Odelstinget - Møte måndag den 11. juni 2007 kl. 19.25

Dato: 11.06.2007

Dokumenter: (Innst. O. nr. 83 (2006-2007), jf. Ot.prp. nr. 65 (2006-2007))

Sak nr. 5

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endring i lov 19. juni 1997 nr. 82 om pass (endring av gebyr for pass til barn)

Talere

Votering i sak nr. 5

Anne Marit Bjørnflaten (A) [21:54:37] (komiteens leder og ordfører for saken): Jeg er glad for at et samlet odelsting og lagting trolig vil støtte Regjeringens forslag om å redusere gebyrene for pass til barn.

I dag koster det 420 kr for et pass for barn under 16 år. Er barnet under fem år, har passet gyldighetstid på to år. For barn fra fem til ti år har passet en gyldighetstid på tre år, og pass til barn mellom 10 og 16 år har en gyldighetstid på fem år.

Både det høye gebyret og ikke minst kravene til gyldighet fører til at utgiftene til pass kan bli en økonomisk merbelastning for enkelte barnefamilier, og konsekvensen kan bli at noen får reduserte muligheter til å reise til utlandet.

Det var Bondevik II-regjeringen som i sin tid innførte de høye økningene når det bl.a. gjelder passgebyr. Reduksjon i passgebyr for barn er et av mange viktige tiltak i Regjeringens arbeid for å avskaffe fattigdommen i Norge. Gebyret for pass til barn vil med dette vedtaket reduseres til 270 kr, altså en reduksjon på 150 kr. Endringen er også et ledd i tilpasningen til Regjeringens arbeid for at gebyrene ikke skal være høyere enn statens produksjonskostnader for den aktuelle tjenesten.

Regjeringens forslag innebar at lovendringen skulle tre i kraft fra 29. juni i år. Jeg er glad for at Arbeiderpartiet og SV i komiteen har fått støtte for at endringen skal tre i kraft fra 15. juni. For oss var det viktig at reduksjonen i passgebyr kunne komme så tidlig som mulig, før den store ferieutfarten startet, slik at endringen kan komme flest mulig barnefamilier til gode. Derfor er komiteens tilråding at endringen trer i kraft fra 15. juni.

Solveig Horne (FrP) [21:56:31]: Dette er en fin sommergave til småbarnsfamiliene, så Fremskrittspartiet er veldig glad for at Regjeringen fremmer dette forslaget nå i dag.

Men et pass er et dokument som norske borgere har krav på, og for Fremskrittspartiet har det vært viktig at et pass skal være til selvkost. Derfor vil jeg bare kort si, og oppfordre Regjeringen til, at når vi får budsjettframlegget for 2008, må det komme forslag til redusert pris også når det gjelder pass til voksne, slik at vi får pass her i Norge til selvkost.

Statsråd Knut Storberget [21:57:23]: Jeg skal bare kort svare på den utfordringen som kom til Regjeringa med hensyn til øvrige gebyrer.

Jeg skal ikke forskuttere framtidige budsjettbehandlinger, men det er jo ingen tvil om at Regjeringa har satt mye inn på å gjøre disse grepene når det gjelder gebyrer, og komme ned på selvkost – og at man faktisk også leverer i henhold til dette. Jeg syns det forslaget som nå etter alle solemerker blir vedtatt, er et veldig godt eksempel på det, at man starter i det små, bokstavelig talt, og at man ser på den jobben som ligger bak, for å beregne de faktiske kostnadene her.

Jeg ber også Odelstinget om å legge merke til at dette er en oppfølging av mye av den tanken som ble servert i budsjettet for inneværende år, hvor vi satte ned gebyrene til utleggsforretninger betydelig, som er et godt fattigdomstiltak også, og som hadde et høyt proveny med mange millioner kroner. Nå tar vi neste steg, og jeg skal i hvert fall love representanten Horne og hennes kollegaer fra Fremskrittspartiet at dette er noe Regjeringa kommer til å jobbe videre med.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Voterings, se side 735)

Votering i sak nr. 5

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endring i lov 19. juni 1997 nr. 82 om pass

I

I lov 19. juni 1997 nr. 82 om pass skal § 3 fjerde ledd annet punktum lyde:

For pass til barn under 16 år betales et beløp stort 270 kroner.

II

Loven trer i kraft 15. juni 2007.

Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.