Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995

Dato: 15.03.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Lisbeth Holand (SV): Jeg skal få stille følgende spørsmål:

Den tiltakende voldstendensen i Oslo sentrum er svært bekymringsfull. Tiltak vil måtte iverksettes for å bekjempe dette. Det trengs mer patruljerende politi, men andre tiltak må også vurderes.

Hvordan stiller statsråden seg til et prosjekt der stat og kommune i fellesskap bruker sivilarbeidere i voldsforebyggende arbeid?

Statsråd Grete Faremo: Voldskriminaliteten bekymrer oss alle, og jeg er opptatt av å vurdere alle konkrete tiltak som kan redusere dette samfunnsproblemet. Jeg er glad for at spørreren sier - og jeg har lyst til å understreke det selv også - at andre tiltak enn de rent politimessige må vurderes.

Det er intet i veien for, innenfor dagens regelverk, å avgi sivilarbeidere til voldsforebyggende prosjekter. Dette gjelder uavhengig av om det er statlige, kommunale eller private organisasjoner som står bak.

I tråd med dette vil så vel departementet som siviltjenesteadministrasjonene kunne imøtekomme søknader om avgivelse av sivile tjenestepliktige til formålstjenlige prosjekter rettet mot vold, så vel i Oslo som i andre belastede byområder.

Lisbeth Holand (SV): Det er godt noen ganger å kunne takke for et positivt svar!

Det er klart at voldsutviklingen, med en tendens til stadig grovere og blindere vold, har mange årsaker. Jeg valgte her å komme med et spørsmål som var veldig konkret, og som bare tar fatt i en bitteliten bit av det. Hvis vi skal ta fatt i hele debatten om utjevning av sosiale forskjeller, blir det veldig omfattende. Når jeg tok opp det konkrete spørsmålet, er det ut fra at justisministeren har mannskaper og muligheter til å stille opp konkret for å mobilisere det sivile samfunnet i kampen mot gatevolden. Det kan dreie seg om å drive nettverksarbeid, koordinering i forbindelse med « natteravn »-arbeid, det kan være arbeid i regi av organisasjoner som allerede er involvert. Så jeg bare takker for svaret.