Odelstinget - Møte tirsdag den 27. april 2004 kl. 13.10

Dato: 27.04.2004

Dokumenter: (Innst. O. nr. 61 (2003-2004), jf. Ot.prp. nr. 35 (2003-2004))

Sak nr. 2

Innstilling fra finanskomiteen om lov om register over opplysninger om valutaveksling og overføring av betalingsmidler inn og ut av Norge (valutaregisterloven)

Talere

Votering i sak nr. 2

Gjermund Hagesæter (FrP) [13:42:13] (ordfører for saken): Forslaget til valutaregisterlov innebærer at det blir opprettet et nytt valutaregister som skal erstatte dagens BRAVO-register. Valutaregisteret skal inneha opplysninger om valutaveksling og overføring av betalingsmidler inn og ut av Norge. For beløp over 25 000 kr skal det rapporteres enkelttransaksjoner, mens det for mindre transaksjoner bare skal rapporteres aggregerte summer pr. måned pr. land.

Det er en enstemmig komite som innstiller til Stortinget i denne saken, men komiteen har foretatt en liten endring i lovteksten og har også noen merknader i forhold til forslaget fra departementet.

Dette nye registeret vil være mer omfattende enn BRAVO-registeret og skal inneholde både personnummer for enkeltpersoner og organisasjonsnummer for bedrifter, noe BRAVO-registeret ikke inneholder.

Komiteen tar dette til etterretning, men understreker i merknads form at finansnæringen ikke må pålegges urimelige kostnader i oppstartfasen. En slik utvidelse av dette registeret vil medføre ekstra kostnader, og det er komiteens intensjon og ønske å få til en mest mulig smidig overgang, slik at kostnadene både for finansinstitusjonene og deretter for kundene til bankene ikke blir urimelige.

Når det gjelder tilgangen til dette nye registeret, er det også foretatt en utvidelse. Dette gjelder bl.a. at politiets tilgang ikke lenger skal begrenses til at bare Økokrim har tilgang. En samlet komite tar også dette til etterretning, men understreker at denne tilgangen ikke må bli misbrukt, og at departementet må påse at bare personer som har behov for tilgang, får det. Det skal altså ikke være mulig at man for moro skyld går inn og sjekker f.eks. hvor mye naboen har brukt på ferie i Syden o.l. Det er kun de personene som har et reelt behov for innsyn i registeret, som får det.

Komiteen er også glad for at departementet har slått fast at denne loven ikke medfører at det blir rapporteringsplikt for transaksjoner utført av nordmenn bosatt på Svalbard.

Når det gjelder forslaget til formålsparagraf, er komiteen enig i vurderingene av behovet for en slik formålsparagraf. Komiteen er imidlertid av den oppfatning at betegnelsen «profittmotivert kriminalitet og annen alvorlig kriminalitet» er unødvendig lang og derfor med fordel kan erstattes med den noe enklere betegnelsen «kriminalitet». Dermed vil man på en klar og tydelig måte slå fast at lovens formål er å forebygge og bekjempe all kriminalitet, uavhengig av om kriminaliteten er profittmotivert eller ikke. Vi antar imidlertid at denne endringen ikke vil ha noen stor praktisk betydning, siden kriminalitet som kan forebygges og bekjempes ved hjelp av opplysningene i valutaregisteret, i de aller fleste tilfeller også vil være profittmotivert. Unntaket som er blitt nevnt, er terrorvirksomhet, men dette ville nok også antakelig i utgangspunktet gått inn under begrepet «annen alvorlig kriminalitet».

Utover denne endring blir lovteksten vedtatt slik Regjeringen har innstilt. Alle vedtak ser altså ut til å bli enstemmige.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 431)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

l o v

om register over opplysninger om valutaveksling og overføring av betalingsmidler inn og ut av Norge (valutaregisterloven)

1 Formål

Formålet med loven er å forebygge og bekjempe kriminalitet og å bidra til riktig skatte- og avgiftsbetaling, ved at kontroll- og etterforskningsorganene får tilgang til opplysninger om valutavekslinger og fysisk eller elektronisk overføringer av betalingsmidler inn og ut av Norge.

Opplysningene i registeret skal også kunne brukes til ivaretakelse av Norges Banks oppgaver etter sentralbankloven, Kredittilsynets oppgaver etter kredittilsynsloven og i forbindelse med kontroll av gjennomføring av bindende vedtak av De Forente Nasjoners sikkerhetsråd, jf. lov 7. juni 1968 nr. 4.

2 Begreper

I denne lov forstås med:

  • 1 Betalingsmidler:

Norske og utenlandske pengesedler, mynter, veksler, sjekker og andre anvisninger eller akkreditiver som gir rett til betaling i norske eller utenlandske pengesedler og mynter.

  • 2 Valutaveksling:

Kjøp og salg av utenlandske betalingsmidler.

  • 3 Behandlingsansvarlig:

Den enhet som er gitt i ansvar å samle inn opplysninger samt vedlikeholde og drifte registeret.

  • 4 Norge:

Det norske fastland og alt område innenfor territorialgrensen.

3 Register over valutaveksling og overføring avbetalingsmidler inn og ut av Norge

Det skal føres et sentralt elektronisk register over opplysninger om valutaveksling og overføring av betalingsmidler inn og ut av Norge.

Departementet kan gi forskrifter om registerets organisasjon og om føringen av registeret.

4 Rapporteringspliktige

Foretak som kan drive valutavirksomhet etter lov 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner skal rapportere til registeret om valutaveksling og om overføring av betalingsmidler inn og ut av Norge.

Toll- og avgiftsetaten skal rapportere til registeret deklareringspliktig inn- og utførsel av betalingsmidler.

5 Rapporteringsplikten

Rapport om valutaveksling og om overføring av betalingsmidler inn og ut av Norge skal leveres elektronisk og inneholde opplysninger som identifiserer person eller foretak som mottar og sender, eller fører betalingsmidler inn eller ut av Norge, samt opplysninger om transaksjonen og betalingsmiddelet.

Departementet kan gi forskrifter om rapporteringspliktens innhold, herunder fastsette særskilte beløpsgrenser for rapportering.

6 Tilgang til opplysningene i registeret

Politiet, skatteetaten, toll- og avgiftsetaten, Rikstrygdeverket og Kredittilsynet skal ha elektronisk tilgang til opplysningene i registeret. Søk i registeret skal kun skje ut fra disse etatenes behov for opplysninger i forbindelse med iverksatt etterforskning og kontrollvirksomhet og tilsyn.

Norges Bank og Utenriksdepartementet skal ha tilgang til opplysningene i registeret, jf. § 1 annet ledd. Bostyrer i konkursbo skal ha tilgang til opplysningene i registeret for å ivareta sine oppgaver etter konkursloven.

Departementet kan bestemme at andre skal ha tilgang til opplysninger fra registeret.

Departementet kan gi forskrifter om at bare nærmere definerte brukergrupper i etatene nevnt i første ledd skal ha elektronisk tilgang til opplysningene i registeret.

7 Plikt til å slette opplysninger

Opplysninger i registeret skal slettes senest fem år etter utløpet av registreringsåret.

8 Sanksjoner

Kredittilsynet kan gi rapporteringspliktige pålegg om at forhold i strid med denne loven eller forskrift gitt i medhold av loven skal opphøre. Kredittilsynet kan sette en frist for at forholdene bringes i samsvar med pålegget.

Kredittilsynet kan ilegge den som ikke etterkommer pålegg etter første ledd tvangsmulkt til staten i form av engangsmulkt eller løpende mulkt. Pålegg om mulkt er tvangsgrunnlag for utlegg.

9 Forskrifter

Departementet kan i forskrift fastsette regler til utfylling og gjennomføring av bestemmelsene i loven. Departementet kan i forskrift også fastsette unntak fra enkelte eller flere av bestemmelsene i loven.

10 Ikrafttredelse og overgangsbestemmelser

Loven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer.

Opplysninger fra Kontrolloppgaven fra kortselskapene, BRAVO-registeret og register over inn- og utførsel av sedler og mynt innhentet med hjemmel i lov 14. juli 1950 nr. 10 om valutaregulering, kan overføres til registeret som opprettes med hjemmel i denne lov.

11 Endringer i andre lover

Fra den tid loven trer i kraft, gjøres følgende endringer i andre lover:

  • 1. I lov 10. juni 1966 nr. 5 om toll (tolloven) skal § 8 nr. 2 bokstav b lyde:

  • til offentlig myndighet for bruk i forbindelse med håndheving av lovgivningen om inn- og utførsel av varer, regnskapsplikt og regnskapsførere, revisjonsvesen eller aksjeselskaper, eller som reviderer offentlig virksomhet,

  • 2. I lov 12. desember 1975 nr. 59 om dokumentavgift oppheves kapittel V.

  • 3. Lov 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven) endres slik:

§ 12-1 nr. 1 bokstav c oppheves.

§ 3-13 nr. 2 bokstav b skal lyde:

til offentlig myndighet for bruk i forbindelse med håndheving av lovgivningen om arbeidsmiljø, regnskapsplikt og regnskapsførere, revisjonsvesen eller aksjeselskaper, eller som reviderer offentlig virksomhet,

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.