Odelstinget - Møte torsdag den 7. desember 2006 kl. 20.32

Dato: 07.12.2006

Dokumenter: (Innst. O. nr. 27 (2006-2007), jf. Ot.prp. nr. 4 (2006-2007))

Sak nr. 1

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endring i midlertidig lov 17. september 1999 nr. 73 om begrenset innsyn i overvåkingspolitiets arkiver og registre (innsynsloven)

Talere

Votering i sak nr. 1

Thomas Breen (A)  [20:32:01] (ordfører for saken): Den proposisjonen vi nå skal behandle handler om en endring i innsynsloven § 3a. Denne paragrafen har ikke vært virksom siden den ble vedtatt i 2001, fordi den har vist seg praktisk umulig å gjennomføre. Det forslaget som vi skal behandle, innebærer at alle som har fått innsyn i overvåkingspolitiets arkiver og registre, gis en anledning til å komme med sin versjon av saksforholdet.

Denne endringen vil styrke personvernet og den enkeltes rettssikkerhet – dette fordi man nå ikke lenger trenger å bevise at opplysningene i arkivet er uriktige, men man får isteden anledning til å gi en supplerende opplysning inn i saksdokumentene. I denne sammenheng er det viktig å påpeke at de supplerende opplysningene ikke skal gjennomgå noen form for kontroll. Det er også foreslått betryggende saksbehandlingsregler som skal sørge for at alle som faller inn under denne nye loven, skal få informasjon om de nye endringene og om hvilke muligheter hver enkelt har til å supplere saksdokumentene.

Vi mener også at denne tilnærmingen har en politisk-historisk verdi som sikrer ettertidens historieskriving på en bedre måte, ved at en får supplerende notater inn i sakspapirene i stedet for å fjerne dem fra arkivet. Dette var også noe som fikk bred støtte i høringsrunden, bl.a. fra Organisasjonen mot politisk overvåking.

Denne loven er tenkt virksom fram til medio 2007 når Innsynsutvalgets arbeid er tenkt ferdig. Det har under komitebehandlingen vært enstemmighet hele veien. Justiskomiteen tilrår derfor Odelstinget å støtte det framlagte forslaget.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se nedenfor)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i midlertidig lov 17. september 1999 nr. 73 om begrenset innsyn i overvåkingspolitiets arkiver og registre (innsynsloven)

I

I midlertidig lov 17. september 1999 nr. 73 om begrenset innsyn i overvåkingspolitiets arkiver og registre (innsynsloven) skal § 3a lyde:

§ 3a Rett til å inngi supplerende opplysninger

Den som er gitt innsyn etter § 1 jf. § 2 har rett til å inngi supplerende opplysninger, som i sin helhet legges i sakens dokumenter.

Behandlingsorganet plikter å underrette alle som har fått innsyn om retten til å inngi supplerende opplysninger. Slik underretning skal gis skriftlig med nærmere opplysninger om saksbehandlingsreglene.

Supplerende opplysninger skal være skriftlig og inneholde den registrertes navn, fødselsdato og bopelsadresse, og må være fremsatt innen to måneder fra det tidspunkt underretning som nevnt i annet ledd har kommet frem til den som har fått innsyn.

Supplerende opplysninger som fremsettes etter utløp av denne fristen, skal avvises. Beslutning om avvisning er ikke gjenstand for klagebehandling.

II

Loven trer i kraft straks.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.