Odelstinget - Møte mandag den 13. juni 2005 kl. 19.48

Dato: 13.06.2005

Dokumenter: (Innst. O. nr. 123 (2004-2005), jf. Ot.prp. nr. 101 (2004-2005))

Sak nr. 4

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i lov 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr

Talere

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Etter ynske frå justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletida vert avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe.

Vidare vil presidenten foreslå at det ikkje vert gitt høve til replikkar etter dei enkelte innlegg, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er å sjå på som vedteke.

Trond Helleland (H) [20:43:38] (komiteens leder og ordfører for saken): Etter det jeg kan skjønne, er dette den siste debatten justiskomiteen har i denne perioden, og derfor er det hyggelig å kunne avslutte med en gladsak, nemlig at vi setter ned rettsgebyret knyttet til tinglysing med 10 pst. Det er med bakgrunn i at det er viktig å ha en god konkurranse når det gjelder det å kunne flytte lån mellom banker, og slik bidra til å skjerpe konkurransen i lånemarkedet.

Dette er en sak som har tilknytning til revidert. Komiteen viser til sine respektive merknader i innstillingen til revidert, og har for øvrig ingen ytterligere merknader, bortsett fra at jeg personlig synes det er positivt at vi nå kan avslutte med å sette ned rettsgebyret knyttet til tinglysing.

Inga Marte Thorkildsen (SV) [20:44:40]: Jeg skal nøye meg med en kort merknad, men det har de siste åra vært mye oppmerksomhet rundt rettsgebyrene, og ikke uten grunn, siden denne regjeringa har brukt nær sagt enhver anledning til å håve inn penger via rettsgebyrene. De merutgiftene dette gjelder, er ofte da blitt påført folk som allerede har svært dårlig råd. Derfor er dette også en sak som SV er særdeles opptatt av.

Ved behandlinga av årets budsjett la SV inn 82 mill. kr for å reversere den foreslåtte økningen, som rammer gjeldsofre hardt. Gebyrene ved tvangsinndrivelser er rene ekstrautgifter for dem som allerede har det trangt økonomisk, og det er veldig mange som har tatt kontakt med oss nettopp på grunn av dette, og som er fortvilet fordi de blir satt i en uholdbar skvis av staten.

I revidert nasjonalbudsjett har Regjeringa foreslått å redusere multiplikatoren med 10 pst. ved tinglysing av pantobligasjoner og hjemmelsoverganger. Dette er rettsgebyr som betales av dem som allerede har midler, så jeg blir nødt til å helle litt malurt i begeret. Hadde Regjeringa vært seriøst opptatt av gjeldsproblemene, hadde den i stedet redusert gebyrene knyttet til tvangsinndrivelser, vil jeg påstå. Så igjen beviser Regjeringa at den tenker mer på dem som har, enn på dem som ikke har, og vi vil ønske Regjeringa, dersom den fortsetter, lykke til med å redusere rettsgebyrene videre, og da helst mer målrettet mot dem som sliter mest.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 1051)

Ågot Valle gjeninntok her presidentplassen.

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr

I

I lov 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr gjøres følgende endringer:

§ 21 første ledd skal lyde:

For tinglysing, registrering eller anmerkning i grunnboken og kraftledningsregisteret betales 1,8 ganger rettsgebyret, medmindre annet følger av annet ledd eller er bestemt i § 22.

§ 21 andre ledd skal lyde:

For tinglysing eller registrering av pantobligasjon eller skadesløsbrev betales 2,25 ganger rettsgebyret.

II

Loven trer i kraft 1. juli 2005.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.