Odelstinget - Møte onsdag den 4. juni 2008 kl.11.33

Dato: 04.06.2008

Dokumenter: (Innst. O. nr. 58 (2007-2008), jf. Ot.prp. nr. 53 (2007-2008))

Sak nr. 2 [11:36:45]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om lov om endringer i kommuneloven (forlengelse av inndekningsperioden for underskudd)

Talere

Votering i sak nr. 2

Tom Strømstad Olsen (A) [11:37:25] (ordfører for saken): Høsten 2007 kom det fram at noen få norske kommuner hadde solgt framtidige kraftinntekter og investert pengene i risikofylte obligasjoner formidlet av selskaper i Terra-systemet. Kommunene tapte store summer på disse investeringene.

På anmodning fra Kommunal- og regionaldepartementet foretok fylkesmennene i Sogn og Fjordane, Nordland, Vest-Agder og Rogaland lovlighetskontroll av finansforvaltningsreglementet i de berørte kommunene i sine fylker og vurderte om de finansielle avtalene som kommunene hadde inngått, var i tråd med reglementet. Lovlighetskontrollene avdekket at samtlige kommuner hadde brutt kommuneloven på flere punkter. Brudd på kommuneloven er etter mitt syn svært alvorlig. I tillegg er den økonomiske situasjonen disse kommuner nå har kommet opp i, svært alvorlig.

Kommunene er selv ansvarlige for de investeringene de gjør. Det kan ikke være slik at kommunene skal kunne plassere penger i risikofylte investeringer for så selv å ta gevinsten dersom det går bra, mens derimot statlige myndigheter skal stille opp hvis investeringene medfører tap. Det ville vært galt om staten skulle grepet inn og dekket kommunenes tap ved slike investeringer. Dette må være vårt hovedsynspunkt.

Samtidig er det viktig å huske at det er kommunene som leverer mange av de viktigste velferdstjenestene våre. Innbyggerne i de aktuelle kommunene må bli minst mulig skadelidende i denne situasjonen. De har som alle oss andre krav på grunnleggende velferdstjenester.

Barna må få gå på skole og i barnehage. Eldre må få den trygghet og verdighet de har krav på, og innbyggerne må få den servicen de har krav på. Derfor fremmet Kommunal- og regionaldepartementet 25. april den proposisjonen som vi nå behandler. En enstemmig komite slutter seg til Regjeringens forslag om endringer i kommuneloven om forlengelse av inndekningsperioden for underskudd. Dette er et nødvendig grep, slik at de kommuner som har fått uforholdsmessige store utfordringer, har mulighet til å rydde opp i sine økonomiske forpliktelser uten at det skal gå altfor hardt ut over innbyggerne i de berørte kommuner. Det er tross alt det viktigste i denne saken.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, sjå nedanfor)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endringer i kommuneloven (forlengelse av inndekningsperioden for underskudd)

I

I lov 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) gjøres følgende endringer:

§ 48 nr. 4 nytt tredje og fjerde punktum skal lyde:

I tilfeller der de samfunnsmessige og økonomiske konsekvensene av at kommunen eller fylkeskommunen skal dekke underskudd etter første og annet punktum vil bli uforholdsmessig store, kan departementet godkjenne vedtak om at underskuddet dekkes over mer enn fire år. Underskudd kan likevel ikke dekkes over mer enn ti år.

§ 50 nr. 9 annet punktum skal lyde:

Kommunale og fylkeskommunale låneopptak skal godkjennes av departementet i de tilfeller som er omhandlet i § 60.

§ 60 nr. 1 bokstav c skal lyde:

  • c. kommunestyret eller fylkestinget etter § 48 nr. 4 har vedtatt at et regnskapsmessig underskudd skal fordeles ut over det påfølgende budsjettår etter at regnskapet er framlagt, eller

II

Loven trer i kraft straks.

Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.