Odelstinget - Møte torsdag den 6. juni 2002 kl. 11.35

Dato: 06.06.2002

Dokumenter: (Innst. O. nr. 58 (2001-2002), jf. Ot.prp. nr. 40 (2001-2002))

Sak nr.1

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om lov om endringer i lov 12. mai 1995 nr. 22 om universiteter og høgskoler og lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringa.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil tre minutter.

– Det anses vedtatt.

Ursula Evje (FrP) (ordfører for saken): Først vil jeg benytte anledningen til å takke komiteen for et godt utført arbeid – hvert enkelt parti ut fra sine ideologiske ståsteder.

Svært mange av de kapitlene som er behandlet, har det vært bred enighet om, men på noen felt er det helt klare skillelinjer. Skillelinjene synes å avtegne seg langs en skala som går på prinsipiell uenighet tuftet på en annen ideologi enn den Mjøs-utvalget la til grunn. Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre anser denne loven, som var tenkt å danne fundamentet for en helt nødvendig kvalitetsreform i høyere utdanning, mer som én av flere lovrevisjoner, mens Fremskrittspartiet også har tatt innover seg at høyere utdanning fremstår som et tilbud uten kvalitetssikring eller normer for hva som skal betraktes som god kvalitet.

Når det gjelder organet for akkreditering og evaluering, viser den største uenigheten seg tydelig. Det er av viktighet at dette organet utformes som et faglig sterkt og uavhengig organ, fordi hele prinsippet om kvalitetssikring og kvalitetsheving, er knyttet opp til det faglige evalueringsarbeidet. At rimelig klare vedtak i Stortinget i noen tilfeller må presiseres og konkretiseres i forhold til innstillingen fra Mjøs-utvalget for å få et praktikabelt system, anser jeg for å være rimelig uhørt. Men det har skjedd med den politiske ledelse i departementet sin velsignelse. Dette tilpasningsarbeidet har satt hele arbeidet med Kvalitetsreformen i fare, etter Fremskrittspartiets oppfatning.

Fremskrittspartiet anser videre at arbeidet med standarder bør gjøres i forhold til de standarder som legges til grunn ved tilsvarende utdanninger ved ledende internasjonale institusjoner. Ved å anvende et slikt prinsipp behøver ikke departementet å gi forskrifter, og arbeidet forenkles vesentlig.

Når det gjelder saksbehandlingsregler, utarbeides disse av organet og godkjennes av departementet. Enkle, klare, lettfattelige prinsipper som en ikke behøver å tolke i noen vesentlig grad.

I tillegg må det gis en adgang til å klage for å sikre brukeres rettssikkerhet. Men klagenemnda må være uavhengig og faglig. Vi snakker om kvalitet i høyere utdanning, og ikke en pølsebod eller flere plassert strategisk utover det ganske land.

Når det gjelder den private delen av norsk høyere utdanning, fattet også Stortinget et vedtak om en felles lov, ergo likebehandling mellom de offentlige og private tilbydere av høyere utdanning. Dette vedtaket skal nå effektueres i etapper. Det betyr at det er mye enklere å sikre en praksis for forskjellsbehandling allerede når det gjelder felles regler om kvalitetssikring. De private må akkrediteres, mens de offentlige får en forhåndsakkreditering. Dette er klar og tydelig forskjellsbehandling og etter mitt syn helt uverdig.

Vi deler Regjeringens syn om et nasjonalt organ for akkreditering og evaluering som skal legges til Oslo og være operativt fra 1. januar 2003. – Det skulle bare mangle!

Et annet punkt der det er uenighet, og som berører alle, gjelder studentene og arbeidsmiljøet. Det har vært umulig å få en felles forståelse for at arbeidsmiljølovens bestemmelser, så langt det er mulig, benyttes. Dette er en velprøvd lov med sanksjonsmyndighet og et velfungerende kontrollapparat. I tillegg er det viktig å huske at loven allerede fungerer for de ansatte inne på institusjonene. Det er derfor ubegripelig at flertallet her legger opp til nok et uavhengig offentlig tilsynsorgan med sanksjonsmyndighet. Her skal tydeligvis kontrollører gå i kø og se på de samme forholdene. Hva vil flertallet gjøre om det oppstår uenighet mellom disse to organenes syn på enkeltforhold? Skal det være enda ett organ som skal mekle, eller skal det være noen som skal avgjøre dette? Fremskrittspartiet viser til at både studenter og LO finner å kunne støtte at arbeidsmiljøloven gjelder, med den kontrollfunksjon og sanksjonsmyndighet som den råder over. Det som er viktig, er at det tilføres nok midler til å gjennomføre en nødvendig dimensjonering for drift. Det er vi i Fremskrittspartiet rede til å garantere, men det blir ikke flertall for dette heller.

Jeg ser at klokken går, så jeg får ta resten i et tre minutters innlegg.

Jeg fremmer med dette de forslagene vi har i innstillingen.

Presidenten: Ursula Evje har da tatt opp de forslagene hun refererte til.

Vidar Bjørnstad (A): Reformer i høyere utdanning for å sikre bedre kvalitet har stått høyt på dagsordenen i hele denne sesjonen. Jeg kan nevne nytt finansieringssystem for universiteter og høyskoler, en kraftig forbedring i studiefinansieringen – til tross for motstand blant regjeringspartiene – ny gradsstruktur, høyere kunstutdanning, og saken vi behandler her i dag, ny universitets- og høgskolelov.

Det er på de fleste punkter enighet eller et flertall for forslagene, som bygger på Stortingets vedtak fra behandlingen av meldingen om Kvalitetsreformen. Her må jeg bare vise til innstillingen når saksordfører ikke har redegjort for komiteens innstilling.

La meg benytte anledningen til å begrunne viktige hensyn fra Arbeiderpartiets side hvor det er ulike oppfatninger i komiteen. Et mye omtalt spørsmål har vært studentenes lærings- eller arbeidsmiljø. Jeg er sikker på at vi alle er enige om målet, at studentene skal sikres et godt arbeidsmiljø. Uenigheten har gått på hvordan det skal skje.

Arbeiderpartiet mener at arbeidsmiljøloven med alle forskrifter ikke er tilpasset situasjonen for studentene i forhold til institusjon, tilsvarende forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Det fremgår da også av mindretallsforslaget. Vi har ønsket å ta krav til arbeidsmiljøet direkte inn i universitets- og høgskoleloven og ikke blande ulike lover. Med vedtakene her i dag vil vi sikre bestemmelser om ansvaret for studentenes arbeidsmiljø i loven, med utgangspunkt i arbeidsmiljølovens bestemmelser på området. Studenter med særlige behov er spesielt omtalt. Dette har studentorganisasjonene selv tidligere karakterisert som et langt steg i riktig retning.

Videre blir det krav om medvirkning for studentene ved at det opprettes læringsmiljøutvalg, hvor studentene har halvparten av medlemmene. Når det gjelder tilsyn, er imidlertid Regjeringens opplegg for dårlig. Vi mener at det må være et uavhengig tilsyn med sanksjonsmyndighet som skal påse at institusjonene følger opp sitt ansvar. Flertallet ber da også om at Regjeringen skal fremme forslag om dette innen utgangen av året, hvor de også vurderer om eksisterende tilsynsordninger, f.eks. Arbeidstilsynet, kan inneha denne funksjonen. Vi må rett og slett sikre oss at vi velger den beste løsningen.

Arbeiderpartiet går imot forslaget om åremålstilsettinger i undervisnings- og forskerstillinger som betyr at varigheten på en midlertidig stilling kan være fra fire til tolv år. Det er en vesentlig svekkelse av de tilsattes rettigheter, og det i en sektor hvor det allerede er et stort antall midlertidige stillinger. I tillegg vil ytterligere utvidelser virke negativt inn i et rekrutteringsperspektiv.

Dagens regler i tjenestemannsloven om midlertidig tilsetting og de nærmere regler om åremålstilsettinger i forskriftene når det gjelder administrative/faglige lederstillinger og utdanningsstillinger, gir institusjonene tilstrekkelige muligheter. Jeg har også merket meg at Arbeids- og administrasjonsdepartementet har en tilsvarende oppfatning, og mener at forslaget innebærer en rett til bruk av åremålstilsettinger i situasjoner hvor den reelle begrunnelsen egentlig tilsier en midlertidig stilling. Jeg må innrømme at jeg ikke skjønner merknaden fra Fremskrittspartiet i forhold til det standpunktet de har tatt i saken.

Regjeringen har foreslått at organet for akkreditering og evaluering skal legges til Oslo. Dette er vi uenig i. NOKU, som babyen kalles, vil ha et vesentlig antall stillinger og budsjett. Ut fra et større samfunnsperspektiv med hensyn til sysselsetting og utvikling utenfor sentrale strøk, har Arbeiderpartiet som utgangspunkt at ny statlig virksomhet normalt skal legges utenfor Oslo. Jeg kan ikke se at det er tungtveiende grunner og faglige hensyn som diskvalifiserer alle andre steder enn hovedstaden med hensyn til lokalisering av NOKU. Det er her snakk om vilje!

Arbeiderpartiet vil fortsatt opprettholde dagens lovbestemmelse om at undervisningsspråket til vanlig skal være norsk. Vi mener det understreker universitetenes og høgskolenes ansvar for å ivareta og utvikle det norske språket ut fra flere hensyn. Og dette står ikke i motsetning til at institusjonene må utvikle flere undervisningstilbud på fremmedspråk. Flertallet, som vil fjerne bestemmelsen om norsk som undervisningsspråk til vanlig, mener jo også at dette er en selvfølge.

Ny universitets- og høgskolelov følger opp målene om bedre kvalitet i høyere utdanning, med bedre studiehverdag for studentene og større frihet til institusjonene for å møte raskere omstillingskrav. Men lovvedtak er ikke nok. Fra Arbeiderpartiets side vil vi understreke Regjeringens og vårt ansvar for å sørge for at universitetene og høyskolene sikres ressurser for å gjennomføre den nødvendige kvalitetsforbedringen. Vi vil spesielt peke på behovet for omstillingsmidler i denne fasen, og at dette legges inn i kommende budsjetter.

Mange har omtalt Kvalitetsreformen som studentenes reform. Den har selvsagt flere formål. Men enten vi nå ser hen til forskning eller andre samfunnsorganer, må vi fokusere på å gi kommende generasjoners ungdom de beste muligheter til å lykkes i å nå sine utdanningsmål. Det er de som er grunnlaget i kunnskapssamfunnet.

Jeg tar til slutt opp mindretallsforslagene hvor Arbeiderpartiet er medforslagsstiller.

Presidenten: Vidar Bjørnstad har tatt opp de forslagene han refererte til.

Jan Olav Olsen (H): Dette er en stor og viktig sak, og det er svært gledelig at Regjeringen i all hovedsak vil få støtte for sine endringsforslag.

Bakgrunnen for saken er, som saksordfører gjorde rede for, Kvalitetsreformen for høyere utdanning og nødvendigheten av å gjøre visse endringer i gjeldende lov for å nå målene som der er satt. Fremme institusjonenes frihet, styrke ledelse og styring ved institusjonene og styrke det helhetlige læringsmiljø er de viktigste siktemålene med endringsforslagene. I tillegg foreligger et forslag om et uavhengig akkrediterings- og evalueringsorgan. Fra Høyres side er det grunn til å uttrykke glede over at dette vil få flertall ved behandlingen i Stortinget.

Noen punkt er det uenighet om i komiteen, og jeg vil få lov til å kommentere noen av disse punktene.

Først tilsettingsforhold. Flertallet støtter Regjeringens forslag om at åremålstilsetting kan skje i undervisnings- og forskerstillinger når tjenestemannen skal delta i prosjekt. Dette mener vi er viktig for å lette omstillingsprosesser i institusjonene, samt at det er viktig å komme bort fra tungvinte godkjenningsordninger. Maksimumsgrensen for åremålstilsetting vil være 12 år, som fastlagt i tjenestemannsloven. Primært hadde vi ønsket noe større fleksibilitet, men det var det ikke mulig å få flertall for. Den ordning som flertallet nå støtter, mener vi er viktig for å få inn fleksibilitet og få det på plass, selv om større fleksibilitet altså kunne vært ønskelig, samtidig som avgrensningen i tid ikke skulle være til hinder for nødvendig rekruttering til disse stillingene. Og la meg understreke igjen at tjenestemannslovens bestemmelser om maksimumsgrense skal gjelde.

Så til valg, eventuelt tilsetting, av ledere. Frihet for institusjonene til selv å fastsette den interne organisasjon ser vi også på som viktig. Ett av siktemålene med lovendringene er å styrke ledelse og styring ved institusjonene. At styret selv bestemmer om leder for avdeling eller grunnenhet skal tilsettes på åremål eller velges, vil styrke styrets posisjon som øverste styringsorgan. Det er gledelig at det fortsatt er flertall for dette, og at mindretallet har tatt til etterretning at dette flertallet finnes og legger det til grunn.

For det tredje vil jeg nevne det uavhengige akkrediterings- og evalueringsorgan. For Høyre er det viktig at organet sikres uavhengighet og legitimitet. Det mener vi forslaget fra Regjeringen gjør, og at forslaget følger opp Stortingets behandling av Kvalitetsreformen. Jeg vil få lov til å minne om at organets avgjørelser ikke skal overprøves av departementet. Fra Høyres side deler vi ikke Fremskrittspartiets bekymring over at det kan svekke organets legitimitet og uavhengighet at departementet i § 13 nr. 3 gis myndighet til å gi organet pålegg etter egne forskrifter. § 13 nr. 3 sier eksplisitt:

«Departementet kan ikke gi organet pålegg utover det som er hjemlet i lov eller fastsettes av departementet i forskrift, og kan ikke overprøve organets akkrediteringer».

Organets uavhengighet og legitimitet er sikret.

Komiteen er enstemmig når det gjelder en endring i § 46, slik at gamle og nye universitet likestilles i forhold til hvilke fag, emner og emnegrupper som skal tilbys. For Høyre har det ikke vært naturlig å lage noe skille i loven mellom de gamle og eventuelle nye universiteter. Vi begrunner vårt syn ved å vise til Mjøs-utvalgets innstilling og til Innst. S. nr. 337 for 2000-2001. Jeg viser til innstillingen hvor dette er referert. Høyre er enig – fortsatt enig – med Mjøs-utvalget i at det ikke er behov for flere klassiske universitet i Norge.

Når Fremskrittspartiet i sin merknad bruker betegnelsen «breddeuniversitet» i stedet for «klassisk universitet», må jeg få påpeke at dette ikke nødvendigvis er synonyme begreper. Når Fremskrittspartiet videre tolker flertallets merknad som at den kan forhindre f.eks. Høgskolen i Stavanger fra å bygge ut sine fag ytterligere, så er det ikke i tråd med den tolkning Høyre og det øvrige flertall legger i sin merknad. Mulighetene for å oppnå universitetsstatus vanskeliggjøres ikke gjennom flertallets merknader.

Mjøs-utvalgets kriterier for å oppnå universitetsstatus slik de framkommer i Innst. S. nr. 337, står fast og er ikke rokket ved.

Som siste punkt vil jeg nevne studentenes læringsmiljø. Her utgjør regjeringspartiene et flertall sammen med Arbeiderpartiet. Det er viktig at et godt læringsmiljø og arbeidsmiljø for elevene sikres. I den foreslåtte lovtekst er kravene som skal stilles til det fysiske arbeidsmiljø, konkretisert. Medvirkning er nedfelt i lovforslaget gjennom opprettelse av et læringsmiljøutvalg med like mange representanter fra studentene og fra institusjonen, og at leder velges hvert år vekselsvis blant disse. Fra Høyres side er vi tilfreds med lovens formulering. Vi støtter imidlertid at det er behov for et uavhengig tilsynsorgan med sanksjonsmyndighet.

I neste uke skal Stortinget behandle sak om endringer i privathøyskoleloven, og så skal arbeidet med en felles lov starte i løpet av 2002. Det blir en viktig prosess.

Rolf Reikvam (SV) (komiteens leder): Regjeringen har i stor grad fulgt opp det Stortinget sa i Innst. S. nr. 337. Dette er å betegne som en kvalitetsreform. Så kan man alltid diskutere om man på forhånd kan si at en reform blir en kvalitetsreform. Men det som i hvert fall er ganske sikkert, er at det er en reform, en omfattende reform, vi står foran, og vi håper også at det skal være en kvalitetsreform.

Det er både en strukturreform, og det er en innholdsreform. Det vi nå gjør i dag, er å få alle strukturene på plass, plassere dem inn i lovverket. Erfaringsmessig vet vi at vi er veldig gode når det gjelder strukturer. Tidligere reformer har vist at vi får på plass strukturene, men så er vi kanskje ikke alltid like gode når det gjelder innholdet i reformene. Jeg håper jo at det som gjelder innholdet, innholdsreformen, også kommer på plass etter hvert. Der ligger ikke ansvaret primært hos oss. Der ligger ansvaret primært hos institusjonene, og jeg håper og tror at dette skal fungerer godt. Jeg tror også at vi har lagt det meste til rette, i og med at vi tidligere har tort både å ta fatt i læringsmiljøet og se det i sammenheng med evaluering, vurdering, karakterer osv. Siden vi var så klare med hensyn til å gi sterke føringer da vi behandlet Innst. S. nr. 337 for 2000-2001, føler jeg meg trygg på at vi også skal klare innholdsreformen på en bra måte. Men der ligger utfordringene hos institusjonene.

Da Stortinget tidligere behandlet Innst. S. nr. 337, fikk vi på plass stipendandelen. Flertallet vedtok å øke stipendandelen til 40 pst., en viktig del av reformen, som jeg er glad for er på plass. Nå er det derfor strukturene vi skal ha på plass.

Det er stort sett enighet i komiteen, men på en del områder er det ulike flertall og mindretall.

Først til læringsmiljøet og arbeidsmiljøbestemmelser for studenter. Dette er jo en gammel sak som vi har holdt på med i mange år. Jeg beklager vel at Regjeringen ikke var enda tydeligere når det gjelder at arbeidsmiljølovens bestemmelser bør legges til grunn. Jeg ser ingen sterke grunner til ikke å legge seg på de bestemmelsene som er nedfelt i arbeidsmiljøloven med de tilsynsmyndighetene som er lagt inn der, og at vi bruker de strukturene som er organisert der, fordi arbeidsmiljøloven og tilsynsorganene der omfatter jo de ansatte ved disse institusjonene. Det vil også være naturlig at de også skal omfatte studentene, som er den største gruppen.

Den utvidelsen av åremålstilsettingen som det er lagt opp til, synes jeg er feil vei å gå. Jeg synes vi skulle ha lagt oss på de generelle bestemmelsene som gjelder for undervisningspersonell og forskerpersonell i staten, og ikke utvide muligheten, som flertallet nå legger inn, ved å si at man kan være åremålstilsatt i prosjekter i inntil 12 år. Dette er ikke i samsvar med den arbeidslovgivningen som gjelder, og jeg synes det er uheldig at vi åpner for det her.

Akkrediteringsorganet får vi på plass. Komiteen understreker veldig sterkt at dette organet skal være med på å bygge opp om og støtte institusjonene i deres kvalitetsarbeid. Det er viktig at akkrediteringsorganet tar denne rollen, slik at det først og fremst ikke blir et kontrollerende organ, men er ute på institusjonene og bygger opp om og støtter det forbedringsarbeid og det utviklingsarbeid som foregår der, og at det tar den rollen på alvor.

Jeg er dessuten litt overrasket over at regjeringspartiene ikke følger opp forslaget om å legge dette organet utenfor Oslo. Det har jo vært en parole for Regjeringen – i hvert fall for deler av Regjeringen – å si at nye tilsynsorgan skal ut av Oslo. Her etablerer vi et nytt organ, men man vil ikke være med på å legge det utenfor Oslo. Det beklager jeg.

Jeg er også glad for at vi nå ikke lager et skille mellom gamle og nye universiteter angående muligheten til å godkjenne opprettelse av fag, men sier at blir en definert som universitet, uansett om det er før en dato eller etter en dato, så har en samme rettighet i forhold til den faglige friheten når det gjelder opprettelse og nedleggelse av fag.

Jeg er noe overrasket over at Høyre ikke er med i mindretallet som sier at norsk i hovedregelen skal være undervisningsspråk. Det ligger inne i dagens lov, og det burde være naturlig for oss å understreke dette. Dette er jo de høyeste utdanningsinstitusjonene vi har, og vi burde klare å si at norsk til vanlig er undervisningsspråket. Jeg beklager dette og er overrasket over at Høyre ikke er med, Høyre som er opptatt av kultur og kulturarv.

Så vet vi at dette vil koste penger. Jeg håper at vi, når vi kommer til budsjettet, er klare til å bevilge den milliarden som sannsynligvis trengs.

Arne Lyngstad (KrF): Odelstinget behandler i dag den lovmessige oppfølging av Kvalitetsreformen for høyere utdanning. Det er med tilfredshet jeg konstaterer bred politisk oppslutning om den reformen. Regjeringens forslag har bygd på flertallsinnstillingen fra Stortinget våren 2001. Med endringene i Stortingets sammensetning etter valget sist høst har de mindretallssynspunkter Kristelig Folkeparti den gang målbar, nå fått flertall i denne saken. Det gjelder særlig ett punkt, nemlig institusjonenes frihet til selv å bestemme den interne organisering i forhold til ledelse på avdelingsnivå. Valget sist høst har også gitt et flertall som vil åpne for at enkelte statlige høyere utdanningsinstitusjoner, skal kunne organiseres som selvstendige rettssubjekter, altså som særlovsselskaper. Dette er i tråd med flertallet i Mjøs-utvalget, og her har Regjeringen satt i gang en prosess som har Kristelig Folkepartis støtte.

Den viktigste nyvinning i dagens lovvedtak er opprettelsen av et uavhengig organ for akkreditering og evaluering. Avgjørelsene i dette nasjonale organet for kvalitet i utdanningen – NOKU – skal ikke overprøves av departementet, noe som er viktig for å sikre NOKUs legitimitet. Det er imidlertid viktig at standarder for institusjonsakkreditering blir så klare og entydige som mulig for å sikre nivået på høyere utdanning, noe departementet kan bidra til gjennom forskrift om prosedyrer og standarder. Ansvaret for de faglige vurderingene ligger hos NOKU og kan ikke settes til side av departementet. Her opplever jeg at kritikken fra Fremskrittspartiets Ursula Evje etter mitt syn er dårlig fundert og bommer totalt på saksinnholdet i lovforslaget. Kristelig Folkeparti mener det er en sentral oppgave for NOKU å evaluere institusjonenes interne system for kvalitetssikring og være en faglig rådgiver for institusjonene om systemforbedring. Jeg har med tilfredshet registrert at mange institusjoner har kommet godt i gang med dette. I regi av Norgesnettrådet har både universitet og statlige og private høgskoler deltatt i et toårig prosjekt for utvikling av kvalitetssystem i institusjonene. Dette prosjektet har gitt gode erfaringer for det videre arbeid.

Kristelig Folkeparti mener det er viktig at NOKU blir etablert så raskt som mulig. Da Stortinget vedtok å opprette et uavhengig akkrediterings- og evalueringsorgan, pekte vi nettopp på den kompetanse som fantes i sekretariatet i Norgesnettrådet. Både tidsaspektet og kompetansemiljøet tilsier at NOKU etableres i Oslo.

Kristelig Folkeparti har hele tiden sagt at et universitet er et universitet. Derfor la vi Mjøs-utvalgets kriterier til grunn for akkreditering av universitet. Vi har ønsket et mer dynamisk lovverk som gjør det mulig for institusjonene til faglig å kvalifisere seg for større undervisnings- og forskningsoppgaver. Med en slik kvalitetsheving og faglig kvalifisering kan vi også gi institusjonene større frihet til selv å ta ansvar for utdanningstilbudene. Det er nasjonalt ikke behov for å utvikle kopier av de universiteter vi allerede har, eller bygge ut fagområder som allerede er godt dekket. Det er derfor ikke behov for flere «klassiske» universiteter i Norge. Kristelig Folkeparti mener at opprettelse av nye fag ved universitetene vil bli styrt av faglige hensyn og kvalitet, økonomi og samfunnsbehov. Jeg er derfor tilfreds med at en samlet komite i innstillingen tar den lovmessige konsekvens av at et universitet er et universitet.

Mange opplever i dag problemer med å få godkjent utdanninger fra utlandet her hjemme. Det bør være et prinsipp at utdanninger fra utlandet bør godkjennes når disse er jevngode med tilsvarende fra norske institusjoner. NOKU får her en viktig rolle. Men også gjennom internasjonale avtaler kan vi bidra til dette. I Norden har vi utviklet et nært samarbeid på utdanningsområdet gjennom utvekslingsordninger og faglig samarbeid. En rapport til Nordisk Ministerråd om nordboeres rettigheter forteller oss at dette samarbeidet ikke fungerer tilfredsstillende. Vi bør derfor utvikle en sterkere nordisk samordning av utdanning, eksamen og kompetansekrav. I tillegg til utdanningssamarbeid bør en også nå innarbeide gjensidig godkjenning av nordiske fagbrev og betrakte disse som likeverdige. Dette er viktig for å få til et velfungerende arbeidsmarked i Norden og sikre god kompetanse når det gjelder arbeidskraft. Jeg mener derfor at Regjeringen nå må ta initiativ til en gjennomgang og modernisering av de nordiske avtaler på utdanningsområdet for å lette studentutveksling og godkjenning av utdanninger og kompetansekrav, og jeg er glad for at en enstemmig komite gir sin tilslutning til et slikt forslag.

I Kristelig Folkeparti er vi tilfreds med at vi nå får inn i loven bedre bestemmelser om studentenes læringsmiljø. Vi er enig i at vi trenger et uavhengig tilsynsorgan med sanksjonsmyndighet. Vi er også tilfreds med at studentene er med i et læringsmiljøutvalg og slik deltar aktivt i utviklingen av et bedre læringsmiljø. I det utredningsarbeidet som skal skje, bør en også vurdere studentenes klageordninger til tilsynsorganet.

Til slutt: Kristelig Folkeparti ønsker å lage en felles lov for både statlige og private institusjoner. Vi imøteser det arbeidet, og håper at det ikke trekker ut i tid.

Ola T. Heggem (Sp): Lovforslaget i dag er en oppfølging av Stortingets behandling av Kvalitetsreformen. Kvalitetsreformen skal bl.a. gi utdanningsinstitusjonene større frihet og mer ansvar for strategisk styring. Studentene skal følges bedre opp gjennom studentevalueringer, sikres større representasjon i styrer og sikres et godt lærings- og arbeidsmiljø. Et nytt organ for akkreditering og evaluering skal forestå en faglig bedømmelse av om en institusjon fyller et gitt sett av standarder. Dette organet skal være uavhengig. Organets avgjørelser skal heller ikke kunne overprøves av departementet. Senterpartiet mener dette vil bidra til å sikre akkrediteringsorganets legitimitet hos berørte miljøer og institusjoner.

Saksordføreren har gjort rede for at det er stor grad av enighet på de fleste områdene. Det er bra. Jeg vil imidlertid trekke fram noen områder der Senterpartiet sammen med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti utgjør et mindretall i innstillingen.

Det første gjelder tilsettinger. Senterpartiet går sammen med de to nevnte partiene imot § 30 nr. 2 om at tilsetting på åremål kan skje i undervisnings- og forskerstillinger når tjenestemannen skal delta i prosjekt, og at varigheten på en midlertidig stilling kan være fra fire til tolv år. Senterpartiet vil fremholde at det allerede er et stort antall midlertidige stillinger i sektoren, og at en utvidelse med åremålsstillinger vil virke negativt i et rekrutteringsperspektiv. Senterpartiet kan heller ikke forsvare Regjeringens forslag, fordi det innebærer en vesentlig svekkelse av de tilsattes rettigheter.

Den andre saken gjelder språket. Senterpartiet er – i det samme mindretall – bekymret over at Regjeringen foreslår å sløyfe § 44 nr. 1 om at undervisningsspråket til vanlig er norsk. Senterpartiet vil understreke at universitetene og høgskolene har et særlig ansvar for å ivareta og utvikle det norske språket, og for å utvikle norske fagtermer. I tillegg vil jeg understreke at undervisning på norsk er garantien for at høgere utdanning forblir tilgjengelig for alle, og det sikrer allmennheten mulighet for informasjon og innsyn. Derfor har mindretallet fremmet et forslag: «Undervisningsspråket er til vanlig norsk.» Dette er selvfølgelig ikke til hinder for at universiteter og høgskoler kan utvikle undervisningstilbud på fremmed språk, noe komiteen faktisk har understreket skal skje.

Den tredje saken gjelder plassering av det nyopprettede Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen – NOKU. Flertallet – bestående av regjeringspartiene, med støtte fra Fremskrittspartiet – støtter Regjeringens forslag om at dette organet skal plasseres i Oslo. Senterpartiet har merket seg at Regjeringen i denne saken ikke tar konsekvensen av at det finnes kompetente fagmiljøer i de andre universitetsbyene. Derfor har mindretallet fremmet forslag om at NOKU lokaliseres utenfor Oslo.

Jeg vil avslutte med å understreke at den nye universitets- og høgskoleloven er et godt redskap for institusjonene for kvalitetsheving i høgere utdanning.

Statsråd Kristin Clemet: La meg først komme med et par kommentarer til deler av innstillingen, der flertallet har kommet med nye forslag, eller nyanser, i forhold til Regjeringens forslag.

Det første gjelder spørsmålet om å lette mobiliteten av studenter i Norden. Det synes jeg er et meget positivt forslag, og jeg kan opplyse at det allerede er igangsatt et arbeid i Nordisk Ministerråd for å følge opp den utredningen som der foreligger på nordisk plan.

For det andre er det en anmodning til Regjeringen om innen utgangen av 2002 å komme tilbake med en vurdering av en uavhengig tilsynsordning når det gjelder studentenes læremiljø. Det skal vi selvsagt gjøre. Jeg legger ikke skjul på at vi mener at tidsfristen er relativt knapp, men vi skal selvfølgelig tilstrebe å nå det.

For det tredje er det komiteens ønske om at det ikke skal være noe lovmessig skille mellom gamle og nye universiteter. Det har jeg merket meg. Jeg har også merket meg komiteens relativt sterke understreking av at det ikke er behov for flere klassiske breddeuniversiteter – en merknad som er i samsvar med Mjøs-utvalgets innstilling.

Så har jeg lyst til å gi anerkjennelse til komiteen og til Stortinget som et hele for det omfattende arbeid som har vært gjort i forbindelse med den såkalte Kvalitetsreformen – et arbeid jeg delvis har observert mens jeg ikke satt i regjering. Det er etter min mening slik at Stortinget har foretatt en i alle ledd meget grundig behandling av Kvalitetsreformen, og det er vel riktig å konstatere at det er relativt bred enighet om denne i Stortinget. Jeg synes også at Stortinget på ulike punkter har kommet med konstruktive forslag til forbedringer av reformen. Dette er, selv om saken i dag kan synes liten fordi vi ikke behandler den så lenge, en stor reform. Det er store forventninger til sektoren. Det er i gang et veldig stort arbeid. Sektoren fortjener anerkjennelse og støtte for det arbeidet som gjøres – og det mener jeg den får med den brede enigheten som er her i Stortinget.

Vi behandler mange saker i tilknytning til Kvalitetsreformen. Komiteens leder var inne på spørsmålet om dette virkelig er en kvalitetsreform. Ja, jeg vil si at den har tre viktige formål. For det første å øke kvaliteten både på utdanning, forskning og kvalitetssikringssystemer, for det andre å øke effektiviteten på utdanningene og for det tredje å øke internasjonaliseringsgraden.

Og så spør noen: Er det mulig å øke effektiviteten og kvaliteten samtidig? Er dette egentlig en kvalitetsreform? Ja, jeg mener det. Effektivitetsbegrepet er ikke det samme i akademia som i industri. Effektivitetsbegrepet omfatter både formålseffektivitet og kostnadseffektivitet. Det er ikke pr. definisjon noe kvalitativt høyverdig ved at studieåret ikke utnyttes, ved at studentene ikke får tilstrekkelig veiledning, ved at man ikke greier å gjøre seg ferdig med en doktorgrad eller ved at forskere bruker for mye av sin tid på administrasjon og skjemavelde fremfor forskning. Jeg mener at de endringene som nå gjøres, er riktige. Studentene skal nå ha krav på en bedre utnyttelse av studieåret, forpliktende studieplaner og bedre veiledning. Samtidig får de en studiefinansiering, som har vært nevnt her, som i større grad belønner progresjon.

Institusjonene på sin side får mye større frihet til selv å organisere sin virksomhet, men får også større ansvar for resultatene som oppnås. Også institusjonene vil bli belønnet for progresjon og kvalitet. Begrunnelsen for at vi gjør dette, er den samme som for all høyere utdanning i hele verden. Den globale etterspørselen etter høyere utdanning øker helt enormt, fordi utdanning nå er for de mange og ikke bare for de få. Behovet for høyt spesialisert kunnskap er økende. Mobiliteten over landegrensene er stigende, og behovet for kvalitetssikring av institusjoner og anerkjennelse av kvalifikasjoner øker. Og enten man liker det eller ei, fører dette også til økt konkurranse mellom institusjoner og mellom land om å tilby gode utdanninger og tiltrekke seg studenter og fremragende forskere. Da må institusjonene på en eller annen måte oppnå og demonstrere høy kvalitet og formidle det til omverdenen.

Noen spør: Er dette et brudd med gamle tradisjoner? Jeg mener ikke det. Man kan nesten se på det som en tilbakevending til gamle tradisjoner. Opprinnelig var universitetet i Europa universelt, som det ligger i navnet, det var europeiske institusjoner mer enn nasjonale institusjoner. De hadde felles gradssystem, ja faktisk også felles undervisningsspråk, og på mange måter er det vi gjør nå, en tilbakevending til noen av disse ideene. Med dagens språkbruk kan vi kanskje si at de høyere utdanningsinstitusjonene er globale institusjoner, selv om de har fått og fortsatt skal og må ha veldig viktige nasjonale oppgaver.

I tillegg til at det er relativt bred enighet i Stortinget om dette, selv om det også er viktige nyanser og skiller, vil jeg legge til at det også er bred enighet i sektoren om de reformene som nå gjennomføres, og at det pågår et stort arbeid som fortjener støtte, og det mener jeg Stortinget gjennom behandlingen av de sakene som behandles i dag, bl.a. denne, gir til sektoren.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg får bruke replikkrunden til å gi statsråden mulighet til å utdype noen synspunkter nærmere, i og med at 5 minutter ikke er så mye.

Regjeringen har foreslått at det nye akkrediteringsorganet skal legges til Oslo. Jeg sa i mitt innlegg at vi er uenig i det, mer ut fra videre samfunnspolitiske mål om at en i utgangspunktet bør legge nye statlige arbeidsplasser utenfor hovedstaten. Dette er ikke et organ av et lite omfang. Som vi har fått informasjon om, dreier det seg om ca. 30 stillinger og et budsjett på 30 mill. kr. Og da er det jeg spør meg: Er det tungtveiende grunner, enten faglige eller på andre måter, som rett og slett diskvalifiserer alle andre steder enn hovedstaden for en slik geografisk plassering? Finnes det ikke miljøer andre steder som en kan spille på? Jeg forstod fra innstillingen i forbindelse med Kvalitetsreformen i fjor sommer at et poeng med akkrediteringsorganet var å skulle sikre mer uavhengighet av eksisterende miljøer som jobbet på området, mens det nå synes som om kontakten til eksisterende miljø blir et argument for at hovedstaden faktisk er det eneste stedet det er aktuelt å plassere et slikt organ. Er det kort sagt mer makelighetshensyn og mindre økonomiske uttellinger som er avgjørende for plasseringen av et organ som jeg synes i hvert fall i omfang er av en viss størrelse? Det var tidligere enighet når det gjaldt Teknologirådet. Vi tok til etterretning at Regjeringen ønsket også det i Oslo, men det var jo veldig begrenset, og noen fullmakter bør også Regjeringen kunne ha.

Statsråd Kristin Clemet: Det er etter min mening altfor sterkt å si at alle andre steder er diskvalifisert, for å kunne ha et slikt organ lokalisert til seg. Det går det ikke an å si. Det er foretatt en vurdering. Som Stortinget er kjent med, er Regjeringen veldig opptatt av at vi skal kunne legge nye statlige arbeidsplasser til andre steder i landet enn Oslo, men det foretas en vurdering i hvert enkelt tilfelle, hvor vi gjennomgår en del kritiske spørsmål i den forbindelse, og det er det også gjort her. Vi har da foretatt en samlet vurdering, og mener det var riktigst å lokalisere dette til Oslo.

Jeg vil si at det er to–tre grunner til det som har vært ganske avgjørende.

For det første tidsfaktoren. Det ville helt sikkert ført til at det ville gått lengre tid – til dels mye lengre tid – å få etablert det et annet sted enn i Oslo, fordi vi her kan bygge på et eksisterende fagmiljø. Denne tidsfaktoren synes kanskje ikke så viktig for dem som ikke befatter seg med kvalitetsreformer i høyere utdanning. Men noe jeg i hvert fall har lært siden jeg ble utdanningsminister, er at Norge er ganske sent ute med å få på plass slike kvalitetssikringsorganer, og at det simpelthen ville tatt seg litt dårlig ut og vært litt vanskelig med tanke på å gjennomføre Kvalitetsreformen å få kvalitetssikringsorganene på plass senere. Så denne tidsfaktoren har vært viktig, og da i tilknytning til at vi vil bygge på et eksisterende fagmiljø. Det er selvfølgelig et fagmiljø her, og selv om jeg sier at andre steder ikke ville være diskvalifisert, er det jo ikke et fagmiljø som det er flust av rundt omkring, det må man jo si, så vi må bygge opp noe.

Et annet moment som har vært viktig for meg, er at dette organet også skal kunne vurdere utenlandsk utdanning. Det kommer ganske mange mennesker til Norge som bør få sin utdanning vurdert enklere enn i dag, og kanskje bli tatt imot på en bedre måte. De kommer i all hovedsak til Oslo, jeg tror det er riktig å si det, og det har også vært en grunn for at jeg mente det var riktig å legge dette til Oslo.

Arne Sortevik (FrP): To poenger til statsråden: Hun brukte mye tid i sitt innlegg på å snakke om behovet for og viktigheten av kvalitet og også da med internasjonal tilknytning. Det er bred enighet i komiteen om at vi trenger en ordning med akkreditering og evaluering, at vi trenger et eget organ. Vi har noe ulikt syn på graden av uavhengighet. Fra Fremskrittspartiets side er vi opptatt av at vi legger vekt på de standarder som skal brukes, og at vi også ser ut i verden og bruker standarder som er knyttet til tilsvarende utdanning ved ledende institusjoner internasjonalt. Hvordan vil departementet sikre seg at vi legger opp en standard når vi akkrediterer og evaluerer i Norge, som er målbar og sammenlignbar med og trygt forankret i slike standarder som vi finner ved internasjonalt ledende institusjoner? Det er det ene.

Det andre er knyttet til noe statsråden ikke berørte – det ble kanskje ikke tid til det. Det dreier seg om læringsmiljøet. Der skal jeg være kort og si at der er vel uenigheten åpenbart større i komiteen. Jeg vil spørre statsråden: Hvorfor har man ikke tillit til Arbeidstilsynet? Arbeidstilsynet er i funksjon og skal ta vare på ansattes tarv knyttet til de institusjoner som er berørt av lovgivningen. Hvorfor er man ikke villig til å bruke et organ som allerede fins, som er tilsynsorgan, som har sanksjonsmuligheter? Hva er de tungtveiende grunnene for departementet til at man ikke kan bruke dette organet, også for å sikre at studentene etter hvert får et skikkelig læringsmiljø?

Statsråd Kristin Clemet: Bare la meg først si om akkrediteringsorganet: Regjeringen er naturligvis svært opptatt av at det skal være uavhengig, og at det skal ha legitimitet. Jeg mener det forslaget vi har fremlagt, ivaretar dette. Departementet kan ikke overprøve organets akkrediteringer, alle evalueringer skal være offentlig kjent, institusjoner skal gis klagerett, osv. Det mener jeg vi har fulgt opp på en god måte.

Jeg har merket meg Fremskrittspartiets merknader, bl.a. kravet om at vi skal legge oss på internasjonale standarder. Meg bekjent finnes det ikke slike standarder. Sånn som jeg oppfatter situasjonen – jeg får nesten si globalt – foregår det et voldsomt arbeid med hensyn til å vurdere og sikre kvalitet på institusjoner og fag. Men å si at det foreligger én standard, vil være helt feil. Jeg var på en konferanse i Washington for ikke så lenge siden om dette, og da ble det reist spørsmål ved om vi noen gang kan få én global standard. Det er vel mange som tviler på at det er mulig. Men det foregår veldig mye arbeid i internasjonale organisasjoner, i de enkelte land osv. Dette følger vi selvfølgelig med stor interesse, og vi vil også delta i disse internasjonale debattene og der være en aktiv pådriver. Men pr. i dag kan ikke jeg se at det foreligger noen internasjonale standarder som vi bare kunne legge oss på.

Når det gjelder Arbeidstilsynet, har vi naturligvis tillit til det. Spørsmålet er vel mer om dette er en velegnet måte og en hensiktsmessig måte å føre tilsyn med læringsmiljøet for studenter på, ettersom dette er en lov som primært skal regulere forholdet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere. Men jeg har merket meg hva flertallet ønsker, og det skal vi gjøre: Vi skal vurdere slikt uavhengig tilsyn og komme tilbake til det – så sant vi formår, innen den frist som Stortinget har bedt oss gjøre det.

Rolf Reikvam (SV): La meg understreke at jeg er enig med statsråden i at det ikke finnes internasjonale standarder for akkreditering. Og det vil vi nok sikkert heller ikke få, det regner jeg ikke med at er mulig å lage på internasjonalt nivå.

Statsråden brukte som argument for Oslo som lokaliseringssted for det nye akkrediteringsorganet bl.a. at det skal godkjenne utenlandsk utdanning, og at en god del av studentene kommer til Norge, til Universitetet i Oslo. Nå har komiteen presisert veldig sterkt at den enkelte institusjon som vil ha hovedansvaret for godkjenning, vil ha et tungt ansvar. Akkrediteringsorganets rolle blir først og fremst å koordinere, å samordne, og så ligger ansvaret ute på den enkelte institusjon. Jeg syns at dette argumentet blir litt tynt når man ser det i forhold til det!

Så til kvalitetsreformen. Jeg er overbevist om at dette vil bli en kvalitetsreform – jeg er helt sikker på at det kommer til å bli det! Foreløpig er det en reform, men det blir en kvalitetsreform nettopp fordi vi har så veldig gode institusjoner.

Så til det som er spørsmålet mitt til statsråden. Det går på språk. Det er overraskende at Høyre ikke vil være med på å lovfeste at norsk som hovedregel skal være undervisningsspråk. Jeg er overrasket over argumentasjonen som brukes også, og det vil si følgende: Vi kan ikke se at dagens lovformuleringer «har hatt noen praktisk betydning for språksituasjonen ved norske universiteter og høyskoler». Men det er ikke det som er poenget!!! Poenget er at disse utdanningsinstitusjonene har et ansvar for norsk språk uavhengig av institusjonen, og det overrasker meg at statsråden ikke vil være med på å lovfeste at undervisningen som hovedregel skal foregå på norsk! Nasjonalitet og identitet er knyttet til språk. Og hvis ikke de høyere utdanningsinstitusjonene – universiteter og høyskoler – skal ha et hovedansvar for å forvalte vårt språk, hvem skal da ha ansvaret???

Statsråd Kristin Clemet: Jeg tror ikke jeg kan by på noen krigslignende debatt her. Dette er avveininger.

Når det gjelder lokaliseringen av NOKU, er jeg klar over det representanten Reikvam var inne på. Et alternativ kunne også være at NOKU hadde et lokalkontor i Oslo, selv om hovedkontoret var et annet sted. Det ville fordyret løsningen. Men alt i alt er det foretatt en avveining av ulike forhold, og Regjeringen har funnet å ville lokalisere dette til Oslo. Det betyr ikke at alle andre steder hadde vært umulig – man kan også velge andre steder selv om det blir dyrere, fordi man ønsker det. Men her var det tidsfaktoren og det eksisterende fagmiljøet i særlig grad som var avgjørende.

Så til dette med undervisningsspråk: Det fremkommer vel av det vi har lagt frem, at det vi foreslår, selvsagt ikke er ment å svekke institusjonenes ansvar for utvikling av norsk som faglig og akademisk anvendbart språk og utvikling av norske fagtermer. Igjen blir det en avveining – er det da klokt å ha det i loven eller ikke? Vi har også vært opptatt av det andre hensynet, nemlig at det er viktig at det utvikles tilbud på engelsk. Jeg må nok si at jeg er litt bekymret for den utviklingen vi har, nemlig at svært mange norske studenter nå reiser ut og studerer ute, også på heltid, mens strømmen den andre veien ikke er like god. Nå kan vi kanskje ikke forvente det som et lite land, men jeg skulle gjerne ønske at norske institusjoner og utdanninger fremstod som mer attraktive og konkurransedyktige for utenlandske studenter. Da tror jeg vi også må gi tilbud på engelsk, og da blir det en avveining om det som står i loven, blir et for sterkt signal i retning av at man ikke utvikler tilbud på engelsk, f.eks. Det er vel det som har gjort at vi har valgt å gjøre det på denne måten. Men det er ikke noen uenighet om det ansvaret man har for norsk, eller hva jeg tror kommer til å skje i praksis i institusjonene, der norsk kommer til å være det mest brukte språket, naturligvis.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg har lyst til å se litt fremover. Jeg sa i mitt innlegg også at nå gjør vi en del viktige lovvedtak, men det vil jo også kreve ressurser. Selv om jeg har sett at statsråden først og fremst har vært opptatt av innhold og lagt mindre vekt på ressurser, tror jeg det er åpenbart at det trengs midler også. I den sammenheng ønsker jeg meg en sterk statsråd som kan kjempe for midler til utdannings- og forskningssektoren, og jeg må innrømme at i forbindelse med budsjettet var jeg skuffet da utdanning og forskning måtte avgi vel 500 mill. kr. Jeg registrerer at det også i revidert nasjonalbudsjett skjer en årelating av sektoren. Og i forhold til den loven vi vedtar nå, tror jeg omstillingsmidler er helt avgjørende hvis vi skal klare å bevare den optimismen som jeg oppfatter er ute i systemet. Det er et viktig arbeid som skjer, og man må ikke rett og slett bare få beskjed om at de må holde seg innenfor eksisterende rammer eller kanskje risikere nedgang. Med bakgrunn i de behovene som er beskrevet, trengs det i denne omstillingsfasen for å få Kvalitetsreformen på skinnene rett og slett midler som følger opp de midlene vi også har lagt inn i årets budsjett. Kunne statsråden her gi uttrykk for noen forpliktende forventninger om en ressursinnsats for å følge opp Kvalitetsreformen, skal jeg garantere at hun i hvert fall ikke vil få noen problemer med vårt parti her i Stortinget.

Statsråd Kristin Clemet: Jeg er helt sikker på at representanten Bjørnstad forstår at jeg ikke kommer til å si noe helt bestemt om utfallet av budsjettbehandlingen i Regjeringen, eller det vi skal legge frem til høsten. Jeg er helt enig med ham i at midler også er nødvendig til sektoren. Vi har en opptrappingsplan når det gjelder forskning, og vi har en kvalitetsreform som også krever midler i universitets- og høyskolesektoren, og det er viktig at man ser disse to tingene også i sammenheng, for de henger jo i høy grad sammen. Så jeg kan bare gi en generell støtte til at det også er viktig. Men så vil jeg også legge til at det selvfølgelig også er viktig hvorledes man bruker midlene, og da vil jeg henlede oppmerksomheten på en sak vi skal behandle senere, men som vi nylig har fremmet, nemlig stortingsmeldingen om rekrutteringen av vitenskapelig personale, hvor jeg mener at det foretas et lite linjeskifte i forskningspolitikken. Delvis ligger det en ambisiøs plan der – en mer ambisiøs plan enn vi har hatt til nå – for opptrapping av doktorstipendiatstillinger. Men det andre er at vi er ganske opptatt av forskningsvilkårene, at det ikke bare er å telle hoder, altså antall forskere, hvis forskerne har dårlige vilkår og dermed ikke får kvalitet på forskningen, eller mistrives eller hva det skal være. Så der legger vi opp en strategi som går ut på at før man tilsetter flere forskere, bør man sørge for at vilkårene for de forskerne vi har, er gode nok, enten det dreier seg om vitenskapelig utstyr, eller det dreier seg om barnehageplass, for å sette det litt på spissen. Det er et viktig signal også når det gjelder bruken av midlene.

Ursula Evje (FrP): Statsråden hevdet på replikk fra representanten Sortevik å ha lest Fremskrittspartiets merknader og forslag. Hennes tolkning konkluderer med at det ikke finnes internasjonale standarder. Dette er en korrekt observasjon. Men i vårt forslag, nr. 5, heter det bl.a.:

«Akkreditering og evaluering skal skje på grunnlag av de standarder som legges til grunn ved tilsvarende utdanninger ved ledende institusjoner internasjonalt.»

Og da er man ikke inne i et internasjonalt standardsett. Man er inne i de kvalitetsvurderingene som blir gjort ved enkelte ledende internasjonale institusjoner, og det gjøres faktisk i dag et betydelig kvalitetsarbeid i en lang rekke land. Så her er det en upresishet i selve fortolkningen, som igjen gjør det vanskelig å kommunisere og være enig. Og jeg vil veldig gjerne at statsråden utdyper sin fortolkning om internasjonale standarder i forhold til at vi kun ønsker at man lager standarder i samarbeid med sammenlignbare ledende internasjonale institusjoner, for det finnes.

Statsråd Kristin Clemet: Det er helt riktig som representanten Evje er inne på, og som jeg selv var inne på i sted, at det foregår et meget betydelig arbeid. Man kan vel si at kvaliteten på det kvalitetsvurderingsarbeidet og kvalitetssikringsarbeidet som foregår, også varierer. Jeg synes ikke at Norge behøver å ha ambisjoner bare om så å si å prøve å kopiere noen andre, eller henge seg på noen andre. Vi kan simpelthen godt ha ambisjoner om å lage et kvalitetsvurderingssystem, et kvalitetssikringssystem, som gjerne for meg overgår alle andre, som andre vil kikke hen til.

Vi skal jo også bemanne dette fagmiljøet med topp kvalifiserte mennesker, som igjen skal trekke på topp kvalifiserte fagfolk i inn- og utland for å bedømme fag og institusjoner og kvalitetssikre dem, og, om nødvendig, i verste fall avskilte dem. Det skal jo også være mulig innenfor en slik kontekst. Jeg er altså ikke redd for at vi ikke skal holde et topp internasjonalt nivå, men jeg synes godt vi kan ha ambisjoner om å utvikle vårt eget system, som holder mål, og at vi så kan delta i det arbeidet som skjer i en rekke internasjonale organisasjoner når det gjelder vurdering av kvalitet, og utveksle erfaringer om dette.

På noe sikt kan det hende at det internasjonalt også utvikler seg noe som er mer felles. Det kan være. Jeg har vanskelig for å tro på ett globalt system, men det kan godt være at det i forbindelse med det man i dag kaller handel med utdanningstjenester, det vil bl.a. si de 14 000–15 000 studentene vi har ute, kan utvikle seg behov for å se på noen standarder for kvalitetssikring. Vi har jo interesse av, for å si det veldig kort, at de studentene vi har ute, og som jo i stor utstrekning er finansiert av den norske stat, og som kanskje skal komme hjem og arbeide her, oppholder seg ved institusjoner og tar utdanninger som holder mål. Det har vi en egeninteresse av.

Presidenten: Replikkordskiftet er dermed omme.

De som fra nå av får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Arne Sortevik (FrP): Det er knapt tilmålt taletid i denne viktige saken. Vi får ta med oss til en annen gang at vi gjør det noe mer romslig. Derfor må det bli et ekstrainnlegg på denne måten.

La meg fra Fremskrittspartiets side understreke at det skjer, som statsråden også sa, mye positivt innen utdanningssektoren. Vi har mange saker før vi nå tar ferie, som bærer frem vitnesbyrd om det. Også denne saken er en viktig sak. Det er et riktig skritt i riktig retning, men etter vår mening er det et lite skritt, og takten er rimelig treg.

Vi har altså vedtak i Stortinget om at vi skal ha én felles lov for alle institusjoner, både offentlig eide universiteter og høgskoler og de private høgskolene. Den «retten» som Regjeringen tiltar seg til å fortolke vedtaket, har i ulike sammenhenger vært påpekt fra Fremskrittspartiet, og det er grunn til å påpeke det igjen. Det er en rett som Regjeringen tiltar seg, som vi er svært kritisk til. Vi ser nå at vi går en helt unødvendig ekstra runde med å tilpasse to lover som skal ende opp i én felles lov. Dette kunne vært gjort i hurtigere tempo og direkte.

Vi fikk et svar fra statsråden om dette med akkreditering og evaluering knyttet mot det internasjonale aspekt, som ble noe bedre når det ble spurt én gang til fra min partifelle. Igjen er det grunn til å understreke at det er måling mot ledende institusjoner internasjonalt som er viktig. Og det kan vel ikke være slik at man viker tilbake for å måle seg mot dem som er flinke ute i verden – tvert imot har vi jo på et annet område innen utdanningen, nemlig gjennom PISA-undersøkelsen, nettopp fått en påminnelse om at vi er middelmådige, og vi må vel ha som siktemål når det gjelder den høyere utdanning, at vi skal være i teten. Da må det være viktig at vi finner ledende institusjoner internasjonalt som vi må sammenligne oss med, og som vi må sikte mot, eller i alle fall komme nærmere enn det vi klarer pr. i dag.

Jeg fikk også et svar når det gjaldt bruk av Arbeidstilsynet. Det synes jeg var et dårlig svar – et svar som ikke bærer frem noen tungtveiende grunner for at man ikke kan bruke det tilsynsorganet som allerede finnes, som er inne i institusjonene, og som har sanksjonsmuligheter. Det gjenstår da den konklusjon at man ikke vil, at man dekker det til med å gå en helt unødvendig runde til for å utrede. Det er en underlig holdning hvis man har som utgangspunkt at studentene etter hvert bør få et skikkelig læringsmiljø.

Så skal jeg til slutt bare nevne at vi også er bekymret når det gjelder åremålstilsettingen, når det viser seg at den kan dras ut til 19 år. Det ønsker vi ikke. Derfor har vi altså ført inn noen merknader om at vi må se noe nærmere på dette.

Søren Fredrik Voie (H): Det er jo hyggelig å registrere den brede tilslutningen som det er til Regjeringens fremlegg i denne saken om bedre kvalitet i høyere utdanning, som lovendringen egentlig legger opp til. Det er også hyggelig å registrere at det er representanter i salen som synes at ting skulle ha gått enda fortere, og at Regjeringen skulle gjort enda mer på dette området, og jeg håper at en del av de forventningene kan bli innfridd rimelig fort.

Ett av ønskemålene med loven er at flere studenter skal kunne gjennomføre studiene, og ikke bare det at man skal kunne gjennomføre studiene, men man skal kunne gjennomføre dem med godt resultat og på normert tid. Sett i sammenheng med dagens situasjon og de resultater man har på dette området, er det en meget ambisiøs målsetting. Det gjelder også det som går på internasjonalisering, som har vært sterkt fremme i debatten i dag.

Men komiteens leder Rolf Reikvam var inne på at selv om vi gjør et lovvedtak, så gir ikke det i seg selv resultater. Resultatene skal oppnås på den enkelte institusjon i godt samarbeid mellom våre gode fagfolk og våre ambisiøse studenter, og gjennom det gode studiemiljøet som de i fellesskap greier å skape.

Gjennom lovvedtaket gis nå den enkelte institusjon, den enkelte høyskole og det enkelte universitet frihet til å bygge opp ledelse og struktur, styring og samarbeidsformer på en måte som de selv ønsker, og som de selv finner er best egnet for sin virksomhet. Og så langt har vi imøtekommet institusjonenes og sektorens ønsker og målsettinger.

Så blir det brukt mye tid på dette akkrediteringsorganet, at det også er et steg på veien til å øke kvaliteten. Og så langt er jeg enig i det. Men også på det området løser ikke det at vi lovfester et akkrediteringsorgan, og heller ikke det at vi oppretter det, spørsmålet om kvalitet i høyere utdanning. Langt på vei er det også et ansvar som må ligge på den enkelte institusjon, at man har gode, interne kvalitetssikringssystemer, at man har rutiner i den enkelte organisasjon og den enkelte institusjon som takler avvik når de oppstår, og er i stand til å ta innover seg at det er noen som gjør ting bedre, og at man har mulighet til å lære av det for å forbedre virksomheten som man holder på med på egen høyskole og eget universitet. Kort sagt er dette et ledelsesansvar som vi i stor grad må presisere at, uavhengig av lovgivningen, ligger hos den enkelte som sitter med det daglige ansvaret.

Helt til slutt har jeg lyst til å presisere – siden det har vært gjort et poeng av hvordan Høyre kan være med på noen formuleringer om norsk språk – at vi synes de formuleringene som er lagt inn fra flertallet, på en god måte ivaretar det norske språk og den norske kulturarven, som Høyre fortsatt vil være en ivrig talsmann for.

Ursula Evje (FrP): Flere studenter på kortere tid! I dag er dette god Høyre-politikk. Forrige gang tema var oppe, i forbindelse med Reform 94, var dette Hernes’ arbeiderpartipolitikk. Hva skal velgerne tro om denne blandingen?

At Arbeiderpartiet sier de ikke forstår våre særmerknader, er som forventet. Når Høyre og Kristelig Folkeparti mener at uavhengigheten til organet er sikret, taler det for seg selv, spesielt når departementet har forskriftsrett til svært mye når det gjelder hva NOKU skal gjøre, og hvordan NOKU skal gjøre det. Når departementet siden ikke kan overprøve NOKUs vedtak, er dette kun en floskel. Det materielle innholdet ligger i forskriftsretten.

Fremskrittspartiet vil ha fleksibilitet når det gjelder tilsetting i undervisnings- og forskerstillinger. Formålet med fleksibilitet er raskt å kunne gjøre nødvendige endringer når f.eks. studentenes fagvalg endrer seg, og bemanningen må endres ved enkelte fakulteter eller avdelinger som følge av dette. For Fremskrittspartiet er det studenten og forskningen som er det viktigste forhold å ta hensyn til ved en kvalitetsreform innen høyere utdanning. På tross av ønsket om økt fleksibilitet er vi helt klar i vårt syn på at midlertidighet i inntil 20 år i lønnede ansettelsesforhold er en uholdbar situasjon. Perioder som vitenskapelig assistent og post-doc.-stilling er da inkludert.

På grunn av dette vil vi ikke støtte Regjeringens forslag, men avvente konklusjonen til Arbeidslivslovutvalget. Dette betyr at vi får lovfestet adgang til åremålsstillinger knyttet til prosjekt, men at avgrensning om lengde på disse stillingene blir gjort så snart Arbeidslivslovutvalget har avsluttet sitt arbeid.

Til slutt vil jeg understreke at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet hadde flertall for en annen og enklere struktur ved behandlingen av Mjøs-utvalgets innstilling for et år siden, en struktur som gikk på en samlet faglig og administrativ virksomhet på avdelings eller grunnivå. Denne modellen ville ha medvirket til at effektive kvalitetssikringsrutiner kunne bli utarbeidet for alle institusjoner, og lojalitetsbindingene ville være langt klarere enn de er med dagens flertallsmodell, som fremstår som til dels uryddig og en virkelig hodepine i forhold til kvalitetsprinsipper som må være til stede for å sikre både studentene og forskningen.

Presidenten: Debatten i sak nr. 1 er avsluttet.

(Votering, se side 339)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram åtte forslag. Det er:

  • forslag nr. 1 og 2, fra Vidar Bjørnstad på vegne av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 3, fra Ursula Evje på vegne av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Jan Simonsen

  • forslag nr. 4–8, fra Ursula Evje på vegne av Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen

Forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet lyder:

«Stortinget ber Regjeringen lokalisere Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen utenfor Oslo.»

Dette forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak:

A.

Lov

om endringer i lov 12. mai 1995 nr. 22 om

universiteter og høgskoler og lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell

I

I lov 12. mai 1995 nr. 22 om universiteter og høgskoler gjøres følgende endringer:

§ 1 skal lyde:

Institusjoner loven gjelder for

  • 1. Denne loven gjelder for statlige høgre utdanningsinstitusjoner:

    • a)universiteter

    • b)vitenskapelige høgskoler

    • c)statlige høgskoler

    • d)kunsthøgskoler

  • 2.Kongen fastsetter institusjonsstruktur. Hvilken kategori den enkelte institusjon tilhører, avgjøres av Kongen på grunnlag av en uavhengig faglig vurdering. Kongen fastsetter institusjonens navn.

  • 3.Kongen kan bestemme at deler av loven skal gjelde for andre statlige institusjoner som gir utdanning på faglig nivå med universiteter og høgskoler.

§ 2 nr. 1 skal lyde:

  • 1. Institusjonene under denne lov skal gi høgre utdanning som er basert på det fremste innen forskning, kunstnerisk utviklingsarbeid og erfaringskunnskap. Institusjonene innenfor høgre utdanning og forskning skal samarbeide og utfylle hverandre i sine faglige aktiviteter (Norgesnettet). Utdanningstilbud skal utformes og ses i sammenheng med andre nasjonale og internasjonale utdanningstilbud.

§ 2 nr. 4, 5 og 6 skal lyde:

  • 4. Institusjonene har ansvar for å formidle kunnskap om virksomheten og for å utbre forståelse for og anvendelse av vitenskapens metoder og resultater, både i offentlig forvaltning, kulturliv og næringsliv.

  • 5. Institusjonene skal samarbeide med samfunns- og arbeidsliv.

  • 6. Institusjonene har organisatorisk og faglig ansvar for å gi tilbud om etter- og videreutdanning på sine fagområder.

Nåværende nr. 6 blir nr. 7 og skal lyde:

  • 7. Universitetene og de vitenskapelige høgskolene har et særlig nasjonalt ansvar for grunnforskning og forskerutdanning og for å bygge opp, drive og vedlikeholde forskningsbiblioteker og museer med vitenskapelige samlinger og publikumsutstillinger. Andre institusjoner kan tillegges et tilsvarende ansvar på sine særskilte fagområder. Kunsthøgskolene skal ivareta et nasjonalt ansvar for hele bredden av forsknings- og utviklingsoppgaver på sine fagområder.

Nåværende nr. 7 oppheves.

§ 2 ny nr. 8 skal lyde:

  • 8.Institusjonene skal ha tilfredsstillende interne systemer for kvalitetssikring. Studentevaluering av utdanningen skal inngå i systemene for kvalitetssikring. Departementet kan gi forskrift.

Kapittel 2 får tittelen:

Institusjonens ledelse

§ 3 oppheves.

§ 4 får tittelen:

Institusjonens styre

§ 4 nr. 4 skal lyde:

  • 4. Styret selv fastsetter virksomhetens interne organisering på alle nivåer. Organiseringen må sikre at studentene og de tilsatte blir hørt.

§ 5 skal lyde:

Delegasjon

  • 1. Alle beslutninger ved institusjonen truffet av andre enn styret, treffes etter delegasjon på styrets vegne og på dettes ansvar.

  • 2. Styret kan delegere sin avgjørelsesmyndighet til andre ved institusjonen i den utstrekning det ikke følger av denne lov at styret selv skal treffe vedtak, eller det er andre særlige begrensninger i adgangen til å delegere.

  • 3. For så vidt gjelder §§ 32 og 50 kan departementet, etter forslag fra styret, bestemme at styret kan delegere myndighet til andre ved institusjonen.

  • 4. Styret avgjør klage over vedtak truffet av andre som har fått delegert myndighet etter § 5 nr. 2, i den utstrekning dette ikke er delegert til styrets klagenemnd, jf. § 24 nr. 1. Tilsvarende avgjør avdelingen klage over vedtak truffet av grunnenhet.

§ 6 skal lyde:

Styrets sammensetning

  • 1. Styret består av rektor, prorektor, to medlemmer valgt blant tilsatte i undervisnings- og forskerstilling, ett medlem valgt blant de teknisk og administrativt tilsatte, to medlemmer valgt blant studentene og fire eksterne medlemmer. Rektor er styrets leder.

  • 2. Medlemmene av styret er fritatt fra ordinær arbeidsplikt i funksjonsperioden i den grad vervene gjør det nødvendig. Styret fastsetter fritakets omfang og innhold.

  • 3. Eksterne styremedlemmer og studenter har krav på en rimelig godtgjøring for vervet, etter regler fastsatt av styret.

  • 4. Departementet kan i særlige tilfeller fastsette annen styringsordning enn bestemt i nr. 1.

§ 7 oppheves.

§ 8 oppheves.

§ 10 skal lyde:

Valg av rektor og prorektor

  • 1. Rektor og prorektor velges for fire år om gangen.

  • 2. Valgbare som rektor og prorektor er institusjonens fast tilsatte i minst halv undervisnings- og forskerstilling. Åremålstilsatte i minst halv undervisnings- og forskerstilling eller i stilling som leder for avdeling eller grunnenhet er valgbare, dersom tilsettingsforholdet varer ut funksjonsperioden. Ingen kan gjenvelges som rektor eller prorektor hvis vedkommende vil ha fungert i dette verv i et sammenhengende tidsrom på åtte år ved den nye valgperiodens begynnelse.

  • 3.Ved opptelling skal stemmene vektes etter en fordelingsnøkkel fastsatt av styret, innenfor følgende rammer:

    • a.tilsatte i undervisnings- og forskerstilling 51-71 prosent

    • b. teknisk og administrativt tilsatte 5-25 prosent

    • c. studenter 15-30 prosent Foretas valget i særskilt valgforsamling, skal denne ha en tilsvarende sammensetning.

  • 4. Styret selv fastsetter nærmere regler om valgene.

  • 5. Etter forslag fra styret kan departementet fastsette at rektor tilsettes på åremål for fire år om gangen. Ingen kan være tilsatt som rektor i en sammenhengende periode på mer enn åtte år.

§ 11 skal lyde:

Valg og oppnevning av styret

  • 1. Styremedlemmer som er tilsatt ved institusjonen, og varamedlemmer for disse, velges for fire år. Valget foretas særskilt for de to gruppene fast tilsatte og midlertidig tilsatte i undervisnings- og forskerstilling og tilsatte i teknisk eller administrativ stilling.

  • 2. Styremedlemmer fra studentgruppen, og varamedlemmer for disse, velges for ett år.

  • 3. Forslag til eksterne styremedlemmer og varamedlemmer for disse fremmes av institusjonens styre. For Samisk høgskole fremmes forslag av høgskolens styre og av Sametinget. For kunsthøgskolene fremmes forslag av høgskolens styre og av Norsk kulturråd. Departementet oppnevner på fritt grunnlag eksterne medlemmer og varamedlemmer for disse for fire år.

  • 4. Tilsatt i administrativ lederstilling etter 32 er ikke valgbar til institusjonens styre. Styret selv gir regler om hvilke lederstillinger som omfattes av denne bestemmelsen.

  • 5. Ingen kan gjenvelges som styremedlem hvis vedkommende vil ha fungert i dette verv i et sammenhengende tidsrom på åtte år ved begynnelsen av den nye valgperioden.

  • 6.Kravene i likestillingsloven 21 om representasjon av begge kjønn skal være oppfylt innen den enkelte valgkrets.

  • 7.Styret selv fastsetter nærmere regler om valgene.

Nåværende kapittel 3 oppheves.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

Nytt kapittel 3 skal lyde:

Organ for akkreditering og evaluering

12. Formål og definisjon

  • 1.Organet skal være et uavhengig statlig organ som gjennom akkreditering og evaluering skal kontrollere kvaliteten ved norske institusjoner som tilbyr høgre utdanning, samt godkjenne utdanning fra institusjoner som ikke går inn under denne lov. Akkrediterings- og evalueringsvirksomheten skal utformes slik at institusjonene kan dra nytte av den i sitt kvalitetssikrings- og utviklingsarbeid.

  • 2.Akkreditering forstås i denne lov som en faglig bedømming av om en høgre utdanningsinstitusjon og de studier denne tilbyr fyller et gitt sett av standarder. Akkrediteringen skal baseres på evaluering foretatt av eksterne sakkyndige oppnevnt av organet. Akkreditering er en forutsetning for at en institusjon kan tilby utdanninger som er etablert med hjemmel i 45 og 46.

  • 3.Departementet kan gi forskrift om saksbehandling og fastsetting av standarder som skal legges til grunn for akkrediteringen.

13. Organets oppgaver og myndighet

  • 1.Organets oppgaver er:

    • a.Evaluering av institusjonenes system for kvalitetssikring.

    • b.Akkreditering av institusjoner.

    • c.Akkreditering av studietilbud.

    • d.Revidering av akkreditering som allerede er gitt.

    • e.Evalueringer av betydning for å kunne bedømme kvaliteten i høgre utdanning. Departementet kan pålegge organet å foreta slike evalueringer.

    • f.Generell godkjenning av utdanning fra institusjoner som ikke går inn under denne lov.

  • 2.Hvis organet finner at en institusjon ikke lenger oppfyller vilkårene for akkreditering, skal det gis en frist for å rette forholdene. Hvis vilkårene for akkreditering fortsatt ikke er tilstede, skal organet trekke akkrediteringen tilbake.

  • 3.Departementet kan ikke gi organet pålegg utover det som er hjemlet i lov eller fastsettes av departementet i forskrift, og kan ikke overprøve organets akkrediteringer.

  • 4.Organets vedtak etter 48 som gjelder godkjenning av utdanning fra institusjoner som ikke går inn under denne lov, kan påklages til en klagenemnd oppnevnt av departementet. Departementet fastsetter forskrift om klageadgang på andre avgjørelser. Organets vedtak overfor private institusjoner kan i forskrift unntas fra bestemmelsene om klage i forvaltningsloven kap. VI.

  • 5.Alle evalueringer som foretas av organet er offentlige, og organet skal bidra til at disse gjøres kjent.

14. Organets styre

  • 1.Organet ledes av et styre som har det overordnede ansvar for organets virksomhet og de beslutninger som organet treffer.

  • 2.Styret oppnevnes av Kongen og består av fem medlemmer og tre varamedlemmer, hvorav ett medlem og ett varamedlem skal være studenter. Departementet oppnevner styrets leder.

  • 3.Styrets funksjonstid er fire år. Studentmedlemmer oppnevnes for to år.

  • 4.Medlemmer av styret kan ikke inneha ledende stilling eller verv ved institusjoner under denne lov.

  • 5.Styret tilsetter daglig leder for organet på åremål. Åremålsperioden skal være seks år.

Presidenten: Her foreligger et avvikende forslag, nr. 5, fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen. Forslaget lyder:

Ǥ 12 nr. 3 skal lyde:

Akkreditering og evaluering skal skje på grunnlag av de standarder som legges til grunn ved tilsvarende utdanninger ved ledende institusjoner internasjonalt.

§ 12 ny nr. 4 skal lyde:

Styret for organet gir innstilling til departementet om saksbehandlingsregler. Reglene godkjennes av departementet.

§ 13 nr. 4 skal lyde:

Organets vedtak etter § 48 kan påklages til en uavhengig ankenemnd oppnevnt av departementet. Departementet fastsetter forskrift om klageadgang.

Alle evalueringer som foretas av organet er offentlige, og organet skal bidra til at disse gjøres kjent.

§ 13 nr. 5. skal lyde:

Organets ansvar og myndighet overfor private høyere utdanningsinstitusjoner hjemles i privathøyskoleloven.

§ 14 nr. 2 skal lyde:

Styret og styrets leder oppnevnes av Kongen og består av fem medlemmer og tre varamedlemmer, hvorav ett medlem og ett varamedlem skal være studenter.»

Det voteres først alternativt mellom komiteens innstilling til § 12 nr. 3 og ny nr. 4, § 13 nr. 4 og 5 og § 14 nr. 2 og forslaget fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen. Deretter voteres over de øvrige nummer under §§ 12, 13 og 14.

Votering:
  • 1. Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til § 12 nr. 3 og ny nr. 4, § 13 nr. 4 og 5 og § 14 nr. 2 og forslaget fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen bifaltes innstillingen med 60 mot 11 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 15.02.53)

  • 2. Komiteens innstilling til de øvrige nummer under §§ 12, 13 og 14 bifaltes enstemmig.

Videre var innstillet:

§ 15 nr. 2 skal lyde:

  • 2. Direktøren er den øverste leder for den samlede administrative virksomhet ved institusjonen, innenfor de rammer som styret fastsetter.

Nåværende § 19 nr. 1 oppheves.

Nåværende nr. 2 blir nr. 1.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

§ 19 nr. 2 skal lyde:

  • 2. Studentene skal ha minst 20 prosent og aldri mindre enn to av medlemmene i alle kollegiale organer som tildeles beslutningsmyndighet, hvis ikke det delegerende organ enstemmig bestemmer noe annet.

Presidenten: Her foreligger et avvikende forslag, nr. 4, fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen. Forslaget lyder:

Ǥ 19. nr. 2 skal lyde:

Studentene skal ha minst 20 pst. og aldri mindre enn to av medlemmene i alle kollegiale organer som tildeles beslutningsmyndighet. Unntatt fra denne bestemmelsen er tilsettingsorgan etter § 30 nr. 1.»

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen bifaltes innstillingen med 60 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.03.44)Videre var innstillet:

§ 23 skal lyde:

Møtebok

Det skal føres møtebok for styret og for andre styringsorganer, styrer og utvalg med vedtakskompetanse. Det oppnevnende organ kan bestemme at det også skal føres møtebok for andre utvalg.

§ 24 nr. 1 skal lyde:

  • 1. Styret kan selv oppnevne en klagenemnd som avgjør klager og saker etter 42 nr. 3 og 54 på vegne av styret. Klagenemndas saksområde fastsettes ved generell instruks gitt av styret selv.

§ 25 nr. 1 skal lyde:

  • 1. Klagenemnda skal ha fem medlemmer med personlige varamedlemmer. To av medlemmene skal være studenter. Leder og varamedlem for leder skal fylle de lovbestemte krav for lagdommere. Leder og varamedlem for leder skal ikke være tilsatt ved institusjonen.

§ 27 nr. 2 og 3 skal lyde:

  • 2. Ved valg til organ som nevnt i nr. 1 skal det avholdes urnevalg blant studentene, med mindre allmøte enstemmig bestemmer noe annet. Et vedtak om annen valgordning enn urnevalg gjelder kun for første påfølgende valg.

  • 3. Institusjonen skal legge forholdene til rette slik at studentorganene kan drive sitt arbeid på en tilfredsstillende måte. Omfanget av tilretteleggingen skal spesifiseres i en avtale mellom institusjonen og øverste studentorgan.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

§ 30 skal lyde:

Utlysning av og tilsetting i undervisnings- og forskerstillinger

  • 1.Tilsetting i undervisnings- og forskerstillinger foretas av styret, eller etter styrets beslutning av underordnet organ eller ett eller flere tilsettingsutvalg. Styret selv fastsetter sammensetningen av tilsettingsutvalget. Studentene skal være representert i tilsettingsorganet, hvis ikke styret enstemmig bestemmer noe annet.

  • 2.Tilsetting på åremål kan skje i undervisnings- og forskerstillinger når tjenestemannen skal delta i prosjekt.

  • 3. Tilsettingsorganet utlyser selv undervisnings- og forskerstillinger. Medlem av annet tilsettingsorgan enn styret kan likevel alltid kreve at styret selv foretar utlysingen. Hvis det ene kjønn er klart underrepresentert innen den aktuelle stillingskategori på vedkommende fagområde, skal de som er av dette kjønn spesielt inviteres til å søke. Styret kan bestemme at en stilling kun skal utlyses for det underrepresenterte kjønn.

  • 4. Tilsetting i undervisnings- og forskerstillinger skjer på grunnlag av innstilling. Innstilling skjer ut fra sakkyndig bedømmelse etter den stillingsbeskrivelse som er gitt i utlysing og betenkning. Tilsettingsorganet kan avgjøre at det i tillegg skal gjennomføres intervju, prøveforelesninger eller andre prøver. Tilsettingsorganet kan i særskilte tilfeller bestemme at kravet om sakkyndig bedømmelse kan fravikes for undervisnings- og forskerstillinger som ikke er førstestillinger eller professorstillinger. Når det foretas sakkyndig bedømmelse, skal begge kjønn være representert blant de sakkyndige. Det skal legges vekt på likestillingshensyn ved tilsetting. I stillinger hvor det stilles krav om pedagogiske kvalifikasjoner, skal det foretas en særskilt vurdering av om søkerne oppfyller disse. Styret gir nærmere regler om bedømmelsen, jf. likevel nr. 6.

  • 5. Styret selv bestemmer hvem som skal innstille og fastsetter nærmere regler om innstilling m.m.

  • 6. Departementet kan gi nærmere bestemmelser om fremgangsmåte og kriterier for tilsetting eller opprykk i undervisnings- og forskerstilling.

Presidenten: Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen har varslet at de går mot nr. 1 tredje punktum. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet går mot nr. 2.

Votering:
  • 1. Komiteens innstilling til § 30 nr. 1 første og andre punktum bifaltes enstemmig.

  • 2. Komiteens innstilling til § 30 nr. 1 tredje punktum bifaltes med 60 mot 11 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 15.04.38)

  • 3. Komiteens innstilling til § 30 nr. 2 bifaltes med 40 mot 31 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 15.05.01)

  • 4. Komiteens innstilling til § 30 nr. 3, 4, 5 og 6 bifaltes enstemmig.

Videre var innstillet:

Ny § 30 a skal lyde:

30 a. Tilsetting av leder for avdeling og grunnenhet

  • 1.Leder for avdeling og grunnenhet kan tilsettes på åremål. Åremålsperioden skal være fire år. Ingen kan være tilsatt på åremål i stilling etter denne paragraf i mer enn til sammen tolv år.

  • 2.Styret foretar selv utlysing og tilsetting av leder for avdeling og grunnenhet. Tilsetting skjer på grunnlag av innstilling fra et innstillingsutvalg oppnevnt av styret. Studentene skal være representert i innstillingsutvalget, hvis ikke styret enstemmig bestemmer noe annet.

  • 3.Når særlige grunner taler for det, kan styret selv foreta tilsetting uten forutgående kunngjøring.

Ny § 30 b skal lyde:

30 b. Tilsetting av rektor

Hvis departementet har fastsatt at rektor tilsettes på åremål etter 10 nr. 5, foretar styret selv utlysing og tilsetting av rektor. Tilsetting skjer på grunnlag av innstilling fra et innstillingsutvalg oppnevnt av styret. Studentene skal være representert i innstillingsutvalget, hvis ikke styret enstemmig bestemmer noe annet.

§ 32 skal lyde:

Tilsetting i administrative lederstillinger

  • 1. Styret foretar selv utlysing og tilsetter administrerende direktør for institusjonen, administrerende direktørs stedfortreder ved institusjoner med slik stilling, og etter styrets nærmere bestemmelser andre administrative ledere. Tilsetting i stilling som administrerende direktør kan skje på åremål.

  • 2. Tilsetting som administrerende direktør skjer på grunnlag av innstilling fra et innstillingsutvalg oppnevnt av styret. Studentene skal være representert i innstillingsutvalget, hvis ikke styret enstemmig bestemmer noe annet. Tilsetting i andre stillinger etter denne paragraf skjer på grunnlag av innstilling fra administrerende direktør.

§ 37 får tittelen:

Krav for opptak til høgre utdanning

§ 37 ny nr. 3 skal lyde:

  • 3.Departementet kan i forskrift fastsette at institusjonene i særskilte tilfeller kan gjøre unntak fra bestemmelsen om generell studiekompetanse for søkere under 25 år.

Nåværende nr. 3 og 4 blir nye nr. 4 og 5.

§ 37 nr. 6 og 7 skal lyde:

  • 6. Styret kan fastsette særlige faglige minstekrav ved opptak til høgre grads studier.

  • 7. Den som er tatt opp som student ved en institusjon under loven, har adgang til åpne studier ved de øvrige, så fremt opptakskravet er generell studiekompetanse og søkeren ikke er tatt opp med hjemmel i nr. 2, 3 eller 4.

§ 38 nr. 1 og 2 skal lyde:

  • 1. Det skal være eget opptak til høgre grads studier.

  • 2. Departementet kan gi bestemmelser om nasjonal samordning, herunder klagebehandling, av opptakene.

§ 39 nr. 1 skal lyde:

  • 1. Når kapasitetshensyn eller ressurshensyn krever det kan styret selv regulere adgangen til det enkelte studium eller deler av det, innenfor de rammer og mål som gis av overordnet myndighet.

§ 39 nr. 3 skal lyde:

  • 3. Departementet gir forskrift om rangering av søkerne.

§ 40 nr. 3 og 4 skal lyde:

  • 3. Styret gir nærmere regler om adgangen til å gå opp til eksamen uten å være opptatt som student, og kan fastsette særskilt oppmeldingsfrist for slik eksamen.

  • 4. Styret kan fastsette at eksamenskandidater som ikke er tatt opp som studenter til vedkommende studium, skal betale et vederlag som dekker institusjonens merutgifter ved å holde eksamen for denne gruppen. Studenter som følger utdanningsplan skal ikke betale slikt vederlag. Departementet kan gi forskrift.

§ 42 nr. 2, 3 og 4 skal lyde:

  • 2. En student som grovt klanderverdig har opptrådt på en slik måte at det er skapt fare for liv eller helse for pasienter, klienter, barnehagebarn, elever eller andre som studenten har å gjøre med som del i klinisk undervisning eller praksisopplæring, eller som gjør seg skyldig i grove brudd på taushetsplikt eller i grovt usømmelig opptreden overfor disse, kan etter vedtak av styret selv utestenges fra studiet i inntil 3 år. Institusjonen skal informere Sosial- og helsedirektoratet om utestenging etter dette alternativ når det gjelder studenter som følger utdanninger som kan utløse rett til autorisasjon etter helsepersonelloven § 48 første ledd.

  • 3. En student som har opptrådt slik som beskrevet i § 54 nr. 1 eller 2, kan ved vedtak av styret selv eller styrets klagenemnd, jf. 24 nr. 1, utestenges fra institusjonen og fratas retten til å gå opp til eksamen ved institusjoner under denne lov i inntil ett år. Departementet gir nærmere regler om informasjonsrutiner m.v.

  • 4. Vedtak om bortvisning eller utestenging treffes med minst to tredelers flertall. Vedtak om slik reaksjon kan påklages av studenten etter reglene i forvaltningsloven. Departementet eller særskilt klageorgan oppnevnt av dette, er klageinstans.

§ 42 a nr. 5 skal lyde:

  • 5. En nasjonal nemnd oppnevnt av departementet avgjør, etter uttalelse fra styret, om studenten skal nektes retten til å delta i klinisk undervisning eller praksisopplæring. Forvaltningsloven § 42 gjelder tilsvarende. Nemnda skal ha fem medlemmer. Lederen skal oppfylle kravene til lagdommer, og to av medlemmene skal oppnevnes etter forslag fra studentenes organisasjoner.

Ny § 42 b skal lyde:

Utestenging etter skikkethetsvurdering

  • 1. Kongen kan fastsette at i enkelte utdanninger skal institusjonen vurdere om den enkelte student er skikket for yrket. Skikkethetsvurdering skal foregå gjennom hele studiet.

  • 2. Vitnemål for fullført utdanning forutsetter at studenten er vurdert som skikket for yrket.

  • 3. Styret selv kan etter innstilling fra en egen skikkethetsnemnd vedta at en student ikke er skikket for yrket. Student som ikke er skikket for yrket, kan utestenges fra studiet.

  • 4. Vedtak om at en student ikke er skikket og om utestenging, treffes med minst to tredels flertall. Vedtak kan påklages av studenten etter reglene i forvaltningsloven. Departementet er klageinstans.

  • 5. Studenten har rett til å la seg bistå av advokat eller annen talsperson fra sak er reist i skikkethetsnemnda. Utgiftene ved dette dekkes av institusjonen.

  • 6. Reglene i § 43 gjelder tilsvarende.

  • 7. Departementet gir forskrift om skikkethetsvurdering i de enkelte utdanninger.

Kapittel 10 får tittelen:

Læringsmiljø. Grader. Eksamen

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

§ 44 skal lyde:

Læringsmiljø

  • 1. Styret har det overordnede ansvar for studentenes læringsmiljø. Styret skal, i samarbeid med studentsamskipnadene, legge forholdene til rette for et godt studiemiljø og arbeide for å bedre studentvelferden på lærestedet.

  • 2.Styret har ansvar for at læringsmiljøet på institusjonen, herunder det fysiske og psykiske arbeidsmiljø, er fullt forsvarlig ut fra en samlet vurdering av hensynet til studentenes helse, sikkerhet og velferd. I utformingen av det fysiske arbeidsmiljøet skal det, så langt det er mulig og rimelig, sørges for:

    • a.at lokaler, adkomstveier, trapper m.v. er dimensjonert og innredet for den virksomhet som drives.

    • b.at lokalene har gode lys- og lydforhold og forsvarlig inneklima og luftkvalitet.

    • c.at lokalene blir vedlikeholdt og er rene og ryddige.

    • d.at lokalene er innredet slik at uheldige fysiske belastninger for studentene unngås.

    • e.at virksomheten er planlagt slik at skader og ulykker forebygges.

    • f.at tekniske innretninger og utstyr er forsynt med verneinnretninger og blir vedlikeholdt slik at studentene er vernet mot skader på liv og helse.

    • g.at lokaler, adkomstveier, sanitæranlegg og tekniske innretninger er utformet på en slik måte at funksjonshemmede kan studere ved institusjonen.

    • h.at læringsmiljøet er innrettet for studenter av begge kjønn.

    • i. at læringsmiljøet er utformet etter prinsippet om universell utforming. Departementet kan fastsette forskrift.

  • 3. Ved institusjonen skal det være et læringsmiljøutvalg som skal bidra til at bestemmelsene i nr. 1 og 2 blir gjennomført. Utvalget skal delta i planleggingen av tiltak vedrørende læringsmiljø, og nøye følge utviklingen i spørsmål som angår studentenes sikkerhet og velferd. Styret kan tillegge utvalget også andre oppgaver. Læringsmiljøutvalget rapporterer direkte til styret, og skal hvert år avgi rapport om institusjonens arbeid med læringsmiljø. Studentene og institusjonen skal ha like mange representanter hver i utvalget. Utvalget velger hvert år leder vekselvis blant institusjonens og studentenes representanter.

  • 4.Institusjonens arbeid med læringsmiljøet skal dokumenteres og inngå som en del av institusjonens interne systemer for kvalitetssikring etter 2 nr. 8.

  • 5.Institusjonen skal, så langt det er mulig og rimelig, legge studiesituasjonen til rette for studenter med særskilte behov. Tilretteleggingen må ikke føre til en reduksjon av de faglige krav som stilles ved det enkelte studium.

Presidenten: Her foreligger et avvikende forslag, nr. 3, fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Jan Simonsen. Forslaget lyder:

Ǥ 44 skal lyde:

Læringsmiljø

1. Styret har det overordnede ansvar for studentenes læringsmiljø. Styret skal, i samarbeid med studentsamskipnadene, legge forholdene til rette for et godt studiemiljø og arbeide for å bedre studentvelferden på lærestedet.

2. Styret har ansvar for at læringsmiljøet på institusjonen, herunder det fysiske og psykiske arbeidsmiljø, er fullt forsvarlig ut fra en samlet vurdering av hensynet til studentenes helse, sikkerhet og velferd. Arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrifter gjelder tilsvarende så langt den passer, med unntak av lovens kapittel VIII – XII B og kapittel XV.

3. Ved institusjonen skal det være et læringsmiljøutvalg og ett eller flere verneombud som skal ivareta studentenes rettigheter etter bestemmelsene i nr. 1, 2 og arbeidsmiljøloven. Læringsmiljøutvalg og verneombud skal ha de samme rettigheter og plikter som gjelder for arbeidsmiljøutvalg og verneombud etter arbeidsmiljølovens kapittel VII.

4. Institusjonens arbeid med læringsmiljøet skal dokumenteres og inngå som en del av institusjonens internkontrollsystemer etter arbeidsmiljølovens § 16 a med tilhørende forskrifter.

5. Arbeidstilsynet er tilsynsorgan. Arbeidsmiljølovens kapittel XIII gjelder tilsvarende.

6. Departementet kan fastsette forskrift.»

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Jan Simonsen bifaltes innstillingen med 50 mot 21 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.05.48)Videre var innstillet:

Ny § 44 a skal lyde:

Undervisning

  • 1. Studieåret er normalt 10 måneder. Styret fastsetter undervisningsterminene. Et fullt studieår er normert til 60 studiepoeng.

  • 2. Forelesninger er offentlige. Når forelesningenes art tilsier det, kan styret likevel bestemme at visse forelesninger bare skal være for institusjonens studenter eller visse grupper av studenter.

  • 3. Styret kan bestemme at andre enn fagets studenter skal få delta i kurs og øvelser når det er ledig kapasitet.

Presidenten: Det foreligger et forslag, nr. 2, fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet til nytt nr. 1. Det voteres først over dette forslaget, som lyder:

Ǥ 44 a nytt punkt 1 skal lyde:

Undervisningsspråket er til vanlig norsk.

Punkt 1, 2 og 3 i forslaget forskyves tilsvarende.»

Voteringstavlene viste at det var avgitt 35 stemmer for og 35b stemmer mot forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.(Voteringsutskrift kl. 15.06.22)

Åge Konradsen (H) (fra salen): Jeg stemte feil!

Flere representanter gav uttrykk for at de hadde stemt feil.

Presidenten: Da tar vi voteringen om igjen.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 40 mot 31 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.06.52)

Presidenten: Det voteres så over innstillingen.

Votering:Komiteens innstilling til ny § 44a bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

Ny § 44 b skal lyde:

Utdanningsplan

I løpet av første semester skal institusjonen og studenter som blir tatt opp til studier av 60 studiepoengs omfang eller mer, inngå en utdanningsplan. Utdanningsplanen skal inneholde bestemmelser om institusjonens ansvar og forpliktelser overfor studenten, og studentens forpliktelser overfor institusjonen og medstudenter. Departementet kan gi forskrift om innhold i utdanningsplan.

§ 45 får tittelen:

Grader og yrkesutdanninger. Titler

§ 45 nr. 1 og 2 skal lyde:

  • 1. Kongen bestemmer hvilke grader og yrkesutdanninger institusjonen kan gi, den tid det enkelte studium skal kunne gjennomføres på, og hvilken tittel graden eller yrkesutdanningen gir rett til. Departementet kan fastsette forskrift om krav til høgre grad og om omfang av selvstendig arbeid i høgre grad.

  • 2. En institusjon som har rett til å gi doktorgrad, kan på de samme fagområder tildele graden æresdoktor (doctor honoris causa) for betydningsfull vitenskapelig eller kunstnerisk innsats, eller fremragende arbeid til gavn for vitenskapen eller kunsten.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

§ 46 skal lyde:

Fag, emner og emnegrupper. Rammeplan. Studieplan

  • 1. Universiteter bestemmer selv hvilke fag, emner og emnegrupper institusjonen skal tilby, og som skal inngå i grunnlaget for en grad eller yrkesutdanning fastsatt med hjemmel i 45 nr. 1.

  • 2. Vitenskapelige høgskoler, statlige høgskoler og kunsthøgskoler bestemmer selv hvilke fag, emner og emnegrupper institusjonen skal tilby, og som skal inngå i grunnlaget for lavere grad eller yrkesutdanning fastsatt med hjemmel i 45 nr. 1. Innenfor de fagområder der de kan tildele doktorgrad bestemmer de selv hvilke fag, emner og emnegrupper institusjonen skal tilby, og som skal inngå i grunnlaget for øvrige grader eller yrkesutdanninger fastsatt med hjemmel i 45 nr. 1. For fagområder der de ikke kan tildele doktorgrad fastsetter departementet slike bestemmelser.

  • 3.Departementet kan fastsette at bestemte emner inntil 20 studiepoeng skal inngå i en grad.

  • 4. Departementet kan fastsette nasjonale rammeplaner for enkelte utdanninger.

  • 5. Styret fastsetter studieplan for det faglige innholdet i studiene, herunder bestemmelser om obligatoriske kurs, praksis og lignende og om vurderingsformer.

  • 6.Myndighet gitt i 46 nr. 1-2 kan trekkes tilbake av departementet dersom institusjonene ikke har tilfredsstillende interne systemer for kvalitetssikring, jf. 2 nr. 8.

Presidenten: Til § 46 nr. 6 foreligger et avvikende forslag, nr. 6, fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen. Forslaget har følgende ordlyd:

Ǥ 46 nr. 6 skal lyde:

Myndighet gitt i § 46 nr. 1–2 skal trekkes tilbake av departementet dersom institusjonene ikke har tilfredsstillende interne systemer for kvalitetssikring, jf. § 2 nr. 8.»

Votering:
  • 1. Komiteens innstilling til § 46 nr. 1, 2, 3, 4 og 5 bifaltes enstemmig.

  • 2. Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til § 46 nr. 6 og forslaget fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen bifaltes innstillingen med 60 mot 11 stemmer.

(Voteringsutskrift kl. 15.07.52)Videre var innstillet:

§ 47 skal lyde:

Godskriving av grad, yrkesutdanning, fag eller emne fra institusjon under denne lov

Grad, yrkesutdanning, fag, emne eller emnegruppe fra en institusjon som går inn under denne lov, skal godskrives studenten ved de andre institusjonene med samme antall studiepoeng. Vedkommende institusjon skal påse at det ikke gis dobbel uttelling for samme faginnhold.

§ 48 skal lyde:

Godkjenning av grad eller utdanning fra utenlandsk eller norsk institusjon som ikke går inn under denne lov

  • 1. Den som har grad eller utdanning fra utenlandsk eller norsk institusjon som ikke går inn under denne lov, kan søke organ for akkreditering og evaluering om å få utdanningen generelt godkjent som jevngod med grad, del av grad eller utdanning som gis ved institusjonene med hjemmel i 45 og 46. Departementet kan gi forskrift om godkjenning og klageadgang, jf. 13 nr. 4.

  • 2. Det tilligger den enkelte institusjon under denne lov å avgjøre søknader om godkjenning som faglig jevngod med grad, del av grad eller utdanning institusjonen gir. Godkjenning etter denne bestemmelsen gir rett til å bruke tittel som er fastsatt for den grad eller yrkesutdanning som det er jevnført med.

  • 3. Eksamen eller grad som er godkjent etter lov om eksamensrett for og statstilskudd til private høyskoler 9, skal godskrives studenten ved institusjoner under denne lov med samme antall studiepoeng.

  • 4. I særlige tilfeller kan godkjenning gis helt eller delvis på grunnlag av kunnskaper som er dokumentert på annen måte enn ved eksamen. Prøve til kontroll av de dokumenterte kunnskaper eller tilleggsprøve kan kreves avlagt.

§ 50 nr. 1 og 2 skal lyde:

  • 1. Styret skal sørge for at studentenes kunnskaper og ferdigheter blir prøvet og vurdert på en upartisk og faglig betryggende måte. Vurderingen skal også sikre det faglige nivå ved vedkommende studium. Det skal være ekstern evaluering av vurderingen eller vurderingsordningene.

  • 2. Styret oppnevner sensor ved eksamen, prøve, bedømmelse av oppgave eller annen vurdering når resultatet inngår på vitnemålet eller innregnes i karakter for vedkommende studium. Det skal være minst to sensorer, hvorav minst en ekstern, ved bedømmelse av kandidatenes selvstendige arbeid i høgre grad.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

§ 50 nr. 5, 6, 7 og 8 skal lyde:

  • 5. Ved ny sensurering etter § 51 nr. 2 og § 52 nr. 4 benyttes minst to nye sensorer, hvorav minst en ekstern. Endring kan gjøres både til gunst og ugunst for klager. Hvis den endelige karakter er fastsatt på grunnlag av både skriftlig og muntlig prøve, og klager får medhold i klage på sensuren over den skriftlige del av eksamenen, holdes ny muntlig prøve til fastsetting av endelig karakter.

  • 6. Vurderingsuttrykket ved eksamen, prøve, bedømmelse av oppgave eller annen vurdering skal være bestått/ikke bestått eller en gradert skala med fem trinn fra A til E for bestått og F for ikke bestått.

  • 7. Styret selv gir forskrift om avleggelse av og gjennomføring av eksamener og prøver, herunder vilkår for å gå opp til eksamen eller prøve på nytt og for adgang til ny praksisperiode, og bestemmelser om oppmelding og vilkår for oppmelding. For utdanninger med nasjonale rammeplaner fastsatt etter § 46 nr. 4 må forskriften ta utgangspunkt i de eventuelle generelle bestemmelser om eksamen og sensur som gis i rammeplanen. Styret kan delegere til avdeling eller grunnenhet å gi utfyllende regler om forhold som er særegne for den enkelte eksamen.

  • 8. Departementet kan fastsette alternative vurderingsformer til eksamen ved kunstutdanninger når faglige hensyn tilsier det.

Presidenten: Til § 50 nr. 6 foreligger et forslag, nr. 8, fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen til nytt annet punktum. Forslaget har følgende ordlyd:

Ǥ 50 nr. 6 nytt annet punktum skal lyde:

Den enkelte institusjon kan søke departementet om å få benytte alternativ karakterskala i tillegg til hovedmodellen.»

Votering:
  • 1. Forslaget fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen ble med 58 mot 12 stemmer ikke bifalt. (Voteringsutskrift kl. 15.08.32)

  • 2. Komiteens innstilling til § 50 nr. 5, 6, 7 og 8 bifaltes enstemmig.

Videre var innstillet:

§ 52 nr. 4, 5 og 6 skal lyde:

  • 4. En student kan klage skriftlig over karakteren for sine egne prestasjoner innen tre uker etter at eksamensresultat er kunngjort. Ny sensurering skal da foretas. Er krav om begrunnelse for karakterfastsetting eller klage over formelle feil ved oppgavegivning, eksamensavvikling eller gjennomføring av vurderingen framsatt, løper klagefristen etter denne paragraf fra studenten har fått begrunnelsen eller endelig avgjørelse av klagen foreligger. Ved bruk av løpende vurdering kan institusjonen bestemme om studenten skal framsette klage etter vurdering av separat prøve, oppgave eller annen vurdering, eller om klage skal framsettes når resultatet fra fag, emne eller emnegruppe er kunngjort.

  • 5. Bedømmelse av muntlig prestasjon og vurdering av praksisopplæring eller lignende som etter sin art ikke lar seg etterprøve, kan ikke påklages. Forprøver kan bare påklages når prøven ikke er bestått.

  • 6. Karakterfastsetting ved ny sensurering etter denne paragraf kan ikke påklages.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Videre var innstillet:

§ 53 skal lyde:

Vitnemål

  • 1. Institusjonen utferdiger vitnemål om fullført utdanning. Samtidig skal det utferdiges Diploma Supplement.

  • 2. Den som ikke har avsluttet utdanning skal på anmodning gis karakterutskrift for de eksamener eller prøver som han eller hun har bestått.

  • 3.For en kandidat som går opp til eksamen etter 40 nr. 1 annet punktum skal det angis på vitnemål eller karakterutskrift dersom kandidatens kunnskaper og ferdigheter er prøvet på en annen måte enn for studenter som er tatt opp ved studiet.

  • 4.Institusjonen skal tildele autorisasjon for helsepersonell, i forbindelse med utstedelse av vitnemål, i den utstrekning det er fastsatt i forskrift gitt i medhold av lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell m.v.

Presidenten: Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen har varslet at de går mot nr. 3.

Votering:
  • 1. Komiteens innstilling til § 53 nr. 3, bifaltes med 60 mot 11 stemmer.

    (Voteringsutskrift kl. 15.09.15)

  • 2. Komiteens innstilling til § 53 nr. 1, 2 og 4 bifaltes enstemmig.

Videre var innstillet:

§ 54 nr. 1 og 2 skal lyde:

  • 1. Styret selv eller styrets klagenemnd, jf. 24 nr. 1, kan annullere eksamen eller prøve, eller godkjenning av kurs, hvis studenten

    • a) ved hjelp av falskt vitnemål eller annen form for uredelig opptreden har skaffet seg adgang til å gå opp til vedkommende eksamen eller prøve, eller til å delta i vedkommende kurs, eller

    • b) forsettlig eller grovt uaktsomt har fusket eller forsøkt å fuske ved avleggelsen av, eller forut for endelig sensur av, vedkommende eksamen eller prøve, eller under gjennomføringen av vedkommende kurs.

  • 2. Styret selv eller styrets klagenemnd, jf. 24 nr. 1, kan annullere godskriving eller godkjenning av utdanning, eller fritak for eksamen eller prøve, hvis studenten har oppnådd dette ved hjelp av falskt vitnemål eller annen form for uredelig opptreden.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Presidenten vil her la votere over forslag nr. 7, fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen. Forslaget har følgende ordlyd:

«Ny § 54a skal lyde:

Departementet gir forskrift om lærerutdanningens innhold og struktur.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen ble med 60 mot 11 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.09.52)Videre var innstillet:

§ 54 c oppheves.

II

I lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell m.v. gjøres følgende endring:

§ 53 første ledd skal lyde:

Sosial- og helsedirektoratet gir autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning mot nærmere fastsatt godtgjørelse. Departementet kan i forskrift pålegge den enkelte utdanningsinstitusjon og andre med utdanningsansvar å gi autorisasjon for utdanninger der det ikke kreves praktisk tjeneste (turnustjeneste), jf. 48 andre ledd bokstav b. Sosial- og helsedirektoratet kan delegere myndighet til å gi spesialistgodkjenning til private yrkesorganisasjoner.

III

  • 1. Avsnitt I og II trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

  • 2. Departementet fastsetter overgangsregler.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.

Videre var innstillet:

B.

Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til en gjennomgang og modernisering av de nordiske avtaler på utdanningsområdet for å lette studentutveksling og godkjenning av utdanninger.

C.

Stortinget ber Regjeringen innen utgangen av 2002 komme tilbake med forslag om en uavhengig offentlig tilsynsordning med sanksjonsmyndighet som skal påse at institusjonene følger opp sitt ansvar for studentenes læringsmiljø.

Presidenten: B og C blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.