Odelstinget - Møte tirsdag den 17. juni 2008 kl. 10

Dato: 17.06.2008

Dokumenter: (Innst. O. nr. 77 (2007-2008), jf. Ot.prp. nr. 56 (2007-2008))

Sak nr. 1 [10:01:48]

Innstilling fra næringskomiteen om lov om endringer i sjøloven, skipssikkerhetsloven, NIS-loven og fritids- og småbåtloven

Talere

Votering i sak nr. 1

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) [10:02:20]: I denne saken foreslår Regjeringen presisering av § 26 b. Man ønsker å få en nærmere presisering av hjemmelen i forhold til å kunne innføre båtførerbevis og båtførerregister. Fremskrittspartiet mener at denne saken er rimelig tynt utredet hvis man ønsker å få Stortingets tilslutning til å innføre båtførerbevis og båtførerregister. Fremskrittspartiet ønsker derfor at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en sak om dette som er mye mer grundig utredet, hvor det er gjennomført en høring om disse spørsmålene, og hvor komiteen også kan ha en forsvarlig behandling i forhold til om dette er noe som er et ønske der ute. Derfor vil Fremskrittspartiet stemme imot komiteens forslag til § 26 b.

Torbjørn Hansen (H) [10:03:41]: Høyre har ingen egne merknader eller forslag i denne proposisjonen, så jeg tar egentlig ordet kun for å kommentere det som går på båtførerbevis.

Fremskrittspartiet har i innstillingen en merknad om at forslaget ikke gir Stortinget godt nok grunnlag for å innføre en ordning med krav om båtførerbevis og båtførerregister. Det er jeg for så vidt enig i. Men saken er at denne proposisjonen var tilpasset en hjemmel som eksisterer i dagens lovverk. Stortinget tar i denne saken ikke stilling til om man skal innføre krav til båtførerbevis eller ikke.

Høyre stemte imot et forslag fra Arbeiderpartiet i forrige periode om innføring av obligatorisk båtførerbevis, fordi vi stilte oss tvilende til om en innføring av et slikt opplegg ville være et egnet virkemiddel for å hindre en utvikling i antall ulykker til sjøs. Dagens regjering har så nedsatt en arbeidsgruppe for å se nærmere på utviklingen i antall ulykker med fritidsbåter. Jeg deler for så vidt Regjeringens oppfatning av at vi har en utfordring med stadig flere fritidsbåter med stadig større motorer, samtidig som kvalifikasjonene til dem som kjører disse båtene, åpenbart ikke har hengt med i denne utviklingen.

Høyre er også bekymret over utviklingen i antall ulykker til sjøs. Det bør være trygt å ferdes i våre nære farvann. Høyre vil derfor ta stilling til spørsmålet om eventuelle nye krav til båtførere når Regjeringen eventuelt har konkludert med hensyn til hvordan den vil følge opp arbeidsgruppens innstilling.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet i sak nr. 1.

(Votering, se side 709)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i sjøloven, skipssikkerhetsloven,

NIS-loven og fritids- og småbåtloven

I

I lov 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten (sjøloven) gjøres følgende endringer:

§ 1 tredje ledd fjerde punktum skal lyde:

Det er et vilkår at skipet inngår som ledd i en økonomisk virksomhet som er etablert i Norge, og at skipet drives fra Norge.

§ 475 skal lyde:

§ 475 Meldeplikt

Skipsføreren eller rederiet skal straks gi den myndighet Kongen bestemmer melding om sjøulykke. Det skal også gis slik melding når skipet har grunnstøtt eller har støtt sammen med et annet skip, selv om tilfellet ikke er å anse som sjøulykke etter § 472. Kongen kan ved forskrift fastsette nærmere regler om meldeplikten.

Meldeplikt etter første ledd har også enhver som blir vitne til en sjøulykke, eller som blir oppmerksom på vrakrester eller andre forhold som gir grunn til å frykte at det har inntruffet sjøulykke, dersom vedkommende ikke etter forholdene har grunn til å anta at slik melding er unødvendig.

Kongen kan fastsette forskrifter som pålegger skipsføreren eller rederiet innen en viss frist å gi den myndighet Kongen bestemmer en etterfølgende rapport med nærmere bestemt informasjon om forhold knyttet til sjøulykken.

II

Lov 16. februar 2007 nr. 9 om skipssikkerhet (skipssikkerhetsloven) § 47 annet ledd skal lyde:

Rederiet eller skipsføreren skal gi den myndighet Kongen bestemmer melding og rapport ved skade eller sykdom som rammer den som har sitt arbeid om bord. Skyldes skaden en arbeidsulykke eller skipsulykke som er omfattet av reglene om sjøulykker i kapittel 18 avsnitt II i lov 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten (sjøloven), skal melding og rapport om skade skje etter regler gitt i eller i medhold av sjøloven § 475.

III

Lov 12. juni 1987 nr. 48 om norsk internasjonalt skipsregister § 9 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

Departementet kan i forskrift fastsette at mulig søksmål om riktigheten av vedtak etter § 12 annet ledd må reises innen en særskilt frist fra det tidspunkt da melding om fristfastsettingen kom frem til vedkommende part.

IV

Lov 26. juni 1998 nr. 47 om fritids- og småbåter § 26 b skal lyde:

Kongen kan gi forskrift om at fører av fritidsbåt må oppfylle krav til minstealder, helsetilstand, opplæring og andre kvalifikasjonskrav, herunder båtførerprøve. Forskriften fastsetter bestemmelser om kontroll med at kravene oppfylles, båtførerregister og om gebyr.

V

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan bestemme at forskjellige bestemmelser skal tre i kraft til forskjellig tid.

Presidenten: Presidenten vil først la votere over IV § 26b. Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot.

Votering:
  • 1. Komiteens innstilling til IV § 26b ble med 59 mot 19 stemmer ikke bifalt. (Voteringsutskrift kl. 12.11.44)

  • 2. Komiteens innstilling til I, II, III og V ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.