Odelstinget - Møte onsdag den 3. desember 2008 kl. 18

Dato: 03.12.2008

Dokumenter: (Innst. O. nr. 16 (2008–2009), jf. Ot.prp. nr. 71 (2007–2008))

Sak nr. 1 [18:00:46]

Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i personopplysningsloven mv. (forskriftshjemmel, overtredelsesgebyr og innkreving av tvangsmulkt)

Talere

Votering i sak nr. 1

Thomas Breen (A) [18:01:18] (ordfører for saken): Det lovforslaget som er framlagt her, og som vi skal behandle nå, handler i bunn og grunn om å gjøre personopplysningsloven mer effektiv for å håndheve dens intensjoner med ny teknologi.

Lovforslaget er tredelt, og den første delen handler om en hjemmel til å utarbeide forskrifter, slik at man kan ivareta intensjonen i loven.

Det som er foranledningen til denne runden nå, er arbeidsgivers og arbeidstakers rettigheter og plikter i forhold til e-postkassen.

I proposisjonen har departementet gått langt i å skissere hvordan forskriften blir seende ut. Komiteen er tilfreds med det signalet som ligger i proposisjonen, og det støttes av samtlige partier i komiteen.

Den andre delen i lovforslaget handler om å gi Datatilsynet mulighet til å utstede overtredelsesgebyr, slik at Datatilsynet kan være mer effektivt i forhold til dem som bryter personopplysningslovens intensjoner.

Den tredje delen handler om å gi Statens innkrevingssentral en særnamsmyndighet, slik at de kan inndrive bl.a. overtredelsesgebyr, utstedt av Datatilsynet.

Komiteen er i hovedsak helt enig i forslagets intensjoner. Den eneste lille differansen er at Fremskrittspartiet ønsker at dette skal ligge i arbeidsmiljøloven, mens de andre partiene vil ha en henvisningsbestemmelse i arbeidsmiljøloven som peker på personopplysningsloven.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [18:03:14]: La meg aller først få takke saksordføreren for en fremragende gjennomgang av saken. Jeg skal ikke dra denne saken spesielt langt; jeg skal bare si at vi er helt enig i intensjonen, men vi mener altså at den lovgivningen burde vært linket til arbeidsmiljøloven. Vi mener det hadde vært mer korrekt, noe som også flere av høringsinstansene påpeker.

I tillegg til dette ønsker vi at man legger til rette for bedre informasjon om de rettighetene arbeidstakerne har i denne type saker. Vi fremmer også et forslag hvor vi oppfordrer Regjeringen til å komme tilbake til Stortinget med et forslag.

Jeg tar med dette opp Fremskrittspartiets forslag i innstillingen.

Presidenten: Representanten Jan Arild Ellingsen har tatt opp de forslagene han refererte til.

Alvhild Hedstein (V) [18:04:05]: Siden Venstre ikke sitter i komiteen, har også jeg lyst til å uttrykke glede over at vi nå endelig får en hjemmel til å regulere arbeidsgivers mulighet til innsyn i ansattes e-post. For Venstre er et sterkt personvern avgjørende for den enkeltes frihet og for demokratiet, og det er derfor svært uheldig når det oppstår et slikt rettstomt rom med fare for at personvernet på arbeidsplassen uthules. Vi er derfor helt enig i at hjemmelen bør plasseres i personopplysningsloven som nettopp har til formål å presisere hvordan personopplysning kan behandles. De siste årene har Datatilsynet fått ganske mange henvendelser fra ansatte som føler seg overvåket ved at arbeidsgiver har lest e-posten deres, og det kan skape ubehag på en arbeidsplass.

Vi er derfor enig med Fremskrittspartiet i at det er behov for bedre informasjon om hvilke rettigheter arbeidstakere har, samt god informasjon om hvor arbeidstakere kan henvende seg når de føler seg uberettiget overvåket på arbeidsplassen. Venstre kommer derfor til å støtte Fremskrittspartiets forslag, nr. 2, når det kommer til behandling her i Stortinget.

Arbeids- og inkluderingsministeren har tidligere i høst sagt at departementet jobber med å gi Arbeidstilsynet mulighet til å kunne gripe inn i slike saker med de virkemidler arbeidsmiljøloven gir anledning til, f.eks. gjennom pålegg eller tvangsmulkt. Venstre håper derfor at Regjeringen så snart som mulig kommer tilbake til Stortinget med endringer som gjør at ansattes rettigheter blir tilstrekkelig ivaretatt.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 145)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er forslagene nr. 1 og 2, fra Jan Arild Ellingsen på vegne av Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om tiltak som ivaretar arbeidstageres behov for informasjon om hvilke rettigheter de har og hvor de kan henvende seg når de føler seg uberettiget overvåket av arbeidsgiver.»

Dette forslaget blir i tråd med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i personopplysningsloven mv. (forskriftshjemmel, overtredelsesgebyr og innkreving av tvangsmulkt)

I

I lov 14. april 2000 nr. 31 om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven) gjøres følgende endringer:

§ 3 fjerde ledd første punktum skal lyde:

Kongen kan gi forskrift om særskilte former for behandling av personopplysninger, og om behandling av personopplysninger i særskilte virksomheter eller bransjer.

§ 36 skal lyde:

§ 36 Definisjon

Med fjernsynsovervåking menes vedvarende eller regelmessig gjentatt personovervåking ved hjelp av fjernbetjent eller automatisk virkende fjernsynskamera, fotografiapparat eller lignende apparat.

§ 44 fjerde ledd skal lyde:

Kongen kan gi forskrift om unntak fra første til tredje ledd av hensyn til rikets sikkerhet. Kongen kan også gi forskrift om dekning av utgiftene ved kontroll.

§ 46 skal lyde:

§ 46 Overtredelsesgebyr. Pålegg om endring eller opphør av ulovlige behandlinger

Datatilsynet kan pålegge den som har overtrådt denne loven eller forskrifter i medhold av den, å betale et pengebeløp til statskassen (overtredelsesgebyr) på inntil 10 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Fysiske personer kan bare ilegges overtredelsesgebyr for forsettlige eller uaktsomme overtredelser. Et foretak kan ikke ilegges overtredelsesgebyr dersom overtredelsen skyldes forhold utenfor foretakets kontroll.

Ved vurderingen av om overtredelsesgebyr skal ilegges, og ved utmålingen, skal det særlig legges vekt på

  • a)hvor alvorlig overtredelsen har krenket de interesser loven verner,

  • b) graden av skyld,

  • c) om overtrederen ved retningslinjer, instruksjon, opplæring, kontroll eller andre tiltak kunne ha forebygget overtredelsen,

  • d) om overtredelsen er begått for å fremme overtrederens interesser,

  • e) om overtrederen har hatt eller kunne ha oppnådd noen fordel ved overtredelsen,

  • f) om det foreligger gjentakelse,

  • g) om andre reaksjoner som følge av overtredelsen blir ilagt overtrederen eller noen som har handlet på vegne av denne, blant annet om noen enkeltperson blir ilagt straff og

  • h) overtrederens økonomiske evne.

Oppfyllelsesfristen er 4 uker etter at vedtaket om overtredelsesgebyr er endelig. Dersom et vedtak om overtredelsesgebyr bringes inn for en domstol, kan den prøve alle sider av saken.

Datatilsynet kan gi pålegg om at behandling av personopplysninger i strid med bestemmelser i eller i medhold av denne loven skal opphøre, eller stille vilkår som må være oppfylt for at behandlingen skal være i samsvar med loven.

Ny § 47 a skal lyde:

§ 47 a Innkreving av refusjonskrav, overtredelsesgebyr og tvangsmulkt

Refusjonskrav som nevnt i § 44, overtredelsesgebyr etter § 46 og tvangsmulkt etter § 47 er tvangsgrunnlag for utlegg.

Når Statens innkrevingssentral er pålagt å innkreve krav som nevnt i første ledd, kan kravene innkreves ved trekk i lønn og andre lignende ytelser etter reglene i dekningsloven § 2-7. Innkrevingssentralen kan også innkreve gebyrene og avgiftene ved å stifte utleggspant for kravet dersom panteretten kan gis rettsvern ved registrering i et register eller ved underretning til tredjeperson, jf. panteloven kapittel 5, og utleggsforretningen kan holdes på Innkrevingssentralens kontor etter tvangsfullbyrdelsesloven § 7-9 første ledd.

II

I lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) gjøres følgende endringer:

Ny § 9-5 skal lyde:

§ 9-5 Innsyn i arbeidstakers e-post mv.

Arbeidsgivers rett til innsyn i arbeidstakers e-post mv. reguleres i forskrift gitt i medhold av personopplysningsloven § 3 fjerde ledd første punktum.

III

Loven trer i kraft straks. Overtredelsesgebyr etter § 46 kan bare ilegges for lovovertredelser begått etter at loven trådte i kraft.

Presidenten: Det voteres først over komiteens innstilling I og III og deretter alternativt mellom komiteens innstilling II og forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Ny § 9-15 skal lyde:

Ny § 9-15 Arbeidsmiljøloven

Innsyn i arbeidstakers e-postkasse mv.

Departementet kan gi forskrift om arbeidsgiverens rett til innsyn i arbeidstakers e-postkasse, personlige område i virksomhetens datanettverk og andre elektroniske kommunikasjonsmedier eller elektronisk utstyr som arbeidsgiver har stilt til arbeidstakerens disposisjon.»

Votering:
  • 1. Komiteens innstilling I og III bifaltes enstemmig.

  • 2. Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling II og forslaget fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 59 mot 18 stemmer.

(Voteringsutskrift kl. 18.50.08)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.