Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 1994

Dato: 04.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Øystein Djupedal (SV): Jeg tillater meg å stille kirke-, utdannings- og forskningsministeren følgende spørsmål:

Store deler av fengselsundervisningen står overfor kraftig nedtrapping, til tross for at departementet forutsatte at en ekstrabevilgning på 10 millioner kr var tilstrekkelig for å opprettholde tilbudet på fjorårsnivå.

Hvilke tiltak vil statsråden iverksette for at tilbudet om fengselsundervisningen ikke skal bli trappet ned?

Statsråd Gudmund Hernes: Med de bevilgninger som departementet har til rådighet for 1994 til fengselsundervisningen, er det varslet en viss nedtrapping i forhold til 1993.

Tilskuddet til denne undervisningen blir delvis gitt på basis av regnskapstall fra året før, og delvis på basis av budsjett for inneværende år. Den faktiske aktivitet i 1993, og hva den kostet, var ikke fullstendig kartlagt da budsjettet ble lagt fram. I ettertid viser det seg at selv med påplussing på 10 millioner kr er det ikke mulig å opprettholde undervisningstilbudet på 1993-nivå.

I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for inneværende år bad kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om en vurdering av den fremtidige organiseringen av fengselsundervisningen og hvordan budsjettansvaret best kan ivaretas. Dette spørsmålet utredes nå i samarbeid mellom Justisdepartementet og kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

Den budsjettsituasjon som er oppstått for fengselsundervisningen, vil bli forelagt Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Øystein Djupedal (SV): Jeg vet at statsråden deler bekymringen for fengselsundervisningen, for det er noe av det mest positive vi kan gi dem som er innsatt, for å få dem ut av den onde sirkelen. Derfor er det spesielt betenkelig at de midlene som Stortinget har forutsatt skulle være tilstrekkelig for å opprettholde bevilgningen på fjorårsnivå, ikke viser seg å være tilstrekkelig. Fra høsten av står vi altså i fare for at undervisningen ved både Fredrikstad kretsfengsel, Sarpsborg Kretsfengsel, Moss Hjelpefengsel, Sem Kretsfengsel, Kriminalomsorg i frihet i Tønsberg m.v., blir nedlagt, og at store deler av undervisningen ved andre anstalter og store anstalter som Ullersmo vil få en kraftig nedtrapping. Dette vil være en meget uheldig utvikling, særlig fordi Stortinget har forutsatt at det var tilstrekkelig penger.

Nå er det kanskje vanskelig å tro at statsråden skal foregripe revidert nasjonalbudsjett om et par dager, men forstår jeg statsråden implisitt dit at han har tatt til seg det som ligger i mitt spørsmål, og at vi kan forvente oss en gledelig melding på fredag?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg er ikke overrasket over at representanten Djupedal her ønsker at jeg skal løfte både på sløret og det som ellers måtte tilhylle det nasjonalbudsjett som skal fremlegges på fredag. Jeg skal imidlertid følge den vanlige kutymen her, at det fremlegges etter at Kongen har hatt anledning til å gjennomgå de forslag som Regjeringen legger fram i statsråd nå på fredag. Det jeg imidlertid kan si, er at jeg ikke ville bli overrasket om det var en viss korrelasjon mellom den bekymring som deles, og de bevilgninger som foreslås.

Øystein Djupedal (SV): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg syntes var svært positivt, og som etter mitt håp vil bety at det vil være mulig å opprettholde fengselsundervisningen på samme nivå som i fjor ut året. Hvis det mot formodning ikke skulle ligge der, får vi håpe at Stortinget følger opp det som Stortinget sa i forbindelse med statsbudsjettet i fjor, nemlig at undervisningen skal opprettholdes. Nettopp fordi det er bred tverrpolitisk enighet om at noe av det mest fornuftige vi kan tilby fanger - for å motvirke mistrivsel og for å gi dem en mulighet til å komme seg inn i et ordinært arbeid når de da er ferdig med sin soningstid, er fengselsundervisning. Så jeg takker statsråden for svaret og er i grunnen godt fornøyd med det.