Stortinget - Møte onsdag den 26. oktober 1994

Dato: 26.10.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Eilef A. Meland (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Ifølge Stavanger Aftenblad 14. oktober 1994 har Postverket krevd innsparing på 8,2 millioner kr på budsjettene for Stavanger og Sandnes postdistrikter. Den lokale ledelsen har fulgt opp med å foreslå at i alt tolv postkontorer nedlegges i 1995.

Hvordan vurderer statsråden en slik omfattende avvikling av ekspedisjonssteder i forhold til Stortingets økonomiske rammer og retningslinjer for postkontornettet?

Statsråd Kjell Opseth: Postens sentralleiing opplyser at det er trafikknedgang i postkontornettet, og at det er hovudårsaka til at ein må effektivisere postkontornettet. Trafikknedgangen kjem av auka bruk av elektronisk betaling og elektroniske nettransaksjonar saman med større etterspurnad etter dør-til-dør-produkt i det fysiske nettet. Berre i 1995 er det rekna med at trafikken i skranken vil gå ned med ca. 6 pst., som svarar til ein inntektssvikt på ca. 80 millioner kr.

Sentralleiinga har på denne bakgrunnen mellom anna stilt eit førebels krav til Rogaland postregion om ei effektivisering på til saman 8,2 millioner kr i 1995. Av dette er 3,5 millioner kr relatert til endringar i postkontornettet. Postregionen arbeider for tida med ein plan som mellom anna inneheld forslag om å leggje ned ni postkontor i kommunane Stavanger, Sandnes og Sola. Postsjefane i Stavanger og Sandnes har sendt forslag til fråsegn til dei kommunane det gjeld. Kommunane sin svarfrist er enno ikkje gått ut.

Postens sentralliing skal med det første ha ein gjennomgang av budsjettet med alle postregionane. Det blir då teke endeleg stilling til effektiviseringskrava til postregionane.

Postens sentralleiing opplyser at endringane i postkontornettet ligg innafor dei rammene St.prp.nr.49 (1993-1994) og Innst.S.nr.185 (1993-1994) gjev. Eg legg dette til grunn, og vil ut frå eit slikt standpunkt følgje saka opp overfor Postverket.

Eilef A. Meland (SV): Jeg takker for svaret.

Spørsmålet tar utgangspunkt i situasjonen i Stavanger og Sandnes postområder. I alt tolv postkontorer er varslet nedlagt neste år på grunn av Postverkets krav til innsparing på budsjettet. Av i alt 28 postkontor er tolv filialer truet av nedleggelse. Det utgjør en dramatisk endring av postnettet på Nord-Jæren. Nesten 40 pst. av ekspedisjonsstedene er truet.

Det viser seg imidlertid at Postverket sentralt, som statsråden var inne på, skal foreta innsparinger på 46 millioner kr. I en helsides annonse i Aftenposten den 25. oktober retter Norsk Postforbund og Den norske Postorganisasjon oppmerksomheten mot en planlagt massiv nedleggelse av postkontorer. I annonseteksten står det følgende:

Neste år kan det bli nedlagt et postkontor annen hver dag

Og anslaget lyder på 150 postekspedisjonssteder. Hva er statsrådens kommentar?

Presidenten: Presidenten vil understreke at hun i dag kommer til å bruke adgangen til begrensning av taletiden meget strengt, fordi det er en meget lang spørsmålsliste.

Statsråd Kjell Opseth: Det som ligg inne i budsjettproposisjonen for 1995 for Samferdselsdepartementet, er ei nedlegging av om lag 50 postkontor landet sett under eitt. Annonsen i ulike aviser frå postorganisasjonane har eg liten lyst til å kommentere, for den har ei form som organisasjonane burde ha halde seg for god til å presentere. Den inndraginga av 250 millioner kr til fordel for statsbudsjettet som der er omtalt, har ingenting med effektiviseringa i Postverket å gjere. Dette er noko vi tek ut av Reguleringsfondet, og Reguleringsfondet vil etter at det har skjedd, vere innafor dei rammene Stortinget har lagt opp til.

Eilef A. Meland (SV): Ved budsjettbehandlingen for inneværende år ble Arbeiderpartiet og SV enige om en påplussing på 15 millioner kr for å opprettholde postkontornettet. I budsjettforslaget for neste år opereres det med akkurat det samme beløp som i fjor, 215 millioner kr. Og da er mitt tilleggsspørsmål: Hvorfor er det samme beløp for lite i 1995 når det for inneværende år er tilstrekkelig til å opprettholde det begge partier bør være enige om, at vi skal ha et likeverdig tilbud i alle deler av landet?

Statsråd Kjell Opseth: Det representanten Meland no bad meg svare på, svarte eg i realiteten på i mitt hovudsvar. Det kjem kort og godt av at trafikken ved postkontora går ned, og det er Postverket nødt til å ta omsyn til. Postkontora er der for å tene publikum og ikkje for si eiga skuld. Difor er det nødvendig å leggje ned postkontor også i 1995.