Odelstinget - Møte tysdag den 5. desember 2006 kl. 19.20

Dato: 05.12.2006

Dokumenter: (Innst. O. nr. 25 (2006-2007), jf. Ot.prp. nr. 99 (2005-2006))

Sak nr. 2

Innstilling fra næringskomiteen om lov om endring i lov 17. juni 1966 nr. 19 om forbud mot at utlendinger driver fiske m.v. i Norges territorialfarvann

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ønske frå næringskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til replikkordskifte på inntil tre replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av Regjeringa.

Deretter foreslår presidenten at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er å sjå på som vedteke.

Steinar Gullvåg (A) [20:09:05] (ordfører for saken):Hensikten med dette lovforslaget er å fjerne usikkerheten i forhold til EØS-avtalens bestemmelser om fri bevegelighet for arbeidstakere og tjenester, som det heter i departemental terminologi. I klart språk betyr det at et nasjonalitetskrav erstattes med et bostedskrav i fiskeriforbudsloven.

Loven krever at minst halvparten av mannskapet eller lottfiskerne og føreren eller høvedsmannen på norske fiskebåter enten skal være norske statsborgere eller være bosatt i Norge. Slik er det altså i dag. Lovendringsforslaget medfører at kravet til bosted blir opprettholdt og definert som krav om bosted i kystkommune eller nabokommune til kystkommune for fartøyfører og minst halvparten av mannskapet.

Departementet har foreslått en dispensasjonsadgang for fartøyfører. Hele komiteen har etter anbefaling fra fiskeriministeren gått inn for å utvide dispensasjonsadgangen for fartøyfører til å gjelde fartøyførere fra EØS-området, Færøyene og Grønland. Dette fanger opp tilfeller der det er vanskelig å rekruttere kvalifisert fartøyfører i Norge.

Bakgrunnen for lovendringen er at den norskregistrerte bomtråleren «Kvitsjøen» i år 2000 fisket utenfor territorialfarvannet med nederlandsk kaptein og mannskap som ikke oppfylte bostedskravet. Det norske rederiet ble bøtelagt, men gikk til sak for norske domstoler med påstand om at fiskeriforbudsloven strider mot EØS-avtalens regler om fri bevegelighet for arbeidstakere. Saksøker fikk medhold i byretten, men staten anket, og Agder lagmannsrett satte byrettens dom til side. Rederen klaget saken inn for EFTAs overvåkningsorgan, ESA. ESA har i en grunngitt uttalelse av 2. april 2004 konkludert med at det norske nasjonalitets- og bostedskravet strider mot EØS-avtalens artikkel 28 om fri bevegelighet for arbeidstakere og artiklene 1 og 4 i rådsdirektiv EØF/1612/68.

Jeg skal ikke her og nå gå inn i en omtale og vurdering av EU-retten. Jeg konstaterer kort at vi nå får et lovverk som aksepteres av EØS.

Departementet foreslår for øvrig at endringen i fiskeriforbudsloven skal gjelde fra 1. januar 2007, og komiteen bifaller dette.

Gunn Olsen hadde her overtatt presidentplassen.

Øyvind Korsberg (FrP) [20:12:35]: Jeg skal ikke holde noe langt innlegg, men jeg vil bare peke på at her har man hatt et lovforslag til behandling i komiteen, et lovforslag vi har fått fra Regjeringen.

Det har medført at komiteen, under komitearbeidet, har sørget for at dette lovforslaget har blitt bedre. Det viser, ikke minst med tanke på forrige sak, at det er viktig at man i Stortinget får anledning til å behandle konkrete lovforslag for å gjøre dem bedre – noe vi har gjort i denne saken.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [20:13:24]: Høyre er tilfreds med at Regjeringa nå oppdaterer gjeldende lovverk i forhold til EØS-avtalen og dermed fjerner usikkerheten i forhold til om Norge oppfyller sine forpliktelser som følge av EØS-avtalen med tanke på regelverket om fri bevegelighet for arbeidstakere og tjenester.

Endringsforslaget innebærer at det ikke lenger skal stilles nasjonalitetskrav til de som skal være mannskap på norske fiskefartøy. Derimot opprettholdes kravet om bosted i Norge, og at minst halvparten av mannskapet skal ha bosted i en norsk kystkommune eller nabokommune til en kystkommune.

Bostedskravet, slik det nå blir iverksatt, bidrar til at fiskeressursene først og fremst vil komme kystbefolkningen til gode, samtidig som endringene i lovforslaget bidrar til å sikre norske mannskapers rettigheter i fisket, og sikrer norske lønns- og arbeidsvilkår for mannskap og fiskere.

Vi vet alle at rekrutteringssituasjonen i fiskeflåten er vanskelig på grunn av et stramt arbeidsmarked generelt, og nettolønnsordninga innen skipsfarten spesielt. Høyre er derfor tilfreds med at forslaget, slik det nå er formulert, kan fange opp uheldige utslag av bostedskrav.

Vi lever i en globalisert verden. Bakgrunnen for å utvide dispensasjonsadgangen er at noen få norske fartøyførere er fast bosatt utenfor Norge. I visse tilfeller har det vist seg å være vanskelig å rekruttere kvalifiserte fartøyførere i Norge, særlig for spesialisert fiske.

Høyre er fornøyd med at det nå gis adgang til å dispensere fra bostedskravet i særlige tilfeller. Vedtaket er framtidsrettet og et viktig steg i riktig retning for å sikre fleksible og gode rekrutteringsforhold for næringa i et stadig mer globalisert samfunn.

Høyre er derfor tilfreds med at en samlet komite er enig i å utvide dispensasjonsadgangen til også å omfatte fartøyførere bosatt i EØS-området, færøyværinger og grønlendere, i tilfeller der det er vanskelig å rekruttere kvalifiserte fartøyførere i Norge.

Statsråd Dag Terje Andersen [20:16:11]: Lovendringsforslaget vi nå behandler, Ot.prp. nr. 99 for 2005-2006, innebærer at fiskeriforbudslovens krav om norsk statsborgerskap for fartøyførere og minst halvparten av mannskapet på norske fiskefartøy ikke opprettholdes. Kravet til bosted i riket blir imidlertid opprettholdt og presisert til et kvalifisert bostedskrav i form av krav om bosted i kystkommune eller nabokommune til kystkommune i Norge. Det gis adgang til dispensasjon for fartøyfører.

Bakgrunnen for lovendringsforslaget er at ESA i en grunngitt uttalelse av 2. april 2004 som tidligere nevnt konkluderte med at det norske nasjonalitets- og bostedskravet strider mot EØS-avtalen, og ESA bad norske myndigheter innrette seg etter uttalelsen innen fastsatt frist.

ESA tok en prinsippbeslutning om å trekke Norge inn for EFTA-domstolen for traktatbrudd, med mindre Norge avskaffet nasjonalitetskravet og bostedskravet.

Dette er derfor, som flere har vært inne på, bakgrunnen for endringsforslaget, som omtalt også av saksordføreren.

I vår korrespondanse med ESA har Norge prinsipalt hevdet at fiskeripolitikk og ressursforvaltning faller utenfor EØS-avtalens saklige virkeområde. Ansettelsesforhold om bord på fartøy vil imidlertid kreve en annen vurdering. Mens EØS-avtalens regler om etablering og kapitalbevegelser inneholder spesifikke unntak for utlendingers adgang til å eie og drive norske fiskefartøyer, gjelder det ikke noe tilsvarende spesifikt unntak for ansettelser.

For å bidra til å fjerne usikkerheten i forhold til om Norge oppfyller sine forpliktelser som følger av EØS-avtalen om fri bevegelighet for arbeidstakere og tjenester, ble det besluttet å utarbeide et lovendringsforslag som foreslår å fjerne det generelle kravet til norsk statsborgerskap i fiskeriforbudsloven, mens bostedskrav ble presisert å gjelde bosted i kystkommune eller nabokommune til kystkommune. Lovendringsforslaget har vært på bred høring våren 2006, og det har vært viktig for Regjeringen å finne en løsning innenfor gjeldende fiskeripolitiske målsettinger som kan imøtekomme ESAs krav.

Jeg synes det er positivt at komiteen viser til bred enighet om at de nasjonale marine ressursene skal komme kystbefolkningen i Norge til gode, og at komiteen mener at krav om bosted i kystkommune eller nabokommune til kystkommune vil ivareta den målsettingen.

Det opprinnelige forslaget som ble lagt fram i proposisjonen, innebærer at fartøyførere som ikke er eiere av fiskefartøy, må være bosatt i kystkommune eller i nabokommune til en kystkommune. Det oppstilles adgang til å gi dispensasjon for fartøyførere som er bosatt i innlandskommune.

På oppfordring fra næringskomiteen, som bl.a. representanten Korsberg har vært inne på, har fiskeri- og kystministeren i brevs form lagt fram ulike opsjoner for muligheten til å utvide dispensasjonsadgangen for komiteens selvstendige vurdering. Begrunnelsen for ønsket om å utvide dispensasjonsadgangen er dels å ivareta hensynet til norske fartøyførere bosatt i utlandet, og dels at det i visse tilfeller er vanskelig å rekruttere kvalifiserte fartøyførere i Norge. Komiteens valgte tilråding er et av de framlagte alternativene. En samlet komite tilråder å utvide dispensasjonsadgangen til også å gjelde EØS-området og den delen av Norden som ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Med den begrunnelsen komiteen gir, synes Regjeringen at komiteens tilråding er formålstjenlig. Vi noterer dette som et nytt eksempel på at selv om det er flertallsregjering, går det an gjennom konstruktive prosesser å finne fram til nye og forbedrede løsninger i et samarbeid med Stortinget. Det gleder Regjeringen, og tydeligvis også Stortinget.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 225)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endring i lov 17. juni 1966 nr. 19 om forbud mot at utlendinger driver fiske m.v. i Norges territorialfarvann

I

I lov 17. juni 1966 nr. 19 om forbud mot at utlendinger driver fiske m.v. i Norges territorialfarvann skal § 3 første og andre ledd lyde:

Det er forbudt for den som ikke er norsk statsborger eller likestilt med norsk statsborger (jf. § 2), å drive fiske eller fangst i territorialfarvannet. Til fiske eller fangst i territorialfarvannet er det forbudt å nytte fartøy eller redskap som ikke er norsk (jf. § 2).

Ved fiske og fangst i territorialfarvannet må minst halvparten av mannskapet og lottfiskerne samt fartøyføreren være bosatt i en kystkommune eller i en nabokommune til en kystkommune. Det kan etter søknad gis dispensasjon fra bostedskravet i første punktum for fartøyførere med bosted annet sted i Norge, i øvrig EØS-område, eller i de deler av Norden som ikke er omfattet av EØS.

II

Loven gjelder fra 1. januar 2007.

Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.