Odelstinget - Møte tirsdag den 3. juni 2003 kl. 18

Dato: 03.06.2003

Dokumenter: (Innst. O. nr. 87 (2002-2003), jf. Ot.prp. nr.41 (2002-2003))

Sak nr. 2

Innstilling frå samferdselskomiteen om lov om endringer i lov 29. november 1996 nr. 73 om formidling av landsdekkende postsendinger (postloven)

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ynske frå samferdslekomiteen vil presidenten foreslå at taletida vert avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe.

Vidare vil presidenten foreslå at det ikkje vert gitt høve til replikkar etter dei enkelte innlegga, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er vedteke.

Jorunn Ringstad (Sp) (ordførar for saka): Innst. O. nr. 87 gjeld endringar i postlova som i hovudsak er ei oppfølging av forslag som er sette fram i St.prp. nr. 46 for 2002-2003, om ytterlegare opning for konkurranse på marknaden for posttenester i Fellesskapet. Eg vil difor vise til debatten i samband med behandlinga av St.prp. nr. 46 for 2002-2003 i Stortinget tidlegare i dag.

I dette innlegget vil eg kome inn på nokre punkt som eg ikkje kommenterte i Stortinget tidlegare i dag.

I Ot.prp. nr. 41 for 2002-2003 er det teke inn eit forslag om presisering av prinsippet om geografisk einskapsporto. Etter postlova § 5 andre ledd skal det vere geografisk einskapsporto for tenester som kjem inn under einerettsområdet. Etter svalbardlova gjeld postlova også på Svalbard. Difor er det fastsett same portonivå for Svalbard som for fastlandet. Dette er gjort sjølv om meirverdiavgiftsreforma som gjeld for Fastlands-Noreg, ikkje gjeld for Svalbard. Longyearbyen lokalstyre er ueinig i at portonivået på Svalbard skal vere det same som på fastlandet, sidan meirverdiavgiftsreforma ikkje gjeld på Svalbard. Samferdsledepartement sitt forslag inneber ei klargjering av prinsippet om geografisk einskapsporto i høve til Svalbard. Utover dette har ikkje departementet sett det aktuelt å gjere endringar i einskapsportosystemet. Komiteen har ikkje hatt merknader til departementet sitt forslag og vil difor støtte presiseringa i § 5 i postlova.

I forslaget til endring av § 6 i postlova har departementet lagt inn vektgrense for fyrste vektklasse, 20 gram. I svaret som komiteen har fått på eit oversendt spørsmål, gjer departementet det klart at direktivet som skal innlemmast, ikkje gjer det nødvendig å ta inn fyrste vektklasse i nasjonal lovgiving. I ein fullstendig deregulert marknad kan innføring av fyrste vektklasse, 20 gram, for det nasjonale postselskapet vere konkurransesvekkjande i høve til andre postdistributørar, som ikkje må ta stilling til denne vektgrensa. Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet finn difor ikkje grunn til å ta dette inn i lovverket no.

§ 6 inneheld i tillegg endringar som opphevar Posten sin einerett på utgåande grensekryssande post, og endringar som viser gradvis reduksjon av einerettsområdet gjennom endra pris- og vektgrenser.

Denne liberaliseringa er Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet imot, og vi vil røyste mot § 6.

Eg vil vise til innstillinga på side 3, fyrste spalte, der det i siste merknaden frå Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er brukt feil ord. Det står at desse to partia vil stemme mot forslaget til endringar i postlova. For å presisere: Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil stemme for § 5, som er ei presisering av lovteksta, medan vi vil stemme mot § 6, som går på liberalisering av lova.

Presidenten: Presidenten har merka seg dei presiseringane som representanten Jorunn Ringstad no har gjort greie for.

Tor-Arne Strøm (A): Som jeg sa i mitt innlegg under debatten om Posten tidligere i dag, er Arbeiderpartiet skeptisk til ukritisk å følge den tempoplanen som Regjeringen foreslår, spesielt når det skal foretas en evaluering av direktivet i løpet av 2004. Jeg skal ikke bruke så mye tid, jeg vil bare si at jeg synes at Norges nasjonalforsamling kunne tatt seg tid til å vente på evalueringen før vi reduserer enerettsområdet ned til 50 gram.

På denne bakgrunnen vil Arbeiderpartiet stemme mot § 6 andre avsnitt andre punktum.

Sverre J. Hoddevik (H): Det meste av politikken angående denne saken ble debattert i Stortinget tidligere i dag. Jeg skal derfor prøve å holde et innlegg på 20 gram – iallfall innholdsmessig knyttet til denne minstevektgrensen på 20 gram som departementet forslagsvis har tatt inn i § 6 i loven.

Komiteen har korrespondert med departementet og fått et todelt svar om behovet for å ha denne parentesen på 20 gram inne i lovteksten. Svaret er kort fortalt at det har en positiv pedagogisk verdi for alle dem som skal forholde seg til dette regelverket i praksis, å kunne lese dette rett ut av teksten. Dessuten har det et poeng nummer to, som går på at dersom Posten stod fritt til sjøl å endre omfanget av første vektklasse, ville de i realiteten ha muligheten til å påvirke sitt eget enerettsområde. Dette er to poeng som vi har lyst til å legge vekt på, og vi støtter naturligvis departementets forslag.

Så var saksordføreren inne på mindretallsmerknaden fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, der det heter at innføring av første vektklasse, 20 gram, for det nasjonale postselskapet i et fullstendig deregulert marked vil være konkurransesvekkende i høve til andre postdistributører, som ikke må ta stilling til denne vektklassen. Til det er det å si fra vår side at dersom man kommer til et fullt liberalisert marked, må dette være et ikke-problem, for da har vi en annen lovrevisjon å forholde oss til. Så dette er brukbar tekst fram til man eventuelt kommer til et fullt liberalisert marked.

Statsråd Torild Skogsholm: Lovforslaget er i hovedsak en oppfølging av EUs nye direktiv om gradvis liberalisering av postmarkedet, som har vært drøftet her tidligere i dag.

For øvrig innebærer forslaget en presisering av kravet om geografisk enhetsporto i forhold til Svalbard.

Jeg ønsker å kommentere enkelte forhold som har blitt diskutert i forhold til innholdet i proposisjonen.

Jeg har merket meg at Arbeiderpartiets medlemmer i samferdselskomiteen mener at den videre liberaliseringen i 2006 ikke bør fastsettes i regelverket allerede nå.

Etter Regjeringens oppfatning er det best i samsvar med direktivet at den videre liberaliseringen i 2006 fastsettes i regelverket nå. Direktivets krav om ytterligere liberalisering i 2006 ligger fast, uavhengig av de rapporter og eventuelle forslag som etter direktivet skal utarbeides før den tid.

Løsningen har også etter min mening gode grunner for seg. Den bidrar til å sikre forutsigbarhet om videre liberalisering for Posten og for andre postoperatører. Som jeg også nevnte tidligere i dag, vil direktivet ikke endre kravene til tjenestetilbudet i Postens konsesjon. Det skal som før være geografisk enhetsporto for hele landet for tjenester innenfor enerettsområdet.

Når det gjelder forslaget om fullt ut å åpne opp markedet for post til utlandet, understreker jeg at endringsdirektivet trekker snevrere rammer for adgangen til å reservere post til utlandet enn postdirektivet fra 1997. Etter vår oppfatning er det best i samsvar med direktivet at dette markedet åpnes opp allerede fra 2003.

De fleste land i Europa har også i dag, rettslig og/eller faktisk, åpnet opp dette markedet for konkurranse. I tillegg tror jeg at markedet for internasjonal post er et av de markedene hvor Posten fortest vil merke konkurransen fra andre store operatører. Denne konkurransen tror jeg vil komme forbrukere og næringsliv til gode.

Jeg er derfor glad for at det er flertall i samferdselskomiteen for Regjeringens forslag om å åpne opp markedet for post til utlandet fullt ut for konkurranse.

Jeg har merket meg at mindretallet i samferdselskomiteen mener at Posten selv bør bestemme omfanget av første vektklasse. Dette vil i praksis innebære at enerettsområdet vil kunne variere som følge av selskapets bedriftsinterne beslutninger.

Så lenge vi har bestemmelser om enerett, bør det etter Regjeringens mening være myndighetenes oppgave å fastsette omfanget av denne, selv om dette vil kunne begrense Postens forretningsmessige frihet noe.

På denne bakgrunn er jeg derfor også meget tilfreds med at flertallet i samferdselskomiteen er enig i at området for første vektklasse bør fastsettes i loven, og ikke av Posten selv.

Presidenten: Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 2.

(Votering, sjå side 685)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

l o v

om endringer i lov 29. november 1996 nr. 73 om formidling av landsdekkende postsendinger (postloven)

I

I lov 29. november 1996 nr. 73 om formidling av landsdekkende postsendinger (postloven) gjøres følgende endringer:

§ 5 annet ledd nytt tredje punktum skal lyde:

Med geografisk enhetsporto menes like takster i hele lovens geografiske virkeområde.

Nåværende tredje punktum blir nytt fjerde punktum.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

§ 6 skal lyde:

§ 6 Enerett

Posten Norge AS skal innenfor de vekt- og prisgrenser som er angitt i annet ledd gis enerett til regelmessig å formidle mot vederlag lukket adressert innenriks brevpost og til å formidle i Norge tilsvarende sendinger fra utlandet, de vilkår som konsesjon etter § 4, jf. § 5, fastsetter. Eneretten omfatter ikke formidling av bøker, kataloger, aviser og blad, selv om disse sendes i lukket og adressert form. Kongen kan gi forskrift om hva som regnes for lukket brevpost.

Frem til og med 31. desember 2005 omfatter eneretten brevpost med vekt inntil 100 gram og med pris inntil tre ganger grunntaksten for et innenriks prioritert brev innenfor første vektklasse (20 gram). Fra og med 1. januar 2006 omfatter eneretten brevpost med vekt inntil 50 gram og med pris inntil to og en halv ganger grunntaksten for et innenriks prioritert brev innenfor første vektklasse (20 gram).

Departementet kan dispensere fra første ledd til fordel for en annen postoperatør med konsesjon etter § 4.

Presidenten: Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har varslet at de går imot hele paragrafen, mens Arbeiderpartiet går imot annet ledd annet punktum.

Votering:1. Komiteens innstilling til § 6 annet ledd annet punktum bifaltes med 42 mot 35 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 21.56.02)2. Komiteens innstilling til § 6 øvrige ledd og punktum bifaltes med 64 mot 13 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 21.56.23)Videre var innstillet:

II

Loven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer.

Presidenten: Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har varslet at de går imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 63 mot 13 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.56.48)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Presidenten har forstått det slik at Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil gå imot.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes med 63 mot 13 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.57.14)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.