Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 1994

Dato: 04.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Arne Haukvik (Sp): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til kulturministeren:

Administrasjonsdepartementet oppsummerer no høyringsrunden etter Viksveen-utvalets innstilling om den statlege annonsepolitikken samstundes som Kulturdepartementet arbeider med dei nye reglane for pressestøtta. Då den statlege annonsepolitikken er særs viktig for mindre aviser, er det naudsynt at desse to sakene blir sett i samanheng.

Vil statsråden sjå til at dette skjer, og meiner statsråden det er viktig å oppretthalde ei differensiert presse?

Statsråd Åse Kleveland: Viksveen-utvalgets delutredning om offentlig annonsering inneholder forslag til nye retningslinjer for statens annonsering i dagspressen. I korthet går det ut på at statsetater skal stå friere i valg av annonsemedium enn de gjør i dag. Etter dagens regler må statlige etater benytte alle avisene på vedkommende utgiversted når de rykker inn annonser i dagspressen. Denne plikten vil i noen grad falle bort etter det forslaget utvalget har lagt fram, noe som vil kunne medføre at særlig nummer 2-avisene i de store og mellomstore byene vil miste annonser som de i dag har krav på. Jeg vil understreke at Regjeringen ennå ikke har tatt standpunkt til forslaget. I vurderingen vil den blant annet måtte legge vekt på at annonseretningslinjene er et virkemiddel for å nå de informasjonspolitiske målene Regjeringen har satt seg. Men samtidig er det viktig å legge vekt på dagspressens sentrale funksjon som informasjonsmedium for befolkningen.

Administrasjonsministeren arbeider nå med denne saken. Det er derfor ikke naturlig for meg å gå nærmere inn på den.

Den nye pressestøtteordningen som settes i verk i år, ble varslet i mediemeldingen som Kulturdepartementet la fram i fjor. De nye forskriftene bygger på Dagspresseutvalgets utredning, mediemeldingen og Stortingets merknader. Omleggingen av støtteordningen er også omtalt i budsjettinnstillingen for 1994 og har fått Stortingets tilslutning. Det vil derfor ikke være aktuelt å utsette iverksettelsen av ny støtteordning i påvente av nye retningslinjer om annonsering. Skulle det bli aktuelt å gjøre noe med pressestøtten som følge av nye retningslinjer for offentlig annonsering, ja så får vi komme tilbake til det ved en senere anledning.

Regjeringens syn på betydningen av en differensiert presse burde være vel kjent i dette hus. Jeg ser det som en viktig samfunnsoppgave å bidra til å opprettholde vårt varierte pressemønster. Nye utviklingstrekk gjør at både mål og midler i pressepolitikken må vurderes kontinuerlig. Jeg tolker representanten Haukvik slik at vi fortsatt kan regne med Senterpartiets støtte i bestrebelsene for å opprettholde en differensiert presse, noe jeg ser på med glede.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for svaret, som eg tolkar på ein positiv måte - om enn vi kanskje må vere litt på vakt mot for mykje nye tonar frå eit anna departement.

Prinsipielt handlar dette om statens informasjonsplikt. Det dreier seg også om folks rettar - ingen samfunnsborgar skal vere nøydd til å kjøpe andre aviser enn si eiga for å bli kjend med ledige stillingar, nye lover eller andre offentlege tiltak frå statens side. For liberale annonsereglar vil føre til eit stort tap for norske nummer 2-aviser - tap i millionklassa - og det vil gi seg dramatiske utslag. Nummer 2-avisene overlever ikkje på ønske og honnørord om ei differensiert presse. Me må sørgje for at dei får levelege vilkår, og me må sjå dette i samanheng, med ei heilskapsvurdering av tiltaka. Så eg set mi lit til at statsråden vil prøve å samordne interessene til desse to departementa slik at vi får ein pressepolitikk som gjer at me framleis får levelege vilkår for og kan halde fram med ei variert presse.