Odelstinget - Møte mandag den 15. juni 2009 kl. 15.25

Dato: 15.06.2009

Dokumenter: (Innst. O. nr. 128 (2008–2009))

Sak nr. 20 [22:34:49]

Innstilling fra Stortingets presidentskap om lov om endringer i lov 12. juni 1981 nr. 61 om pensjonsordning for stortingsrepresentanter

Talere

Votering i sak nr. 20

Berit Brørby (A) [22:35:26]: Presidentskapet fremmer i innstillingen forslag om enkelte endringer i stortingspensjonsloven.

Som kjent framla Johnsen-utvalget i forrige uke et forslag til en ny pensjonsordning for stortingsrepresentantene og enkelte andre grupper. Arbeidet med å få på plass en ny pensjonslov for representantene har vært en prioritert oppgave for Presidentskapet, og det er etter mitt syn viktig at den videre oppfølgingen av forslaget kan komme raskt i gang. Siden vi nå befinner oss helt på slutten av stortingssesjonen, vil dette bli en oppgave for det neste storting. Presidentskapet ønsker likevel å berede grunnen for et viktig utgangspunkt – nemlig at en ny pensjonsordning for stortingsrepresentantene skal kunne gjøres gjeldende for nyvalgte representanter, med virkning fra 1. oktober i år, slik det hele tiden har vært meningen. For å gi et tydelig signal om dette overfor nye representanter foreslår Presidentskapet at dette utgangspunktet uttrykkelig slås fast i gjeldende stortingspensjonslov § 12.

Det forutsettes for øvrig i Johnsen-utvalgets innstilling at det samme skal gjelde for regjeringens medlemmer.

De øvrige endringene som foreslås i innstillingen, knytter seg til kontrollen og oppfølgingen av gjeldende stortingspensjonslov. Som kjent ble oppgaven med å administrere pensjonsordningen for representantene i det alt vesentlige overført til Statens pensjonskasse tidligere i år.

Presidentskapet foreslår for det første en hjemmel i stortingspensjonsloven til å innhente opplysninger om medlemmenes inntektsforhold ved utbetaling av inntektsavhengig pensjon, på linje med det Pensjonskassen ellers har mulighet til.

Det foreslås videre at pensjonskasselovens regler om tilbakesøkning av for mye utbetalt pensjon gis tilsvarende anvendelse for stortingspensjonsloven. Dette vil gi et bedre grunnlag for tilbakesøkning enn det vi har i dag.

Endringene skal tre i kraft straks og vil gjøre det lettere å kontrollere pensjonsutbetalingene i tiden fram til en ny pensjonsordning for representantene kommer på plass.

Med dette anbefales Presidentskapets enstemmige innstilling.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 20.

(Votering, sjå side 999)

Votering i sak nr. 20

Presidentskapet hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 12. juni 1981 nr. 61 om pensjonsordning for stortingsrepresentanter

I

I lov 12. juni 1981 nr. 61 om pensjonsordning for stortingsrepresentanter gjøres følgende endringer:

§ 6 første ledd skal lyde:

For rett til etterlattepensjon, barnepensjon og barnetillegg etter denne lov, og for behandling av saker om uførepensjoner, gjelder bestemmelsene i lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse kap. 6 og 7 §§ 27 til 38 og § 44 tiende ledd på tilsvarende måte.

§ 10 nye tredje og fjerde ledd skal lyde:

Ved behandling av krav om ytelser, eller ved kontroll av løpende og tidligere utbetalte ytelser etter loven, kan den som administrerer ordningen innhente nødvendige opplysninger fra medlemmet selv, nåværende og tidligere arbeidsgivere, folketrygdens organer samt skatteetaten uten hinder av eventuell taushetsplikt disse måtte være pålagt.

Om tilbakebetaling av ytelse etter loven gjelder lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse § 44 sjette til niende ledd tilsvarende.

§ 12 nytt annet ledd skal lyde:

For dem som ikke har opparbeidet rettigheter etter denne lov før 1. oktober 2009, skal ny lov om pensjonsrettigheter for stortingsrepresentanter kunne gjøres gjeldende fra nevnte dato.

II

Loven trer i kraft straks.

Votering:Presidentskapets innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.