Odelstinget - Møte torsdag den 8. juni 2006 kl. 13.30

Dato: 08.06.2006

Dokumenter: (Innst. O. nr. 57 (2005-2006), jf. Ot.prp. nr. 70 (2005-2006))

Sak nr. 1

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om lov om endringer i folketrygdloven (utvidelse av fedrekvoten)

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden begrenses til 40 minutter og fordeles med inntil 5 minutter til hvert parti og inntil 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke gis anledning til replikkordskifte.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Britt Hildeng (A) [13:31:59] (ordfører for saken):Forslaget fra Regjeringen om utvidelse av fedrekvoten med én uke til far innebærer en forlengelse av stønadsperioden ved fødsel med én uke, dvs. en stønadsperiode på 54 uker med 80 pst. dekning og 44 uker med 100 pst. dekning. Ved adopsjon foreslås stønadsperioden til henholdsvis 51 uker og 41 uker. Forslaget medfører ingen andre endringer i reglene for fedrekvoten. Således innebærer ikke forslaget at det blir flere fedre enn i dag som gis rett til fedrekvote.

Forslaget om utvidelse av fedrekvoten er en videreføring av en familiepolitikk som har ført til at Norge er et av de landene som gir de beste permisjonsordninger i forbindelse med fødsel. Arbeidet med å inkludere fedre i permisjonsordningen er viktig for at både mor og far skal kunne kombinere omsorg for små barn med yrkesaktivitet, og for at fedre skal ha større muligheter til å delta i den tidlige omsorgsperioden for barn.

Utvidelse av fedrenes permisjonsmuligheter med én uke er betydningsfullt, men fremdeles er det langt igjen til en ønsket omsorgsdeling mellom mor og far. Lovendringene som foreslås, er tidligere realitetsbehandlet i forbindelse med budsjettet for 2006 og er således en oppfølging av tidligere behandling i Stortinget. Bak realitetsvedtaket som ble gjort i desember, stod alle partiene med unntak av Fremskrittspartiet. Den brede enigheten kom også til uttrykk i forbindelse med komiteens budsjettinnstilling. Der uttrykte flertallet i komiteen, dvs. alle unntatt Fremskrittspartiet, følgende:

«Flertallet er tilfreds med forslaget om å utvide fedrekvoten med en ytterligere uke slik at den utgjør seks uker fra og med 1. juli 2006. (…) Flertallet vil peke på at departementets forslag innebærer at foreldrene beholder en tilsvarende periode som i dag til fordeling ut fra individuelle vurderinger av familiens beste.»

Det er godt at vi står så samlet bak en slik utvidelse og bak en slik familiepolitikk som dette forslaget og det vedtaket som vi også skal gjøre i dag, er uttrykk for.

Karin S. Woldseth (FrP) [13:35:01]: Det er riktig at denne saken har vært realitetsbehandlet tidligere, men som representant for det eneste partiet som stod utenfor, hadde jeg et behov for å komme med en presisering.

Fremskrittspartiet har tro på foreldre og deres evne til å vurdere hva som er best for deres barn, og hva som er mest praktisk for den enkelte familie. En utvidelse av fedrekvoten nå blir helt feil for Fremskrittspartiet når vi vet at Norge har en av de beste svangerskaps- og fødselspermisjonsordningene i verden i utgangspunktet. Det må være opp til den enkelte familie å prioritere hvordan man ønsker å ta ut tid for å være sammen med sitt nyfødte barn.

For oss er det viktig å jobbe for lik rett til permisjon for begge foreldrene. Vi er ikke av den oppfatning at kvinnen er best egnet til å være hjemme med barnet sitt. Vi er derimot overbevist om at far har de samme egenskapene. I disse tider med likestilling burde det være selvsagt at begge foreldrene gis samme mulighet og de samme rettighetene. Men – og det kan vi ikke si nok ganger – det må være opp til det enkelte foreldrepar å finne løsningene. Svangerskapspermisjonene bør ikke være øremerket kvinnene. Det mener vi er svært uheldig. Derfor fremmer vi forslag om å endre lover og regelverk slik at parene selv kan bestemme hvordan de ønsker å fordele permisjonen.

Samtidig mener vi at det er viktig å se nærmere på de totale rammene for kompensasjonen til småbarnsforeldrene. Flere andre partier – klassiske utgiftspartier – ser ikke slike begrensninger. De finner det opportunt å friste småbarnsforeldrene med flere uker betalt permisjon. Fremskrittspartiet mener at dagens ramme for fødselspermisjon er god, og at det ikke er samfunnsøkonomisk dekning for kostnadskrevende reformer i fødselspengeordningene nå. Vi mener at man heller bør komme tilbake til en utvidelse på et senere tidspunkt. I mellomtiden bør det følges nøye med på i hvilken grad uttaket av foreldrepermisjoner blir mer likt fordelt mellom mor og far.

Jeg vil med dette ta opp forslaget til Fremskrittspartiet.

Presidenten: Representanten Karin S. Woldseth har tatt opp det forslaget hun viste til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 344)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten har representanten Karin S. Woldseth satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om en endring av lover og regelverk slik at det blir opp til det enkelte par hvordan de vil fordele fødselspermisjonen mellom seg.»

Dette forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i folketrygdloven (utvidelse av fedrekvoten)

I

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjøres følgende endringer:

§ 14-7 første ledd skal lyde:

Fødselspenger kan ytes i en stønadsperiode på opptil 270 stønadsdager (54 uker) med redusert dagsats, eller 220 stønadsdager (44 uker) med full dagsats, se § 14-6.

§ 14-8 første ledd fjerde punktum skal lyde:

Stønadsperioden etter fødsel utgjør maksimalt 255 stønadsdager (51 uker) med redusert dagsats eller 205 stønadsdager (41 uker) med full dagsats, se § 14-6.

§ 14-9 annet ledd skal lyde:

Når både moren og faren har opptjent rett til fødselspenger, kan faren ta ut fødselspenger i en stønadsperiode på opptil 225 stønadsdager (45 uker) med redusert dagsats eller opptil 175 stønadsdager (35 uker) med full dagsats, se § 14-6.

§ 14-10 første ledd første punktum skal lyde:

Dersom morens yrkesaktivitet i opptjeningstiden har svart til minst halv stilling og faren fyller vilkårene for rett til fødselspenger, er 30 stønadsdager (6 uker) av stønadsperioden forbeholdt faren (fedrekvote).

§ 14-10 femte og sjette ledd skal lyde:

For å få unntak etter fjerde ledd må det godtgjøres at fedrekvoten vil gi urimelige utslag.

Selv om ingen av vilkårene i fjerde ledd bokstavene a til e er oppfylt, kan det i helt spesielle tilfeller gjøres unntak fra bestemmelsene i første ledd dersom uforutsette hendinger gjør det urimelig å kreve uttak av fedrekvoten.

§ 14-16 første ledd skal lyde:

Adopsjonspenger kan ytes i en stønadsperiode på opptil 255 stønadsdager (51 uker) med redusert dagsats, eller 205 stønadsdager (41 uker) med full dagsats.

§ 14-18 første ledd skal lyde:

Når både adoptivmoren og adoptivfaren har opptjent rett til adopsjonspenger, kan adoptivfaren ta ut adopsjonspenger i en stønadsperiode på opptil 255 stønadsdager (51 uker) med redusert dagsats eller opptil 205 stønadsdager (41 uker) med full dagsats, se § 14-6.

§ 14-19 første ledd første punktum skal lyde:

Dersom adoptivmorens yrkesaktivitet i opptjeningstiden har svart til minst halv stilling og adoptivfaren fyller vilkårene for rett til adopsjonspenger, er 30 stønadsdager (6 uker) av stønadsperioden forbeholdt adoptivfaren (fedrekvote).

§ 14-19 femte og sjette ledd skal lyde:

For å få rett til unntak etter fjerde ledd må det godtgjøres at uttak av fedrekvoten vil gi urimelige utslag.

Selv om ingen av vilkårene i fjerde ledd bokstavene a til e er oppfylt, kan det i helt spesielle tilfeller gjøres unntak fra bestemmelsene i første ledd dersom uforutsette hendinger gjør det urimelig å kreve uttak av fedrekvoten.

§ 14-22 annet ledd bokstav c skal lyde:

de seks ukene (30 stønadsdagene) som er forbeholdt faren (fedrekvote), se § 14-10.

II

I lov 21. april 2006 nr. 10 om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd og enkelte andre lover (endringer i regelverket for ytelser ved svangerskap, fødsel og adopsjon) gjøres følgende endringer i endringen av folketrygdloven kapittel 14 i avsnitt I om endringer i folketrygdloven:

§ 14-9 første og annet ledd skal lyde:

Ved fødsel er stønadsperioden 220 stønadsdager (44 uker) med full sats eller 270 stønadsdager (54 uker) med redusert sats. Stønadsperioden etter fødselen er 205 stønadsdager (41 uker) med full sats eller 255 stønadsdager (51 uker) med redusert sats.

Ved adopsjon er stønadsperioden 205 stønadsdager (41 uker) med full sats eller 255 stønadsdager (51 uker) med redusert sats.

§ 14-9 femte ledd siste punktum skal lyde:

Unntatt fra deling er også 6 uker som er forbeholdt faren (fedrekvoten), se § 14-12.

§ 14-12 første ledd skal lyde:

Dersom morens yrkesaktivitet i opptjeningstiden har svart til minst halv stilling og faren fyller vilkårene for rett til foreldrepenger, er 30 stønadsdager (6 uker) av stønadsperioden forbeholdt faren (fedrekvote).

§ 14-14 første ledd annet punktum skal lyde:

Det er en forutsetning at vilkårene i § 14-13 er oppfylt under perioden og innenfor 205 stønadsdager (41 uker) eller 255 stønadsdager (51 uker) etter fødselen eller omsorgsovertakelsen, se § 14-9 første og annet ledd.

III Ikrafttredelses- og overgangsbestemmelser

  • 1. Endringene i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd trer i kraft 1. juli 2006. Endringene gjelder for tilfeller der fødselen eller omsorgsovertakelsen skjer etter ikrafttredelsen.

  • 2. Endringene i lov 21. april 2006 nr. 10 om endringer i folketrygdloven og enkelte andre lover (endringer i regelverket for ytelser ved svangerskap, fødsel og adopsjon) trer i kraft straks.

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 60 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.28.22)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Fremskrittspartiet har også her varslet at de vil stemme imot.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble bifalt med 60 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.28.49)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.