Stortinget - Møte onsdag den 8. februar 1995

Dato: 08.02.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Erling Folkvord (RV): Eg skal få stille spørsmål til justisministeren:

Ved Oslo kretsfengsel har 12 fanger » - jeg må skyte inn at tallet muligens er høyere - « mistet det populære grunnkurset i mekaniske fag fordi undervisningslokalene ble stengt av Arbeidstilsynet fra 1. august 1994 etter at pålegg om utbedring ble gitt 7. februar 1994. Fengselsvesenet er ansvarlig for at undervisningslokalene skal være i orden.

Vil justisministeren « bry seg » slik at fangene umiddelbart får undervisning og lærerne kommer i gang med jobben de er ansatt for?

Statsråd Grete Faremo: Samarbeidet og ansvarsfordelingen for fengselsundervisningen reguleres i avtale inngått mellom Justisdepartementet og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. Staten ved fengselsvesenet gjøres her ansvarlig for å stille egnede lokaler til rådighet for skolevirksomheten i fengslene, mens staten ved fylket gjøres ansvarlig for drift og pedagogisk tilbud.

Ansvaret for fengselsundervisningen i Oslo kretsfengsel er delegert til Østre fengselsdistrikt og Oslo kommune. Grønland voksenopplæringssenter kan ved full kapasitetsutnyttelse av dagens tilbud tilby 120 innsatte undervisning under soning, hvorav om lag 18 plasser ved den del av den yrkesfaglige studieretning som er omtalt her.

Utbedring av dette ventilasjonsanlegget ligger i vedlikeholdsbevilgningen for Oslo kretsfengsel for 1995. Arbeidet antas å ville være fullført i løpet av april.

Erling Folkvord (RV): Det er jo slik at undervisning i fengsla er offentleg politikk som det er brei semje om. I budsjettinnstillinga for 1993-94 sa fleirtalet i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen:

Undervisning i fengslene har som formål å hindre ny kriminalitet både ved at de straffedømte gjennom utdanning og skole kan få økt tiltro til seg selv og faglig bakgrunn som gjør det mulig for dem å skaffe seg en yrkesutdanning.

Til og med Framstegspartiet slutta seg til ein liknande merknad den gongen.

Raud Valallianse har reist denne saka først i Oslo bystyre og nå her. I Oslo bystyre vart skylda lagt på statlege instansar, og nå ser det ut som om det ennå skal gå mange månader før desse lokala kan bli tatt i bruk.

Har justisministeren noka forklaring på kvifor det har trekt ut så lenge, og er det noka moglegheit til å få framskunda opninga gjennom å ta i bruk dei ressursane som faktisk er tilgjengelege?

Statsråd Grete Faremo: Heldigvis er det ikke lenge til april. Men jeg har i denne sammenheng lyst til å nevne at vi gjennom tre år har hatt et betydelig oppussingsprogram for Oslo kretsfengsel. Vi er midt i den jobben nå. Det er lagt et løp for hvordan de ulike deler skal pusses opp, og av det bakgrunnsmaterialet jeg har, ser det for meg ut som at det gjennom de lokale prioriteringer som løpende er gjort, først er funnet plass for dette i 1995-budsjettet.

Erling Folkvord (RV): Den årsaksbeskrivinga som justisministeren gjev, kan ikkje vere riktig, for meirkostnaden som staten nå dreg på seg ved å løne lærarar førebels i eit halvår utan at dei får høve til å gjere det arbeidet som dei er betalte for, er i alle høve det tredoble av det som er kostnaden ved ventilasjonsanlegget som skal installerast. Det viser at det ikkje er mangel på midlar, men manglande vilje til å samordne ulike statlege og kommunale instansar si framferd og uvilje til å ta på alvor den høge prioriteringa fengselsundervisninga er gitt i B.innst.S.nr.12 (1993-1994). Så eg må be om at dette arbeidet blir framskunda slik at undervisninga kan kome i gang igjen mye raskare enn i april. Eg viser til at tvangsmulkt vart vedtatt av Arbeidstilsynet allereie for eit år sidan.

Statsråd Grete Faremo: Jeg har bare lyst til å si at jeg ikke syns det er grunnlag for å slutte seg til en del av de vurderinger som representanten Folkvord nå gjorde. Jeg har også lyst til å legge til at i tillegg til at det må passe inn i den øvrige plan for oppussing, og at det må ha økonomisk dekning, var det også spørsmål om å finne en tilfredsstillende teknisk løsning.