Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1993

Dato: 17.11.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 40

John Alvheim (Frp): Jeg skal få lov å stille den ærede forsvarsminister følgende spørsmål:

En kompanisjef i de norske FN-styrkene i Somalia har fått munnkurv fordi han offentlig har informert om at pakistanske FN-styrker utøver grov vold mot sivilbefolkningen i Mogadishu.

Aksepterer forsvarsministeren at Forsvarets overkommando prøver å forhindre at kritikkverdige forhold blant FN-soldater kommer til allmennhetens kjennskap?

Statsråd Jørgen Kosmo: La meg benytte anledningen til å understreke at de norske FN-soldatene og offiserene i Somalia gjør en utmerket innsats for FN og Norge under meget vanskelige arbeidsforhold. Fra alle hold mottar jeg meldinger om at de norske kontingentene nyter stor respekt i alle miljøer. Spesielt ønsker jeg å fremheve innsatsen til den kontingenten som har tjenestegjort det siste halve året under meget vanskelige arbeidsvilkår.

Verken forsvarsministeren eller Forsvarets overkommando ønsker å iverksette direktiver eller forordninger som forhindrer at kritikkverdige forhold fra norske eller utenlandske soldater som tjenestegjør i FN, kommer fram i lyset. Men enhver FN-operasjon vil være sammensatt av offiserer og soldater fra en rekke land. I Somalia består FN-styrken av mannskaper fra i alt 13 land, med meget ulik bakgrunn.

I den sammenheng er det meget viktig at interne samarbeidsproblemer og uoverensstemmelser løses innad i FN-styrkens egne staber. En skal huske på at i gitte tilfeller kan den enkelte soldats liv være avhengig av et godt samarbeid mellom de enkelte lands kontingenter. På denne bakgrunn fikk kompanisjefen i de norske FN-styrkene i Somalia ordre fra Forsvarets overkommando om ikke å gi flere uttalelser til media om samarbeidsforhold med andre lands FN-personell. Bakgrunnen var å forhindre misforståelser og en uheldig utvikling i saken. Jeg støtter denne fremgangsmåten, da det er av avgjørende betydning at eventuelle problemer avklares tjenesteveg nasjonene imellom og gjennom FN-systemet, og ikke via media, dette for å forebygge eventuelle skadevirkninger som kan forårsakes ved å belyse en slik intern samarbeidskonflikt offentlig i media. Dette er også i overensstemmelse med FNs « Reference Guide for Peace-keeping Forces », hvor det blant annet står:

At de pålegges å unngå enhver handling som kan oppfattes uheldig for den fredsbevarende styrkens uavhengighet og upartiske karakter, samt unngå å komme i motsetningsforhold til andre nasjoners representanter.

Videre har FO presisert bestemmelsene slik:

FN-frivillige må ikke gi uttalelser til norsk presse og kringkasting, dersom uttalelsene er av sådan art at de kan skade FN-styrken og dens upartiske, nøytrale status.

Når det gjelder interne norske forhold i det norske stabskompaniet i Somalia, vil det fortsatt bli vist stor åpenhet overfor nasjonale media. Forsvarets overkommando foretar nå en presisering overfor våre FN-styrker av

  • hvem som skal uttale seg, og
  • hva den enkelte kan uttale seg om.

For øvrig skulle jeg ønske at media var like opptatt av å skildre hverdagens helter i det daglige arbeidet som å fokusere på problemer og enkelthendelser.

John Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg ikke kan si meg fornøyd med. Jeg beklager at statsråden støtter overkommandoen i å ha lagt munnkurv på kompanisjefen fra Norge.

Ellers vil jeg si at FN-styrken i Somalia har pådratt seg uvanlig sterk kritikk den tiden de har vært der nede, og spesielt har kritikken vært meget hard fra humanitære organisasjoner, som nettopp har beskyldt FN-styrken og enkelte deler av den for også å ha utøvd vold mot sivilbefolkningen. Videre har flere organisasjoner uttalt at FN-styrken har vært til direkte hinder for å utføre humanitær hjelp der nede.

Mitt andre spørsmål til forsvarsministeren er: Vil det bli foretatt disiplinære tiltak overfor kompanisjefen som har sagt sannheten til norsk media om hvordan FN-styrken og deler av den oppfører seg i Somalia?

Statsråd Jørgen Kosmo: Visst har FN-styrken i Somalia vært utsatt for kritikk, og visst er det slik at deler av mandatet og måten mandatet har vært håndtert på, i enkelte tilfeller har vært kritikkverdig. Dette har først og fremst sammenheng med at enkelte land ønsker å kjøre sin nasjonale politikk uten å ta nødvendige hensyn til at dette er en FN-operasjon. Dette er et problem som Norge har tatt opp gjennom FN-systemet og bedt om å få rettet på.

Det vil ikke bli gitt noen disiplinære forføyninger overfor kompanisjefen. Det vi søker å gjøre, er å få til et system der man tar opp samarbeidsproblemer internt i staben, får dem diskutert og får en løsning på problemene, samtidig som vi på en skikkelig og ordentlig måte informerer media om de faktiske forhold.

John Alvheim (Frp): Jeg takker igjen forsvarsministeren for svaret, som nå fullt ut gir uttrykk for at de kritikkverdige forhold som jeg har påpekt, og som kompanisjefen har påpekt, har forekommet. Og da er det, synes jeg, ganske leit at den norske FN-styrken skal bli satt i samme bås som de ureglementerte styrkene som er der nede, og derfor er et naturlig siste spørsmål fra min side: Vil forsvarsministeren vurdere å trekke ut den norske FN-styrken og ikke la den legitimere de forholdene som er i Somalia, og også her hjemme pådra seg kritikk?

Statsråd Jørgen Kosmo: I Somalia er det nærmere 30000 soldater fra 13 forskjellige land. Selvsagt er det slik at det med en så stor kontingent, med et så vanskelig arbeidsområde, vil forekomme kritikkverdige forhold. Mitt poeng er imidlertid at samarbeidsproblemer mellom enkelte land er nødt til å finne sin løsning gjennom samarbeid i staben og samarbeid med de overordnede kommandomyndigheter, ikke gjennom en diskusjon i pressen som skaper nye konflikter.

Forsvarsdepartementet har til vurdering hvorvidt Norge bør trekke sine styrker tilbake fra Somalia samtidig som de amerikanske styrkene trekker seg tilbake. Når Forsvarsdepartementet har konkludert gjennom sin foreløpige vurdering, vil spørsmålet bli forelagt Regjeringen. Deretter vil Stortinget bli orientert.

Presidenten: Sak nr. 1, Spørjetimen, er dermed ferdighandsama.