Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 1995

Dato: 08.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Øyvind Vaksdal (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Operativt personell ved flere politikammer og lensmannskontor er satt opp med tohånds skytevåpen av typen SLK (selvladerkarabin) fabrikkert i 1944. Våpnene har store problemer med funksjoneringsfeil, og blir av polititjenestemenn regnet som upålitelige og farlige.

Vil justisministeren gå inn for at disse farlige våpnene blir tatt ut av tjeneste og erstattet med mer moderne tohånds skytevåpen?

Statsråd Grete Faremo: Det er selvsagt viktig at de skytevåpen som politiet disponerer, holder en god standard. Derfor er det etablert systematiske kontroll- og vedlikeholdsrutiner for våpnene.

Politikamrene skal hvert tredje år levere alle våpen til vedlikehold og kontroll. I tillegg har Justisdepartementet siden 1975 hatt en vedlikeholdsavtale med Forsvaret vedrørende US-karabinen. Jeg kan dessuten opplyse at politiets materielltjeneste til enhver tid har liggende klargjorte og kontrollerte våpen som raskt kan byttes ut med våpen der det oppdages avvik eller man er usikker på våpenets status.

Som spørreren kanskje vil være kjent med, fremgår det av « Materiellplan fram mot år 2000 - Politioperativt materiell i politi- og lensmannsetaten », inntatt som vedlegg 3 i Justisdepartementets budsjettproposisjon for 1994-1995, at reservedelssituasjonen trolig gjør det nødvendig å skifte ut US-karabinene.

Justisdepartementet vurderer nå hvilke våpentyper som skal brukes i politiet. I den forbindelse vil blant annet antall, fordeling, opplæring og utskiftingstakt av politiets våpen bli vurdert. Når vurderingen foreligger, vil departementet ta stilling til hvilke våpen konkret som skal erstatte US-karabinene.

Øyvind Vaksdal (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg beklager at hun ikke ser alvoret i situasjonen. Jeg vil derfor komme med følgende tilleggsspørsmål: Synes statsråden at norske polititjenestemenn fortjener den psykiske ekstrabelastningen det må være å rykke ut med skytevåpen som ikke er til å stole på? Er statsråden villig til å påta seg ansvaret for eventuelle tragiske hendelser som forårsakes av funksjoneringsfeil ved dette våpenet under skarpe politiaksjoner og under øvelsesskyting?

Statsråd Grete Faremo: Det er grunn til å understreke at det pr. dags dato ikke i noen sammenheng er innrapportert om personskade ved bruk av dette våpenet i tjeneste. At vi nå har tatt denne saken opp til vurdering og går grundig gjennom både hva som trengs og hvordan vi kan gjennomføre utskiftingen, burde være et signal til spørreren om at vi tar saken på alvor. Det er likevel nødvendig å legge fakta til grunn, ikke prøve å skape frykt på bakgrunn av en situasjon som ikke er reell.