Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 1994

Dato: 02.03.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

May-Helen Molvær Grimstad (KrF): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål:

Det finst ein del spesialkonstruerte bilar som forureinar mindre enn vanlege bilar.

Vil statsråden ta initiativ til å redusere eingongsavgifta på slike bilar, for å stimulere til import og sal av meir miljøvenleg kjøretøy?

Statsråd Grete Faremo: Dagens avgiftssystem for oljeprodukter bidrar til at utslippene av flere forurensende stoffer avgiftsbelegges hardere enn mer miljøvennlige alternativer. Utslippene av CO2 blir beskattet gjennom bensin- og mineraloljeavgiften, utslippene av bly ved at bensinavgiften er differensiert etter blyinnhold og utslippene av svovel ved at mineraloljeavgiften er differensiert etter svovelinnhold. Indirekte bidrar dette til relativt lavere avgifter knyttet til bruk av mer miljøvennlige kjøretøy. Det er for øvrig i dagens avgiftssystem også fritak for engangsavgift for elbiler og fritak for gass brukt som drivstoff.

Regjeringen arbeider for tiden med spørsmål knyttet til utformingen av engangsavgiften. Som ledd i handlingsplanen mot NOx har Finansdepartementet nedsatt en arbeidsgruppe for å vurdere muligheten for og hensiktsmessigheten av en differensiering av de ikkebruksavhengige kjøretøyavgiftene etter miljøkjennetegn. Deres rapport vil være et viktig innspill til arbeidet i den interdepartementale arbeidsgruppen som for tiden gjennomgår kjøretøyavgiftene. Denne gruppens rapport vil danne grunnlaget for den vurdering av kjøretøyavgifter og avgifter relatert til kjøretøy som Regjeringen i budsjettdokumentet i høst varslet ville skje i løpet av 1994.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF): Eg vil takke statsråden for svaret. Det er positivt at Regjeringa arbeider med desse problemstillingane.

Det finst i dag bilar som forureinar mindre, bruker mindre energi og støyar mindre. Desse burde det vere attraktivt å kjøpe, fordi dei er meir miljøvenlege enn vanlege bilar. Men i dag er realiteten at avgiftene på desse bilane er så høge at det ikkje løner seg å importere dei og selje dei i Noreg.

Meiner vi alvor med miljøpolitikken, meiner eg at vi i langt større grad må stimulere til miljøvenleg forbruk gjennom avgiftssystemet. Det er ikkje nok å differensiere bensinavgifta ut frå blyinnhald. Vi må premiere bilar som bruker mindre energi og forureinar mindre.

Eg håpar at Regjeringa vil legge større vekt på miljøomsyn ved fastsetting av eingongsavgifta, ikkje berre på vekt og pris som i dag. Mitt spørsmål til statsråden blir då: Når kan vi eventuelt vente å få resultatet av Regjeringa si vurdering av kjøretøyavgiftene, og korleis ser statsråden på denne saka?

Statsråd Grete Faremo: Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har den daglige kontakten med dette slik finansministeren har, og kan bare trekke fram St.prp.nr.1 (1993-1994) om skatter og avgifter til statskassen, hvor det heter:

« Samtidig tar Regjeringen sikte på å gjennomføre en totalvurdering av alle kjøretøyavgifter og avgifter relatert til kjøretøy i løpet av 1994. » - altså inneværende år.