

Sak nr. 3

Innstilling fra forsvarskomiteen om lov om endringer i lov 23. februar 1996 nr. 9 om tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner og lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø mv.

Talere

Votering i sak nr. 3

Gunnar Halvorsen (A) (ordfører for saken): Odelstingsproposisjonen som innstillingen fra forsvarskomiteen er basert på, legger fram to forslag til endringer i henholdsvis fredstjenesteloven og arbeidsmiljøloven. Komiteens innstilling er enstemmig på alle punkter og i samsvar med Regjeringens forslag. Som saksordfører vil jeg derfor bare kort redegjøre for noen forhold ved innstillingen.

Den første endringen går på kontraktsperiodens lengde. I dagens situasjon kan man ikke binde seg for en lengre kontraktsperiode enn to år, og tidsrommet for aktiv tjenestegjøring må ikke overstige ett år. En enstemmig komite støtter Forsvarsdepartementets forslag om å utvide maksimumsgrensen for kontraktstidens lengde fra to til tre år og grensen for den aktive tjenesteperioden innenfor kontraktsperioden fra ett til to år.

Under dette punktet er det en enstemmig komite som støtter Forsvarsdepartementets vurderinger om at det er behov for en større grad av fleksibilitet når det gjelder kontraktsregimet, og at forsvarssjefen må kunne stå fritt til å tilpasse kontraktsregimet etter militære behov, operative krav og en vurdering av den aktuelle operasjon i hvert enkelt tilfelle.

I denne sammenheng finner jeg også grunn til å peke på at en enstemmig komite legger til grunn som en forutsetning at korporaler og menige som inngår kontrakter på nytt grunnlag, ikke skal miste studieplassen som følge av en utvidet tjenestetid.

Den andre delen av forslaget går på endringer i lov om arbeidervern og arbeidsmiljø. Også her støtter en enstemmig komite Forsvarsdepartementets forslag om å utvide retten til permisjon til 24 måneder. Komiteen har også enstemmig støttet forslaget om å ta reglene om rett til permisjon ut av arbeidsmiljøloven § 65 A nr. 1 og 2 og i stedet innføre en ren permisjonsbestemmelse som en ny § 33 E i arbeidsmiljøloven.

La meg bare avslutningsvis vise til en enstemmig merknad knyttet til et punkt om at arbeidstakere som ønsker å fortsette i en stilling man blir permittert fra, plikter å varsle arbeidsgiveren om dette før tjenesten begynner. Komiteen har her påpekt hvilket ansvar dette betyr for Forsvaret, samtidig som det ikke må bli slik at åpenbare misforståelser og manglende informasjon gir arbeidsgiveren et rent formelt grunnlag for oppsigelse.

Med dette som grunnlag anbefaler jeg komiteens enstemmige innstilling.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 179)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

l o v

om endringer i lov 23. februar 1996 nr. 9 om tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner og i lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m.v.

I

I lov 23. februar 1996 nr. 9 om tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner gjøres følgende endringer:

§ 3 tredje og fjerde ledd skal lyde:

En kontraktsperiode skal ikke overstige tre år, og den aktive tjenesteperiode skal innenfor kontraktsperioden samlet ikke overstige to år.

Kongen kan ved særskilte behov gjøre unntak fra bestemmelsen i tredje ledd.

II

I lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m.v. gjøres følgende endringer:

Ny § 33 E skal lyde:

§ 33 E. Rett til fri ved militærtjeneste m.v.

1. En arbeidstaker har rett til permisjon ved pliktig eller frivillig militærtjeneste eller liknende allmenn vernetjeneste.

Det samme gjelder ved frivillig tjenestegjøring av tilsammen 24 måneders varighet i styrker organisert av norske myndigheter for deltakelse i internasjonale fredsoperasjoner, såfremt arbeidstaker snarest mulig etter å ha inngått bindende avtale om tjenestegjøring i slike styrker varsler arbeidsgiver om dette.

2. Arbeidstaker som ønsker å fortsette i stillingen etter tjenestegjøringen, plikter å varsle arbeidsgiver om dette før tjenesten begynner.

Arbeidsgiver plikter ikke å ta arbeidstaker tilbake i arbeid før en måned etter mottak av varsel om fra hvilken dag arbeidstaker kan gjenoppta arbeidet.

§ 65 A skal lyde:

§ 65 A. Oppsigelsesvern ved militærtjeneste m.v.

1. Arbeidstaker kan ikke sies opp på grunn av permisjon etter 33 E. Ved permisjon etter 33 E nr. 1 annet ledd, omfatter oppsigelsesvernet også perioder hvor arbeidstakeren ikke er fraværende fra arbeidet.

2. Oppsigelse som finner sted umiddelbart før eller innenfor det tidsrom arbeidstakeren er fraværendefra arbeidet på grunn av permisjon etter 33 E, skal ansees å ha sin grunn i dette forholdet, dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig.

3. Ved tvist om en oppsigelses rettmessighet etter denne paragraf får bestemmelsene i § 61 og § 62 tilsvarende anvendelse. Har arbeidstaker oversittet fristene for å kreve forhandling eller gå til søksmål, kan retten gi oppreisning for fristoversittelsen, dersom arbeidstakeren krever det og retten finner det rimelig.

Overskriften Kapittel VIII A. Utdanningspermisjon utgår.

III

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.