Odelstinget - Møte mandag den 14. juni 2004 kl. 22.50

Dato: 14.06.2004

Dokumenter: (Innst. O. nr. 103 (2003-2004), jf. Ot.prp. nr. 77 (2003-2004))

Sak nr. 8

Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om endringer i arbeidsmiljøloven, ligningsloven, utlendingsloven og allmenngjøringsloven

Talere

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Etter ønske frå kommunalkomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det ikkje blir gitt høve til replikkar etter dei enkelte innlegga, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

- Det er vedteke.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A) [01:19:56] (ordfører for saken): Jeg tror debatten kan avgrenses til to innlegg.

Jeg tillater meg å vise til Innst. S. nr. 149 for 2003-2004 og debatten til den, Innst. O. nr. 64 for 2003-2004 og debatten til den og dagens innstilling, hvor de ulike partiene redegjør for sine synspunkter.

La meg bare utover dette kort peke på ett forhold. Et flertall i komiteen, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, ser det som viktig for etterlevelse av reglene om arbeidstillatelse mv. at det reageres strengere enn i dag på slike overtredelser. Det betyr også at nivået på bøtene må økes. Vi har i innstillingen bedt om at dette tas opp med Riksadvokaten, som vil kunne gi direktiver til påtalemyndigheten om strengere reaksjonsmønster. Jeg understreker også de klare synspunkter som har kommet fra komiteen i forhold til ulovlig arbeid, både i forhold til den som tar arbeid, og i forhold til den som gir slikt arbeid.

Gjennom pressen har det kommet fram at politiet har gitt uttrykk for at de ikke nødvendigvis ser dette som en prioritert arbeidsoppgave. Dette er etter mitt syn helt uakseptabelt. Det er ikke akseptabelt at politiet skulle velge ikke å prioritere denne typen anmeldelser. Tvert imot dreier det seg om særs viktige samfunnsmessige forhold, som skal gis prioritet av politiet. Jeg tillater meg derfor å be statsråden bekrefte at Regjeringen vil se til at denne typen saker vil bli prioritert av politiet.

For øvrig anbefaler jeg komiteens flertallsinnstilling.

Statsråd Erna Solberg [01:21:54]: Jeg skal bare svare på spørsmålet. Ja, vi skal følge opp og sørge for at politiet har annen prioritering av dette.

Men det er klart at selv for den enkelte arbeidstaker som måtte jobbe ulovlig i Norge, er det noen konsekvenser av EØS-avtalen som gjør at de virkemidlene man har i dag for å bortvise med én gang, er svekket. Men ved gjentatte tilfeller er det fullt mulig. Vi må være klar over at EØS-avtalen har noen konsekvenser på akkurat det området.

Når det gjelder det som jeg har oppfattet har vært hovedformålet med komiteens innstilling, både i forrige runde og nå, er det en sterkere fokusering på å straffeforfølge og bøtelegge dem som ansetter. Det er klart at det er det fullt mulig å gjøre, og det bør gjøres i sterkere grad. Det er også Regjeringens oppfatning at vi bør gjøre det. Vi vil sikre at det har prioritet i det arbeidet som skal gjøres, ikke minst fordi det viktigste vil være å gjøre noe med holdningene til svart arbeid i Norge for å forhindre at svart arbeid brer seg, og at vi får et arbeidsmarked som er basert på at folk verken betaler skatt eller annet. For overholdelse av det må vi også være med på at politiet må prioritere disse områdene. Men når det akkurat gjelder saksordførerens betraktninger om enkeltpersoner, hever EØS-bestemmelsene terskelen noe for det som heter tradisjonell bortvisning, altså utsendelse med en gang.

Presidenten: Fleire har ikkje bede om ordet til sak nr. 8.

(Votering, sjå side 621)

Ågot Valle gjeninntok her presidentplassen.

Votering i sak nr. 8

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i arbeidsmiljøloven, ligningsloven,

utlendingsloven og allmenngjøringsloven

I

I lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m.v. skal ny 15 a lyde:

15 a Identitetskort og oversiktslister

15 a. Departementet kan gi forskrift som pålegger bruk av identitetskort for arbeidstakere innenfor bransjer der det er nødvendig eller hensiktsmessig for å ivareta arbeidstakernes helse-, miljø og sikkerhet. Det samme gjelder oversiktslister over ansatte som til enhver tid har rett til å oppholde seg på arbeidsplassen.

II

I lov 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning gjøres følgende endringer:

6-10 overskriften skal lyde:

Om rapportering av oppdrag, arbeidstakere og sjøfolk m.m.

6-10 nr. 1 skal lyde:

Næringsdrivende og offentlig organ som har gitt noen et oppdrag i riket eller på kontinentalsokkelen, skal ukrevet gi ligningsmyndighetene følgende opplysninger om oppdraget og om enhver oppdragstaker som i tilknytning til hovedoppdraget eller underoppdrag utfører oppdrag innen riket eller på kontinentalsokkelen:

  • a. oppdragstakernes navn, adresse, eventuelt arbeidsgivernummer, tidspunkt da oppdragene forutsettes påbegynt og avsluttet, stedet der oppdraget skal utføres, samt kontraktsbeløpet i kontrakter oppdragsgiveren har inngått,

  • b. arbeidstakere tilknyttet oppdraget, deres navn, fødselsdata og eventuelt personnummer, adresse, nasjonalitet, sivilstand, tidspunkt for arbeidets begynnelse og antatte avslutning samt arbeidsgiverens navn og arbeidsgivernummer.

III

I lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her gjøres følgende endringer:

Ny 11 a skal lyde:

11 a Tilsyn med at vilkår for tillatelser følges

Arbeidstilsynet fører tilsyn med at vilkårene for arbeidstillatelse når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår og stillingens omfang, følges i virksomhetene. Likeledes føres tilsyn med at vilkårene for oppholdstillatelse for arbeidstaker som nevnt i 51 første ledd bokstav a og 58 a følges. Enhver som er underlagt tilsyn etter bestemmelsen skal, når Arbeidstilsynet krever det og uten hinder av taushetsplikt, fremlegge opplysninger som anses nødvendige for utøvelsen av tilsynet. Ved mistanke om overtredelse av vilkårene, eller at utlendingen ikke har nødvendig arbeids- eller oppholdstillatelse, skal Arbeidstilsynet varsle utlendingsmyndighetene.

Petroleumstilsynet har tilsvarende tilsynsansvar innenfor sitt myndighetsområde.

47 sjuende ledd skal lyde:

Utlendingsdirektoratet skal, når allmenne hensyn krever det, anmelde forholdet når det er grunn til å tro at det er skjedd en overtredelse av

  • c) første ledd bokstav a som gjelder bruk av arbeidskraften til en utlending som ikke har nødvendig tillatelse etter loven, eller

  • d) annet ledd bokstav a.

Någjeldende sjuende ledd blir nytt åttende ledd.

IV

I lov 4. juni 1993 nr. 58 om allmenngjøring av tariffavtaler m.v. gjøres følgende endringer:

8 skal lyde:

8 Tilsyn med lønns- og arbeidsvilkår

Arbeidstilsynet fører tilsyn med at lønns- og arbeidsvilkår som følger av vedtak om allmenngjøring etter 3, blir overholdt. Enhver som er underlagt tilsyn etter bestemmelsen skal, når Arbeidstilsynet krever det og uten hinder av taushetsplikt, fremlegge opplysninger som anses nødvendige for utøvelsen av tilsynet. Arbeidstilsynet kan anmelde overtredelser til politiet. Petroleumstilsynet har tilsvarende tilsynsansvar innenfor sitt myndighetsområde.

Någjeldende 8 og 9 blir 9 og 10.

V

  • 1. Endringene i ligningsloven trer i kraft 1. oktober 2004.

  • 2. For øvrig gjelder endringene fra den tid Kongen fastsetter. De enkelte endringer kan settes i kraft til forskjellig tid.

Presidenten: Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har varslet at de går imot.

Votering:Innstillingen bifaltes med 37 mot 29 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.38.52)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Presidenten antar at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil gå imot.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes med 41 mot 27 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.39.19)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.