Odelstinget - Møte mandag den 13. desember 2004 kl. 17.20

Dato: 13.12.2004

Dokumenter: (Innst. O. nr. 42 (2004-2005), jf. Ot.prp. nr. 16 (2004-2005))

Sak nr. 3

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endring i offentlegheitslova

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ynske frå justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletida vert avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe.

Vidare vil presidenten foreslå at det ikkje vert gitt høve til replikkar etter dei enkelte innlegga, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt. – Det er å sjå på som vedteke.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [17:59:36]: Jeg skal på vegne av meg selv og representanten Thorkildsen si noen ord om hvorfor vi går imot dette.

Det bør ikke være noen overraskelse at Fremskrittspartiet og SV stemmer imot. Det er i tråd med det som ble gjort i kontroll- og konstitusjonskomiteen, hvor man uttrykker skepsis til å legge begrensninger i innsynet i offentlige dokumenter.

Mindretallet mener at den lovendringen som foreslås her, vil legge føringer og kan føre til at man ikke får tilflyt av den informasjon som man kunne ha behov for for å få en fullverdig saksbehandling i Riksrevisjonen.

På bakgrunn av dette kommer vi til å stemme mot det framlagte forslaget til lov.

Martin Engeset (H) [18:00:40]: Realitetene i denne saken tok Odelstinget stilling til da det behandlet ny lov og instruks for Riksrevisjonen. Det er derfor ingen grunn til å gå inn i noen omkamp om sakens innhold som sådant, så jeg skal i grunnen bare begrense meg til å gi justisministeren honnør for at han så vidt raskt kom tilbake til Stortinget med saken og fulgte opp det som flertallet i Odelstinget bad om i juni.

I tillegg er jeg også veldig glad for at justisministeren – ved den måten han har kommet tilbake med saken til Odelstinget på – skar igjennom alt byråkratisk og juridisk snikksnakk som kunne bidratt til å undergrave Stortingets intensjon med det man besluttet i juni. Det som ligger her, er en fullgod oppfølging av det flertallet i Odelstinget sluttet seg til, og det er jeg tilfreds med.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, sjå side 245)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i offentlighetsloven

I

I lov 19. juni 1970 nr. 69 om offentlighet i forvaltningen (offentlighetsloven) skal § 4 nytt andre ledd lyde:

For saksdokumenter som er utarbeidet av eller til Riksrevisjonen i saker som den vurderer å legge frem for Stortinget som ledd i den konstitusjonelle kontroll, gjelder offentlighet først når saken er mottatt i Stortinget eller Riksrevisjonen har varslet vedkommende forvaltningsorgan om at saken er ferdigbehandlet, jf. lov 7. mai 2004 nr. 21 om Riksrevisjonen 18 annet ledd.

II

Lova blir sett i verk straks.

Presidenten: Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil gå imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 45 mot 19 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.49.43)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Presidenten regner med at Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti vil gå imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 48 mot 22 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 18.50.08)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.