Odelstinget - Møte onsdag den 2. juni 2004 kl. 11.35

Dato: 02.06.2004

Dokumenter: (Innst. O. nr. 66 (2003-2004), jf. Ot.prp. nr. 33 (2003-2004))

Sak nr. 2

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i tvistemålsloven (bevisopptak utenfor rettssak)

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe. Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

- Det anses vedtatt.

Linda Cathrine Hofstad (H) [11:57:52] (ordfører for saken): Denne proposisjonen går i korthet ut på å legge til rette for bevisopptak uten at motparten varsles på forhånd, der det er fare for at formålet med bevisopptakene ellers vil forfeiles, f.eks. fordi det er grunn til å mistenke motparten for å ville ødelegge de aktuelle bevisene før bevisopptaket iverksettes, dersom vedkommende varsles på forhånd. Komiteen stiller seg i dag enstemmig bak denne lovendringen.

De nye reglene som er foreslått, gjelder bevisopptak før sivil sak reises. Til nå har det vært et rettssikkerhetsproblem at parter som varsles om bevisopptak, vil kunne ødelegge bevisene eller tilpasse seg på andre måter. Høyre er opptatt av at domstolen får seg forelagt sikre bevis. Når denne loven blir iverksatt, får retten en utvidet adgang til å sikre bevis uten at motparten kan hindre at beviset sikres.

TRIPS-avtalen, avtalen om handelsrelaterte sider ved immaterielle rettigheter, er en del av WTO-avtalen om opprettholdelse av Verdens Handelsorganisasjon. Etter en avgjørelse av Høyesteretts kjæremålsutvalg ble det klart at norsk rett ikke er i samsvar med TRIPS-avtalens minimumskrav til statens lovgivning om vern av immaterielle rettigheter. For saker om inngrep i immaterielle rettigheter vil forslaget føre til at Norge tilfredsstiller kravene i TRIPS-avtalen.

I denne saken var samtlige høringsinstanser som uttalte seg, positive til mulighet for bevisopptak uten at motparten varsles. Denne muligheten til bevisopptak kan øke rettssikkerheten ved at den styrker muligheten for riktige avgjørelser.

En samlet komite er enig med statsråden i at denne muligheten for bevisopptak gjøres generell, slik at det ikke oppstår avgrensningsspørsmål i forhold til f.eks. beslektede sakstyper.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 488)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

l o v

om endringer i tvistemålsloven

(bevisopptak utenfor rettssak)

I

I lov 13. august 1915 nr. 6 om rettergangsmåten for tvistemål skal i kapittel 20 ny 271 a lyde:

Dersom det er grunn til å frykte for at varsel til motparten vil kunne hindre at beviset sikres, kan retten treffe avgjørelse om at bevisopptak skal holdes før motparten varsles. Verken motparten eller allmennheten skal gjøres kjent med saken inntil bevisopptaket er holdt eller mer enn seks måneder har gått siden saken ble avsluttet. Den som har fremsatt begjæringen, bør ikke gis tilgang til beviset før avgjørelsen er endelig, dersom det kan være viktig for motparten å hindre det. Tvangsfullbyrdelsesloven 15- 10 gjelder tilsvarende. Fristen for å begjære muntlig forhandling er to uker fra avholdelsen er meddelt.

Dersom det viser seg at den som fremsatte begjæringen, ikke har et krav eller en rettighet som bevisopptaket kunne tjene til å sikre, plikter vedkommende å erstatte den skade motparten har lidt som følge av bevisopptaket. Det samme gjelder dersom det etter etterfølgende muntlig forhandling viser seg at begjæringen om bevisopptak etter paragrafen her for øvrig var ugrunnet som følge av at det under saken forsettlig eller uaktsomt ble gitt uriktige eller villedende opplysninger om hvorfor det var grunn til å foreta bevisopptaket.

Retten kan stille som vilkår for avholdelse av bevisopptaket at den som har fremsatt kravet dekker eller stiller sikkerhet for de omkostninger som påløper. Retten kan også stille som vilkår at det stilles slik sikkerhet som retten fastsetter for mulig erstatning til motparten.

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.