Stortinget - Møte onsdag den 8. februar 1995

Dato: 08.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Carl I. Hagen (Frp): Jeg har dette spørsmål til justisministeren:

En drapsdømt som soner en 11 års fengselsdom, fikk ifølge Dagbladet 65 permisjoner fra Ullersmo landsfengsel i 1994.

Er dette en « normal » permisjonspraksis for fengselsmyndighetene?

Statsråd Grete Faremo: Spørsmålet tar utgangspunkt i en avisreportasje i Dagbladet om en konkret sak. Av hensyn til taushetsplikten vil jeg ikke kommentere enkeltheter i denne saken, men jeg antar at representanten Hagens anliggende er å rette søkelyset mot fengselsvesenets permisjonspraksis i sin alminnelighet.

I 1993 ble det innvilget 15070 permisjoner fra norske fengsler. Ved kun 1,5 pst. av permisjonene ble det registrert svikt eller uteblivelse. De nyeste opplysningene vi har, fra første halvår 1994, sier at det bare er registrert fem tilfeller av ny kriminalitet av personer på permisjon. Fengselsmyndighetene bestreber seg på å bli stadig bedre i de vurderinger som gjøres i hver enkelt sak der det søkes om permisjon.

I tillegg til å tjene som straff skal soningen også bidra til at den innsatte gradvis tilbakeføres til samfunnet. At det gis et relativt stort antall utganger mot slutten av soningen, er en naturlig konsekvens av dette.

Det er sterkt beklagelig når det skjer svikt eller uteblivelse ved permisjoner. Våre erfaringer med dagens praksis, med meget lave svikttall, gir imidlertid ikke grunnlag for å vurdere innstramminger på generelt grunnlag.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg synes det er et oppsiktsvekkende høyt tall når det er 15070 permisjoner som er innvilget, og når vi altså kjenner til at det kan være enkelttilfeller hvor man får én permisjon pr. uke og mer. Og da er mitt tilleggsspørsmål: Synes justisministeren at denne utstrakte bruk av permisjoner svekker straffeelementet i straffen, og at det kanskje også svekker alminnelige folks tillit til rettsapparatet når straffen er slik at man kan ha permisjon én gang i uken? Synes ikke justisministeren at permisjonsadgangen i hvert fall bør gjøres slik at en i begynnelsen av lange dommer ikke innvilges permisjon, og at voldsforbrytere ikke gis permisjon?

Statsråd Grete Faremo: Det var mange spørsmål som hver for seg kunne tilsi bruk av den lille tiden man har til rådighet. La meg begynne med spørsmålet om permisjoner i første del av lengre straffer: Det er faktisk slik ifølge det gjeldende reglement at ved lengre straffer skal permisjoner - tror jeg - i den første tredjedelen av straffen ikke tilstås.

Representanten Hagen tar opp det dilemma man har mellom å straffe og likevel rehabilitere. Jeg vil vise til at dette er spørsmål vi har til behandling i en kommende melding om kriminalomsorgen.