Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995

Dato: 15.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Lisbeth Holand (SV): Jeg skal få stille følgende spørsmål til justisministeren:

8. juni 1994, under behandling av Dok.nr.8:33 (1993-1994), vedtok Stortinget å be Regjeringa utrede forslag til endringer i offentlighetsloven og andre lover for å sikre innsyn i offentlige organers saksbehandling. Stortinget regnet med at Regjeringa ville komme tilbake med forslag om nødvendige lovendringer så snart som mulig.

Hvor langt er dette arbeidet kommet?

Statsråd Grete Faremo: Stortinget vedtok den 8. juni 1994 å oversende forslagene i Dok.nr.8:33 (1993-1994) til Regjeringen til utredning og uttalelse. Jeg har selvsagt merket meg justiskomiteens ønske i Innst.S.nr.155 (1993-1994) om at Regjeringen prioriterer oppfølgingen av saken og kommer tilbake til Stortinget så snart som mulig.

Saken berører flere departementers ansvarsområder. Oppfølgingen av Stortingets vedtak forutsetter derfor en omfattende kartlegging av mulige problemområders rettslige og faktiske sider. Samtidig er det behov for en koordinerende funksjon. Justisdepartementet har derfor allerede nedlagt et omfattende arbeid i å utrede og kartlegge ulike sider av saken.

Det er for tidlig å si noe om realiteten i Regjeringens vurdering av saken. Jeg vil imidlertid understreke at saken er gitt høy prioritet.

Lisbeth Holand (SV): Jeg takker for svaret, som jeg syns var nokså lite klargjørende. Hva betyr det at saka er gitt « høy prioritet »? Mitt spørsmål var hvor langt arbeidet er kommet, og det som sjølsagt ligger i det, er: Når kan vi forvente å få forslag til behandling i Stortinget?

Jeg minner om hva forslaget gikk ut på. Det var snakk om endringer i loven, og komiteen sa i innstillinga at den « reknar med at Regjeringa prioriterer oppfølginga av saka, og kjem attende til Stortinget med framlegg om nødvendige endringar i lovverket så snart som mogleg ».

Når mener justisministeren det er mulig?

Statsråd Grete Faremo: Representanten Holand spør om innholdet i uttrykket « høy prioritet ». Jeg har lyst til å si at det er mange saker som er prioritert i Justisdepartementet - det fremgår også av den listen over saker som vi bl.a. skal fremlegge for Stortinget. Men det er selvsagt i tillegg et stort antall andre saker som ligger i departementet. Så lenge saken fortsatt er inne i en kartleggingsfase med sikte på etter hvert å avklare hvilke politiske problemstillinger som må tas opp til behandling, syns jeg det er vanskelig å si noe nærmere om det videre tidsperspektivet, bl.a. fordi det er mange departementer som er involvert, og fordi vi som sagt derfor ennå ikke har fått klarlagt hvilke problemstillinger vi må ta opp til behandling i den anledning.

Lisbeth Holand (SV): Jeg merker meg at statsråden ikke kan eller vil komme med noen tempoplan. Men jeg undres på om justisministeren kan forstå Stortingets utålmodighet. I 1992 ble offentlighetsloven forandret konkret - en fikk inn et pålegg om at meroffentlighet skulle vurderes i de tilfellene det var anledning til å holde saker unna offentligheten. Erfaringene som er gjort etterpå, er at den endringen ser ut til å være svært dårlig fulgt opp. Det har vært utført mange undersøkelser den senere tiden som tyder på at statsadministrasjonen i høy grad bruker unntaksbestemmelser og bruker retten til å holde unna saker, og at meroffentlighet i liten grad blir benyttet. Ser statsråden at Stortinget opplever det som at det her er klar motsetning mellom det Stortinget har vedtatt og bedt om, og det som faktisk gjøres av Regjeringen?

Statsråd Grete Faremo: La meg understreke at jeg selvsagt ikke kan komme med en nærmere tempoplan. Det er ikke slik at jeg ikke vil.

Disse spørsmål har veldig stor interesse og jeg har lyst til å rette oppmerksomheten mot det innlegget jeg holdt i Stortinget i anledning behandlingen av Dok.nr.8-forslaget. Da understreket jeg to ting. For det første understreket jeg at det alltid er andre hensyn enn ønsket om å unngå offentlig innsyn som er drivkraften bak omorganisering av forvaltningen, og også at jeg som justisminister føler et særlig ansvar for offentlighetsprinsippet. Jeg understreket også at jeg merket meg komiteens ønske om at hensynet til offentlig innsyn omtales i dokumenter som gjelder etablering av offentlig eide selskaper og omorganisering innen kommuner og fylker, og at jeg var innstilt på å følge opp disse synspunktene raskt overfor de øvrige departementene.