Odelstinget - Møte onsdag den 13. desember 2006 kl. 16.15

Dato: 13.12.2006

Dokumenter: (Innst. O. nr. 30 (2006-2007), jf. Ot.prp. nr. 5 (2006-2007))

Sak nr. 3

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om lov om endringer i folketrygdloven (rett til foreldrepenger ved tidlig stebarnsadopsjon)

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden begrenses til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre foreslår presidenten at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Knut Gravråk (A) [16:23:50] (ordfører for saken): Familie- og kulturkomiteen legger hermed fram sin innstilling til Ot.prp. nr. 5 for 2006-2007 om lov om endringer i folketrygdloven.

Jeg skal være veldig kort, for denne saken dreier seg i hovedsak om å lovfeste dagens praksis om rett til foreldrepenger ved tidlig stebarnsadopsjon. Vi har hatt en veldig kjapp saksgang i komiteen, og samtlige medlemmer av komiteen støtter innstillingen, bortsett fra Fremskrittspartiet, som går imot. Kristelig Folkeparti har en tilleggsmerknad.

Jeg vil tro at de respektive partiene selv vil gjøre rede for sitt syn.

Ulf Erik Knudsen (FrP) [16:24:57]: Denne saken høres jo helt udramatisk ut – et lovforslag om rett til foreldrepenger ved tidlig stebarnsadopsjon. Men hva handler den egentlig om? Jo, at homofile skal ha fulle rettigheter til adopsjon av stebarn.

Fremskrittspartiets representanter stemte i sin tid mot partnerskapsloven. Fremskrittspartiet har programfestet at man ikke er tilhenger av å la homofile adoptere. Vi aksepterer selvfølgelig at homofile ønsker å leve i forpliktende parforhold, og at homofile også får barn. Vi mener imidlertid at på samme måte som det ikke kan være noen menneskerett å få barn, er det ikke en menneskerett å få adoptere barn.

Fremskrittspartiet vil fremheve det heterofile ekteskapet som den mest stabile og trygge rammen for et familieforhold. Vi er av den oppfatning at barn har den beste oppveksten ved å ha foreldre av ulikt kjønn, og vi ønsker derfor ikke å la homofile få adoptere. Vi ønsker på ovennevnte bakgrunn ikke likestilling mellom heterofile ekteskap og partnerskap med påfølgende rett for homofile til å adoptere. Vi vil derfor gå imot proposisjonen.

Når dette er sagt, må vi si at vi finner det oppsiktsvekkende at Kristelig Folkeparti, som tidligere har delt Fremskrittspartiets syn i disse sakene, nå legger seg flat for Arbeiderpartiets og SVs politikk.

Laila Dåvøy (KrF) [16:26:45]: Jeg har innledningsvis lyst til å presisere at denne saken ikke dreier seg om adopsjon eller ikke for homofile. Representanten Ulf Erik Knudsen er nok helt klar over Kristelig Folkepartis syn i den saken når det gjelder homofile.

Den lovendringen vi vedtar i dag, vil gi barn en bedre samlet foreldrekontakt. Det har barna behov for, og det er viktig for begge foreldre som har foreldreansvaret. Foreldre og barn legger grunnlaget for et godt forhold allerede det første leveåret. Forskning viser at foreldre som har lengre tid sammen med barnet sitt i løpet av barnets første leveår, vil prioritere barnet mer i hele småbarnsperioden. Derfor er det viktig at samfunnet legger til rette for å øke begge foreldrenes tid med barna. Det er en god investering i framtiden.

I familiemeldingen skisserte regjeringen Bondevik II forslag til endringer i fødselspengeordningen, med fokus på foreldrene som likeverdige omsorgspersoner, valgfrihet for familien og et enklere regelverk. Det er viktig å få en likestilt fødselspengeordning, slik at hver av foreldrene får rett til fødselspenger på grunnlag av egen opptjening. Det er også viktig å fortsette utvidelsen av fedrekvoten ved å utvide den samlede permisjonstiden. Derfor er Kristelig Folkeparti skuffet over at Regjeringen ikke tar nye skritt for å styrke fedres og – etter dagens lovendring – partneres rettigheter til tid med barna fra begynnelsen av.

Jeg undres over holdningen til Fremskrittspartiet i denne saken. Det står i merknaden til Fremskrittspartiet at det er «ingen menneskerett å få adoptere», men Fremskrittspartiet «aksepterer selvfølgelig at homofile ønsker å leve i forpliktende parforhold, og at homofile også får barn.» Samtidig skal altså ikke barn som faktisk lever med foreldre i homofilt partnerskap, ha samme rettigheter som andre barn.

Kristelig Folkeparti er opptatt av å sikre alle barn god kontakt med begge foreldre som har foreldreansvaret, uavhengig av om disse er biologiske eller ikke. Når et barn bor med foreldre som har inngått partnerskap, og begge har foreldreansvaret, må barnets rettigheter til god kontakt med begge sikres. Det er barnas rett til god og tidlig kontakt med begge foreldrene som er det sentrale i den proposisjonen vi behandler i dag, ikke spørsmålet om generell adopsjonsrett for homofile. I tilfeller der stebarnsadopsjon finner sted der foreldrepengeperioden fortsatt løper, vil omsorgssituasjonen og behovet for at begge foreldrene skal kunne ta ut deler av stønadsperioden, være det samme som når begge foreldrene er biologiske foreldre.

Vi kan ha ulike syn på adopsjonsspørsmålet, men jeg tror ingen som adopterer, vil mene at det er en menneskerett å få barn. Det mener heller ikke de som føder barna selv. Det sentrale er imidlertid at barna må ivaretas, uavhengig av foreldrenes seksuelle orientering og valg av samlivsform.

Ekteskapet representerer en forpliktelse som andre samlivsformer mangler, og erfaring og forskning viser at ekteskapet gir den beste og mest stabile ramme rundt barns oppvekst. En moderne familiepolitikk må imidlertid ta hensyn til at familier er forskjellige, med ulike behov, og ønsker frihet til å skape sin egen hverdag. Da er vår rolle som politikere å sikre barnas rettigheter, uavhengig av de voksnes valg. Det burde også Fremskrittspartiet være opptatt av, hvis de har ambisjon om å være et bredt folkeparti.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 239)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i folketrygdloven (rett til foreldrepenger ved tidlig stebarnsadopsjon)

I

I lov 21. april 2006 nr. 10 om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd og enkelte andre lover (endringer i regelverket for ytelser ved svangerskap, fødsel og adopsjon) gjøres følgende endringer i endringen av folketrygdloven:

§ 2-9 annet ledd skal lyde:

Arbeids- og velferdsdirektoratet kan samtykke i at medlemskap med dekning etter bokstavene a og c også skal omfatte sykepenger etter kapittel 8 og foreldrepenger etter kapittel 14.

Innholdsfortegnelsen under Kapittel 14 Ytelser ved svangerskap, fødsel og adopsjon skal lyde:

Bestemmelser om

  • formål står i § 14-1

  • medlemskap står i § 14-2

  • arbeidsgiverens plikt til å utbetale ytelser i utlandet står i § 14-3

  • svangerskapspenger står i § 14-4

  • foreldrepenger står i §§ 14-5 til 14-16

  • engangsstønad står i § 14-17

  • forskrifter står i § 14-18

§ 14-5 tredje ledd skal lyde:

Adopsjon av ektefellens barn gir ikke rett til foreldrepenger. Dette gjelder likevel ikke når adopsjonen finner sted mens stønadsperioden ved fødsel fortsatt løper. I slike tilfeller gis adoptivforelderen tilsvarende rettigheter som fedre i den resterende del av stønadsperioden, likevel slik at plikten til å ta ut fedrekvote ikke kommer til anvendelse.

§ 14-11 annet ledd annet punktum skal lyde:

For selvstendig næringsdrivende og frilansere må det foreligge skriftlig avtale med Arbeids- og velferdsetaten.

§ 14-16 femte ledd tredje punktum skal lyde:

For selvstendig næringsdrivende og frilansere er det et vilkår for gradert uttak at det foreligger en skriftlig utbetalingsavtale med Arbeids- og velferdsetaten.

II

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endringer:

§ 2-9 første ledd bokstav a skal lyde:

  • a) stønad etter kapittel 5 (helsetjenester), kapittel 7 (gravferd) og § 14-17 (engangsstønad ved fødsel og adopsjon),

§ 4-24 annet ledd bokstav e skal lyde:

  • e) foreldrepenger eller svangerskapspenger etter lovens kapittel 14,

§ 4-25 første ledd bokstav e skal lyde:

  • e) foreldrepenger eller svangerskapspenger etter lovens kapittel 14,

§ 21-4 tredje ledd nytt andre punktum skal lyde:

Skoler kan pålegges å gi rutinemessige meldinger når elever har fravær som kan skyldes utenlandsopphold.

§ 22-10 første ledd bokstav c skal lyde:

  • c) engangsstønad ved fødsel og adopsjon (§14-17)

§ 22-10 første ledd bokstav d oppheves. Nåværende bokstav e blir bokstav d.

III

Ikrafttredelses- og overgangsbestemmelser

  • 1. Endringene i lov 21. april 2006 nr. 10 om endringer i folketrygdloven og enkelte andre lover (endringer i regelverket for ytelser ved svangerskap, fødsel og adopsjon) trer i kraft straks.

  • 2. Endringen i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd § 21-4 trer i kraft straks.

  • 3. Endringene i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd §§ 2-9 første ledd, 4-24, 4-25 og 22-10 trer i kraft 1. januar 2007.

Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 63 mot 18 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.39.23)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.