Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1993

Dato: 17.11.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 41

Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få stilla fylgjande spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Korleis kan norske myndigheiter diskriminere norske bedrifter på eigen heimemarknad slik det no vert rapportert om vedkomande Chrifa i Nissedal, og kva vil statsråden gjera for å unngå slikt i framtida?

Statsråd Gunnar Berge: 1. januar 1991 kom nye forskrifter som blant annet fastsetter sikkerhetsnivået som elektrisk utstyr minst skal ha. For å oppfylle de grunnleggende sikkerhetskrav til elektrisk utstyr foreligger det en rekke norske normer som fabrikanter av slikt utstyr kan benytte. Normene er frivillige. Fabrikanten kan selv velge om han vil følge disse eller benytte andre alternativer, forutsatt at de grunnleggende sikkerhetskrav er dokumentert oppfylt. Hvorvidt sikkerhetskravene er oppfylt, avgjøres av en sertifiseringsinstitusjon, for eksempel NEMKO.

Normeca A/S sendte på vegne av Chrifa Fabrikker A/S søknad til NEMKO om sertifikat for elektriske senger som skulle benyttes på sykehus og sykehjem. Sengene skulle sertifiseres etter den tekniske normen for slike senger. Disse sengene fylte ikke de krav normen satte, og det ble derfor ikke gitt sertifikat. I denne saken er det mye som tyder på at det ble søkt om sertifisering for senger til både sykehus og sykehjem, slik at de strengeste krav i denne normen ble lagt til grunn.

En utenlandsk fabrikant søkte om sertifisering kun for senger til sykehjem, noe som tilsier lempeligere krav, men de ønsket også en alternativ utforming, slik forskriften åpner for. NEMKO bad i denne saken Elektrisitetstilsynet om en uttalelse.

Elektrisitetstilsynet gav uttrykk for at denne løsningen kunne aksepteres dersom sengene minst oppfylte de samme krav til sikkerhet som normen setter. En slik forutsetning er det samme som at sengene skal følge de norske forskriftene.

På dette grunnlaget kan en ikke se at myndighetene har diskriminert norske bedrifter i denne saken.

For å unngå alle misforståelser i framtida er det lagt opp til et møte mellom foreningen som representerer norske produsenter, gjennom Normeca A/S, og Elektrisitetstilsynet - og dette blant annet på bakgrunn av denne konkrete saken.

Ingvald Godal (H): Eg takkar statsråden for eit greitt svar. Dette er vel ikkje staden for å gå inn i det tekniske, men eg trur det er viktig at ein passar på at norske bedrifter iallfall får den same service og den same merksemda som bedrifter i andre land, sjølv om vi sjølvsagt ikkje kan prioritere norske bedrifter. Dei må vera konkurransedyktige. Så eg synest den løysinga som statsråden her har peika på, er grei.

Det er ein ting i saka som uroar meg litt. Det er at statsråden finn å måtte bruke ei formulering som: « I denne saken er det mye som tyder på », når han skal gjera greie for det det blir søkt om. Det tyder ikkje på eit presisjonsnivå som er særleg bra. Men det kan vel òg bli oppklart i samband med det møtet som skal bli halde.

Presidenten: Spørsmål 12 vil det verta svara på seinare.