Odelstinget - Møte mandag den 14. juni 2004 kl. 22.50

Dato: 14.06.2004

Dokumenter: (Innst. O. nr. 101 (2003-2004), jf. Dokument nr. 8:77(2003-2004))

Sak nr. 5

Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Gunn Karin Gjul, Carsten Dybevig, Jan Arild Ellingsen, Inga Marte Thorkildsen, Finn Kristian Marthinsen og Trine Skei Grande om endring i lov av 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (Straffeprosessloven). (Ofre for tvangsekteskap gis rett til bistandsadvokat)

Talere

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Etter ønske frå justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe.

Vidare vil presidenten foreslå at det ikkje blir gitt høve til replikkar etter dei enkelte innlegga, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

- Det er vedteke.

Finn Kristian Marthinsen (KrF) [01:04:34] (ordfører for saken): Det skal være frivillig å inngå avtale om ekteskap. Muligheten til selv å velge om en vil gifte seg, og med hvem, er en grunnlegende menneskerettighet. Prinsippet er bl.a. nedfelt i FNs verdenserklæring om menneskerettigheter artikkel 16.

Like fullt vet vi at flere norske ungdommer med minoritetsbakgrunn opplever å bli giftet bort mot sin vilje. Dette er overgrep som samfunnet må adressere på flere ulike måter.

Da justiskomiteen behandlet Ot.prp. nr. 51 for 2002-2003, ble det bl.a. vedtatt et eget straffebud mot tvangsekteskap. Stortinget ville gjennom dette sende et klart signal om at tvang i relasjon til ekteskap er helt uakseptabelt og dessuten straffbart.

Rettssikkerheten til ungdommer som tvinges til å inngå ekteskap, må styrkes. Under behandlingen av Dokument nr. 8:25 for 2003-2004 uttrykte en samlet komite et ønske om at ofre for tvangsekteskap skal gis rett til bistandsadvokat. Forslaget som nå behandles, er en oppfølging av dette.

Ofre for tvangsekteskap er i en spesielt vanskelig situasjon. De som motsetter seg ekteskap, må ofte bryte med sin familie og nære venner. I en slik situasjon er det avgjørende for ofrene at det offentlige kan yte den bistand som er nødvendig.

Vi ønsker derfor å endre straffeprosessloven 107 a, slik at det uttrykkelig framgår at ofre for tvangsekteskap har rett til å få oppnevnt bistandsadvokat på det offentliges regning. En bistandsadvokat vil kunne

  • gi informasjon til den unge

  • følge opp en eventuell anmeldelse og politiets etterforskning og

  • bistå med praktiske gjøremål rundt eventuell flytting

Bistandsadvokaten kan ha en viktig funksjon bl.a. for å unngå at ny identitet blir kjent for familien og andre, noe som kan medføre fare for offeret. Advokaten vil også kunne bistå i sivilrettslige problemstillinger som annullering av allerede inngått tvangsekteskap, erstatningskrav, økonomisk skifte og eventuelt barnefordeling.

Det er viktig at retten til bistandsadvokat ikke bare gjelder der tvangsekteskap er inngått. Retten må også omfatte tilfeller der tvangsekteskap ikke er gjennomført, men der en person er på flukt fra et tvangsekteskap under planlegging.

Flere tvangsekteskap inngås i sommerhalvåret. Det er derfor viktig at retten til bistandsadvokat blir en realitet før sommerferien. I innstillingen ber komiteen Regjeringen sørge for at endringen i straffeprosessloven trer i kraft umiddelbart.

Kristelig Folkeparti mener også det er grunn til å vurdere andre utvidelser av bistandsadvokatordningen. Man bør f.eks. vurdere rett til bistandsadvokat i saker vedrørende mishandling av kvinner og eldre og i saker som omhandler menneskehandel.

Regjeringen vil med det første nedsette et utvalg som skal utrede fornærmedes stilling i straffeprosessen. Dette utvalget vil bli bedt om å foreslå tiltak som kan styrke fornærmedes stilling i straffeprosessen. Det er viktig at dette arbeidet prioriteres, slik at Stortinget så fort det lar seg gjøre, kan vurdere bistandsadvokatordningen som sådan.

Jeg ser fram til å få Regjeringens vurderinger på dette punkt forelagt Stortinget.

For øvrig anbefaler jeg den enstemmige innstillingen i det foreliggende dokument.

Carsten Dybevig (H) [01:08:26]: Tvangsekteskap er en stor belastning for dem som utsettes for det, fordi forbrytelsen begås av ens nærmeste familie.

Årsaken til tvangsekteskap forklares å være et resultat av kultur, tradisjon og/eller religion. Muligheten til selv å velge frivillig den man vil gifte seg med, er en grunnleggende menneskerettighet.

En av grunnene til at denne saken kommer opp, er at tvangsekteskap i Norge er mer utbredt enn det vi tidligere var klar over. Dagens berettigede lovforslag som Stortinget vil vedta, vil styrke rettsstillingen til dem som rammes av tvang. Retten til bistandsadvokat vil gjøre det lettere for ofrene å komme seg ut av sin åpenbare håpløse og vanskelige situasjon.

Tidligere har vi vedtatt at det på en eller annen måte å utøve tvang i relasjon til ekteskapsinngåelse er en straffbar handling. Straff alene vil aldri hjelpe dem som er rammet av overgrepet. Regjeringen har derfor iverksatt en plan på hele 30 tiltak mot tvangsekteskap. Dagens vedtak om rett til bistandsadvokat er bare ett tiltak blant mange.

Det er viktig å skille mellom tvangsekteskap og arrangerte ekteskap. Strafferettslig avgjørende om det foreligger tvang ved arrangerte ekteskap, blir om forslaget til ektemake gir reelt hver enkelt en mulighet til å takke nei.

Et problem er at den som tvinger noen til å gifte seg, også vil ha det i sin makt å tvinge vedkommende til ikke å anmelde forholdet. Det finnes klare eksempler på drap og trusler om drap på unge jenter som følge av ønske om skilsmisse eller skilsmisse i seg selv. Tvangsekteskap er et meget alvorlig brudd på menneskerettighetene.

En bistandsadvokat vil tilrettelegge for livet etter en skilsmisse, som f.eks. annullering av ekteskapet, eventuelle erstatningskrav, krav rundt barnefordeling, økonomisk skifte og eventuelt å sikre ny identitet.

Jeg har tidligere, i spørretimen, reist spørsmålet om rett til bistandsadvokat ved straffesaker i utlandet. Dette vil omfatte en håndfull personer. Å gi den enkelte som er truet inn i et ekteskap, retten til bistandsadvokat er ingen stor økonomisk utfordring for staten, men ofte livsviktig for offeret.

André Kvakkestad (FrP) [01:10:41]: Jeg vil bare kort legge til at justiskomiteen i denne saken har vist handlekraft.

Komiteen er samlet i synet på at ofre for tvangsekteskap bør ha rett til bistandsadvokat betalt av det offentlige. Som det går fram av innstillingen, er dette en konsekvens av et privat forslag fra fire fremskrittspartirepresentanter.

Det viser at det nytter å ta initiativ og fremme private forslag for storting og odelsting, og jeg er glad for at dette forslaget også ble ekspedert på en effektiv og god måte.

Statsråd Odd Einar Dørum [01:11:35]: I Dokument nr. 8:77 for 2003-2004, side 1, uttaler forslagsstillerne at det er naturlig å vurdere rett til bistandsadvokat i saker der tvangsekteskapet ikke er gjennomført, men der en person er på flukt fra en situasjon der tvangsekteskap er under planlegging.

Jeg vil understreke at det er retten som må avgjøre om en sak gjelder en overtredelse av straffeloven 222 annet ledd (tvangsekteskap). Også forsøk på de handlingene som er nevnt i straffeprosessloven 107a om bistandsadvokat, gir rett til slik advokatbistand. Retten må i det konkrete tilfellet avgjøre om en fluktsituasjon ligger innenfor strafferettslig forsøk. For øvrig antar jeg at annen bistand kan være vel så viktig i en slik akutt fluktfase, f.eks. politibistand.

Komiteen tilrår at lovendringen trer i kraft straks.

Jeg vil sørge for sanksjon av loven så snart lovvedtaket er fattet.

Presidenten: Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 5.

(Votering, sjå side 620)

Votering i sak nr. 5

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i lov 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (Straffeprosessloven)

I

I lov av 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (Straffeprosessloven) gjøres følgende endring:

107 a skal lyde:

I saker om overtredelse av straffeloven 192 - 197, 199, 200 tredje ledd, 222 annet ledd og 342 første ledd bokstav c, jf. Straffeprosesslovens 222a, har fornærmede rett til hjelp fra advokat dersom fornærmede ønsker det. I andre saker kan retten på begjæring oppnevne advokat for fornærmede hvis det er grunn til å tro at fornærmede som følge av handlingen får betydelig skade på legeme eller helbred og det anses å være behov for advokat.

Når en sak om besøksforbud i eget hjem, jf. 222a annet ledd annet punktum, bringes inn for retten, har den som forbudet skal beskytte, rett til advokat. Reglene i kapitlet her gjelder tilsvarende så langt de passer.

Fornærmedes advokat skal ha godtgjørelse av staten etter reglene i 107d.

Politiet skal gjøre fornærmede kjent med retten til advokat ved anmeldelsen av forholdet.

II

Denne lov trer i kraft straks.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.