Odelstinget - Møte fredag den 12. mars 2004 kl. 13.05

Dato: 12.03.2004

Dokumenter: (Innst. O. nr. 53 (2003-2004), jf. Ot.prp. nr. 26 (2003-2004))

Sak nr. 2

Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om endringer i lov 12. juni 1987 nr. 56 om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven)

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Første talar er Anita Apelthun Sæle – for ordføraren for saka, Ivar Østberg, som er medlem av Lagtinget.

Anita Apelthun Sæle (KrF): På vegner av Ivar Østberg skal eg leggja fram saka, som gjeld ei lita, men viktig endring i sameloven. Vi trur at dette kan medverka til eit enklare Noreg.

Sameloven heimlar oppretting av samemanntal og fastset kriterium for å kunna krevja seg innført i dette manntalet. Krev ein å verta innført i samemanntalet, skal det, i samsvar med gjeldande lovføresegn, fremjast overfor bustadkommunen, som utarbeider samemanntal. Lovendringa tek sikte på å endra dette, slik at krav om innføring i samemanntalet skal fremjast overfor Sametinget. Sametinget skal heretter ha ansvar for innføring og/eller stryking, dersom det skjer, etter krav frå personar som oppfattar seg som samar.

Lovendringa medfører også at Samtinget vert tillagt mynde til å gje samtykke til bruk av samemanntalet til t.d. forsking.

Eit fleirtal i kommunalkomiteen, alle med unntak av Framstegspartiet, viser til at det ikkje har kome innvendingar mot lovendringsforslaget gjennom høyringsfråsegnene.

Endringane medverkar, trur vi, positivt til at opplysningane i manntalet no vil verta meir korrekte, oppdaterte og betre tilgjengelege.

På vegner av ein samrøystes kommunalkomite vil eg tilrå Odelstinget å vedta dei føreslåtte lovendringane i Ot.prp. nr. 26.

Torbjørn Andersen (FrP): Bare en liten kommentar fra Fremskrittspartiets side i denne saken.

Jeg vil kort få nevne at siden dette i all hovedsak bare dreier seg om lovmessige justeringer av mer forenklende karakter, ser ikke Fremskrittspartiet noen særlig grunn til å stemme imot denne lovendringen. Fremskrittspartiets primære syn om at Sametinget bør nedlegges, står selvsagt fast, men det er en helt annen debatt, som jeg ikke skal reise i denne sammenheng.

I denne saken er det snakk om å endre måten samemanntallet blir ført på, slik at dette manntallet blir ført løpende også mellom valgårene. Jeg viser for øvrig til at Datatilsynet mener at endringene bidrar til at opplysningene i samemanntallet i større grad enn i dag med dette blir korrekte og oppdaterte.

Når det først er slik at det finnes et sameting og et samemanntall, må det anses som fornuftig at man anvender de beste rutiner for å sørge for at samemanntallet er noenlunde korrekt til enhver tid.

Saken medfører heller ingen administrative eller økte statlige utgifter.

Presidenten: Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 2.

(Votering, sjå side 372)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 12. juni 1987 nr. 56 om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven)

I

I lov 12. juni 1987 nr. 56 om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven) skal § 2-6 lyde:

§ 2-6 Samemanntallet

Alle som avgir erklæring om at de oppfatter seg selv som same, og som enten

  • a) har samisk som hjemmespråk, eller

  • b) har eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som hjemmespråk, eller

  • c) er barn av person som står eller har stått i manntallet

kan kreve seg innført i samemanntallet.

Begjæring om innføring i samemanntallet rettes til Sametinget.

Samemanntallet utarbeides av Sametinget på grunnlag av folkeregisteret, samemanntallet ved siste valg og de krav om innføring eller strykning som er kommet i løpet av valgperioden. Samemanntallet skal føres kommunevis.

Når en person er innført i samemanntallet, kan dette registreres i folkeregisteret. Denne registrering skal være tilgjengelig kun for den myndighet som har ansvaret for gjennomføring av valg til Sameting, eller etter samtykke fra Sametinget.

Samemanntallet kan føres ved hjelp av EDB.

II

Denne lov trer i kraft straks.

Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.